StoryEditor

Posledný cisár módy jubiluje

10.07.2009, 00:00

Vo svete luxusu ho charakterizuje elegancia, rafinovanosť, nadčasovosť a jednoduchosť. Jeho dizajnérske kúsky však nenájdete len na prehliadkových mólach. "Najnegatívnejším trendom v móde je, že my dizajnéri niekedy zabúdame, že kostým alebo šaty nebudú nosiť iba profesionálne modelky, ktoré sú vysoké 183 centimetrov. Zabúdame, že móda by mala byť navrhovaná pre ľudí, ktorí žijú skutočné životy,“ tvrdí posledný cisár módy, ktorý v sobotu oslávi 75. narodeniny. Giorgio Armani.

Sako pre gigola
Giorgio Armani sa narodil 11. júla 1934 v Piacenze, malom mestečku blízko Milána. Hoci začal študovať medicínu, veľmi skoro zistil, že to nie je jeho šálka kávy. Viac ako biely plášť mu totiž imponovala móda. Kariéru módneho návrhára odštartoval celkom nevinne - v najväčšom milánskom obchodnom dome La Rinascente, kde aranžoval výklady. Po siedmich rokoch ho do svojho ateliéru prijal módny návrhár Nino Cerruti. Iba šesť rokov pod krídlami mentora mu stačilo na to, aby v roku 1975 otvoril svoju vlastnú značku - Giorgio Armani S. p. A. Jeho krédom sa stala diskrétnosť, ktorú pretavil nielen do pánskej, ale neskôr aj do dámskej módy. Už v 80. rokoch má značka Armani slušné renomé. Prelomu sa taliansky návrhár dočkal vďaka Hollywoodu. Vo filme Americký gigolo do svojho modelu obliekol herca Richarda Gereho. "Sako bolo ako prvé, ktoré som chcel navrhnúť. Vynašiel som typ športového saka, ktoré je uvoľnené, menej formálne, menej upäté,“ vysvetľoval Armani svoj zápis do kroniky módy. Armani je dodnes veľkou hviezdou Hollywoodu. Každoročne dostáva priestor pri odovzdávaní filmových oskarov.

Nositeľný a nadčasový
Aj medzi slovenskými módnymi návrhármi je Armani pojmom. "Prišiel s novou módou hlavne na konci 80. rokov, začiatku 90. rokov. Priniesol neštruktúrované hladké odevy, bol to akýsi taliansky minimalizmus. Bol iný, zaujímavý v tom, že obliekal ženy biznismenky. Jeho veľmi seriózne a veľmi ambiciózne odevy im zvýraznili proporcie ramien, spravili z nich silné, emancipované ženy. Stal sa vizionárom obdobia,“ hovorí pre HN módny návrhár Boris Hanečka. Podľa neho má však svoju zlatú éru v 80. rokoch už dávno za sebou. "Vtedy bol kráľ, nosili ho všetky hviezdy ako napríklad Gina Lollobridgida či Sophia Loren. V súčasnosti je však už akoby pasé. Každý návrhár si užije svoj limit, a potom sa už stáva akýmsi rádovým,“ dodáva Hanečka. Módna návrhárka Lýdia Eckhardt považuje Armaniho za absolútneho klasika. "Fenoménom je pre mňa preto, že robí nositeľné veci, krásne veci, nadčasové veci... Popri ňom tu bolo veľa veľa návrhárov, ktorí vyskočili a zažiarili, ale on sa tu drží ako stálica a naozaj v Taliansku je absolútnym číslom jeden,“ dodáva.

Biznis je biznis
Značka Armani dnes predáva modely pre mužov, ženy aj deti. Celkovo pod touto značkou funguje desať kolekcií ako napríklad Emporio Armani, Armani Jeans, Armani Junior, Armani Privé či Armani Exchange. Nevyhol sa ani parfumom či mobilným telefónom s dizajnom Emporio Armani. O strechu nad hlavou sa ani kvôli finančnej kríze báť nemusí. A to aj napriek tomu, že medziročne jeho zisk poklesol o 14,6 percenta. Začal podnikať v hotelierstve. Chce vytvoriť praktickú a komfortnú sieť hotelov. "Je to irónia. Muž, ktorý sa preslávil minimalististickým prístupom v odievaní, otvoril značku hotelov, ktorá je založená na neobarokovom maximalizme,“ priznal médiám.

V módnych trendoch na jeseň/zimu 2010 Armani neupustil od svojej "klasiky“ - diskrétne látky a farby. Ponúka však trblietavé výšivky, klobúky, krátke kabátiky a pružné nohavicové kostýmy.

Prečítajte si aj:
Chce predávať modely, nie ospevovať modelky

Rozhovor. Bývalá asistentka módneho návrhára Giorgia Armaniho Lucia Lumtzerová pre Hospodárske noviny:

Módni dizajnéri sú pre ľudí zvyčajne jednou veľkou neznámou. Aký človek sa skrýva za značkou Giorgio Armani?
Veľmi dobrý, otvorené a priateľský. Prístupný k ľuďom, nerobí rozdiel medzi sebou a ostatnými, nevytvára si umelo autoritu vďaka svojmu postaveniu. Môžete ho stretnúť na ulici v Miláne, či dokonca v jeho obchode. Robil tu nedávno nejaké zmeny a asistoval tu robotníkom, ktorí ich robili. On tam stál a hovoril im, čo majú ako spraviť. Je veľmi precízny a disciplinovaný. A hoci je uznávaná celebrita, nemá žiadne snobské maniere.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 17:36