StoryEditor

Komunizmus inými očami

25.06.2009, 00:00
Do povedomia širokej verejnosti sa dostal vďaka románu Mandolína kapitána Corelliho, ktorý literárni kritici radia medzi svetovú klasiku.

Dielo sa v roku 2001 dočkalo aj svojej filmovej podoby - s Nicolasom Cageom a Penélope Cruz v hlavných úlohách. Dnes sa britský spisovateľ Louis de Berniéres môže pochváliť ďalšou knižnou novinkou. Jeho Partizánovu dcéru už nájdete v našich kníhkupectvách.

Keď ideológia zlyhá
Christian je štyridsiatnik a má na svoj pôvod veľmi urodzené meno. Preto ho kamaráti radšej volajú Chris. Roza býva v tej najzničenejšej časti Londýna v byte bez strechy za päť libier na mesiac a šetrí na čosi veľké. "Akože“ šľapka a obchodný cestujúci so starým Austinom Allegro sa zoznámia za (ne)zvyčajných okolností, začnú sa stretávať. On počúva a sliny mu tečú pri pohľade na jej telo. Ona rozpráva tie najväčšie zverstvá a zvrhlosti o Juhoslávii, o inceste, o rodinnej "pohode“ a svojom jednookom otcovi, komunistovi, ktorý stál "verne“ po Titovom boku. To najlepšie si však odkladá na záver...

Čitateľ do rúk dostáva skutočne brilantne napísanú knihu. Šťavnatý, farebný a zaujímavo vystavaný príbeh s jemnými komentatívnymi prvkami, so štipkou sarkazmu ponúka smutno-smiešnym pohľad na dva odlišné svety. Ukazuje na odlišné hodnoty a odhaľuje človeku naozaj "veľké“ životné pravdy. "Možno je dokonca chybou tvrdiť, že juhoslovanský komunizmus zlyhal. On totiž dlho viac-menej fungoval, lebo každého rovnako utláčal, len potom odrazu prestal,“ píše Berniéres v knihe.

Druhý rozmer
Autor knihy rozpráva v osobe Chrisa aj v osobe Rozy, čo jej pridáva na dynamickosti a vďaka čomu dostávajú životné príbehy hrdinov potrebný druhý rozmer. Hovorové slová a rôzne "zvláštne“ pomenovania dotvárajú atmosféru knihy.

Louis de Berniéres ponúka atraktívne dielo, do ktorého sa čitateľ zahryzne a prečíta ho na jeden hlt. A to je pri knižkách, ktoré sarkasticky rozprávajú o bývalom režime, veľkou výhodou.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 17:27