StoryEditor

Kráľ popu opäť láme rekordy

30.06.2009, 00:00
Od štvrtka dokázal svet šoubiznisu prevrátiť naruby, úplne ovládnuť britský albumový rebríček a svoju nečakanú smrť prikryť pláštikom tajomstva.

Michael Jackson je mŕtvy len päť dní, no za tento relatívne krátky čas dokázal svoj dvestomiliónový dlh skresať. A je viac ako isté, že novovzniknutá "jacksonmánia“ kráľovi popu pomalými krokmi vracia to, čo za svoj márnivý život rozhádzal a prehral na súdoch.



Ďalší rekord
Trochu zlé "načasovanie“ na comeback do britských rebríčkov, no predsa sa to Michaelovi Jacksonovi podarilo. Opäť stojí na špici albumového rebríčka, tentoraz s výberovkou Number Ones. Dopyt po Jacksonových albumoch sa od minulého štvrtka závratne zvyšuje. Medzi dvadsiatku najpredávanejších albumov sa už stihli prebojovať aj ďalšie štyri nahrávky - Thriller, King of Pop, Off the Wall and The Essential. Tragické úmrtie od štvrtka zdvihlo predaj Jacksonových albumov o 300-tisíc kusov. Aj na Slovensku sa dopyt po hudobných nosičoch kráľa popu zvýšil. Internetový portál gorila.sk registruje objednávky vyše troch stoviek nosičov.
Ako pre BBC potvrdil frontman kapely Black Eyed Peas Will.i.am, kráľ popu po sebe zanechal nové nahrávky. "Bolo to svieže, melodické. Ako by povedal on - šťavnaté,“ uviedol Will.i.am, ktorý s Jacksonom na novinke spolupracoval. Poslednou Jacksonovou nahrávkou bol album Invincible, ktorý vydal v roku 2001.

Tričko ako investícia
Na dračku však idú aj Jacksonove memorabílie. Už v piatok v Las Vegas vydražili vyše dvadsať predmetov za viac ako 205-tisíc dolárov. Aukčná sieň Julien's Auctions pritom však očakávala zisk vo výške maximálne 6-tisíc dolárov. Na aukcii bol na predaj rukou písaný text piesne Bad, obal hudobného albumu s podpisom všetkých členov skupiny Jackson 5 či obrázok komiksovej postavičky Mickey Mouse, ktorý Jackson nakreslil a podpísal ako Mike Jackson. Na dražbe sa pritom nezúčastnili iba fanúšikovia slávneho speváka, ale aj obchodníci. Krištáľmi pošité tričko, v ktorom Jackson vystupoval na turné v roku 1984, kúpil obchodník s nehnuteľnosťami Glenn Johnson za 52-tisíc dolárov (37-tisíc eur). "Sledujem, ako kostýmy Elvisa Presleyho stúpajú až na hodnotu štvrť milióna dolárov. Dúfam preto, že kúpa trička je dobrou investíciou,“ povedal.
Po smrti však nezarába iba Michael Jackson. Aj jeho kolegovia s rovnako tragickým osudom zarábajú aj desiatky rokov po smrti. Medzi najlepšie zarábajúce celebrity už vyše desaťročie patrí frontman grungeovej formácie Nirvana Kurt Cobain, ktorý si od svojej nevyjasnenej smrti v roku 1994 na konto pripísal 50 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 17:31