StoryEditor

Schlaďte sa na svetových výstavách

30.07.2009, 00:00

Hrali ste niekedy na gamelane? A viete, ako vyzerá kora? Ak ste na tieto dve otázky odpovedali záporne, je čas na trochu inú "muziku“. Slovenské národné múzeum v spolupráci s dvoma českými múzeami, Karlovou univerzitou a indickým veľvyslanectvom pripravilo pre svojich návštevníkov dokonalé letné schladenie - výstavu Muzika Etnika. Hudba ako zrkadlo kultúr. "Muzikou“ v múzeu môžete žiť až do 4. októbra.

Vyskúšajte gamelan
Muzika, to nie sú len single v hitparádach, ale súčasť kultúr po celom svete. Výstava členená do siedmich celkov ponúka to najpozoruhodnejšie z arabskej, africkej, juhoamerickej, severoamerickej, indickej, čínskej a indonézskej hudby. Zo 130 vystavených artefaktov je väčšina z českých múzeí a súkromných zbierok, asi desať percent tvoria predmety zo Slovenska. "Návštevníci by určite nemali obísť gamelan - indonézsky súbor nástrojov, ktorý sa dlho formoval. Jeho začiatky sa datujú do prvého tisícročia pred Kristom. Je to starobylá zostava bronzových gongov, ktorá bola určená na privolávanie dažďa,“ hovorí pre HN Lucia Fojtíková z Hudobného múzea Slovenského národného múzea. "Zaujímavý je aj juhoamerický nástroj charango, ktorý je zaujímavý tým, že jeho korpus tvorí pancier pásovca. Nadšencov strunových nástrojov zaujme aj africký 21-strunový nástroj kora. Medzi 130 exponátmi sú tiež nádherné indiánske odevy,“ vysvetľuje Fojtíková. Ak by však niekto dostal chuť zahrať si napríklad na gamelane, múzeum túto možnosť ponúka. "Chceli by sme tento nástroj verejnosti sprístupniť. Návštevník si bude môcť nástroj sám vyskúšať,“ dodáva. Na výstave nechýba ani možnosť vypočuť si, ako ktorý nástroj hrá - a to prostredníctvom audiozáznamov. K dispozícii sú i videozáznamy dokumentujúce rôzne kultúry z celého sveta.

Dôležitá je forma
Zdá sa, že múzeám a galériám na Slovensku sa aj napriek finančnej kríze darí udržovať si okruh svojich priaznivcov a pokles návštevnosti pociťujú len minimálne. Podľa Daniely Čarnej, kurátorky Galérie mesta Bratislava, sa návštevnosť odvíja od viacerých faktorov. "Dôležité sú aktuálne výstavy a podujatia pre verejnosť, ako bol Deň múzeí a galérií, a takisto ponúkané vzdelávacie programy k výstavám pre školy a detských návštevníkov,“ vysvetľuje Čarná.

Slovenské národné múzeum sa snaží najmä o zaujímavú dramaturgiu, ktorá reaguje na aktuálne témy. "Snažíme sa o sprístupnenie týchto tém zaujímavou formou a interaktívnymi inštaláciami. Systematicky pracujeme aj so školopovinnou mládežou,“ hovorí pre HN PR manažérka Slovenského národného múzea Markéta Plichtová. Dôkazom, že táto ineraktívna forma funguje, je úspech výstavy Šangri-la, ktorú si prišlo pozrieť približne 50-tisíc návštevníkov. "Zvýšený záujem o výstavy v Slovenskom národnom múzeu evidujeme nielen zo strany škôl, ale aj mladých ľudí a rodín,“ dodáva Plichtová. Menšie galérie to majú ťažšie - zaujať dokážu len skutočne silnými výstavami so známymi menami, na ktorých však desaťtisícové návštevnosti nepadnú.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 17:25