StoryEditor

Týždeň pred televízorom

28.07.2006, 00:00
Vrelé odporúčania ale aj varujúce minirecenzie z ponuky programov televíznych staníc na najbližších sedem dní.

Piatok 28. júla
23.15, TV Joj: Šesť pohrebov a jedna svadba
Americká čierna až morbídna komédia z roku 1998 o staromládeneckej rozlúčke so slobodou, ktorá sa škaredo zvrhne a vražda je jeden z tých menších problémov, čo musia mladí muži na ťahu riešiť. Vo filme režiséra Petra Berga si okrem iných zahrali aj Christian Slater a Cameron Diazová.
1.05, Prima: Doktor Jekyll a pán Hyde
Britský televízny horor nakrútený podľa svetoznámej literárnej predlohy Roberta Louisa Stevensona v roku 2002 režisérom Mauricom Phillipsom. Jedno z tých podarenejších a čerstvejších spracovaní dobrodružstiev geniálneho vedca a jeho šialeného vraždiaceho alter ega.

Sobota 29. júla
11.55, Jednotka: Billy Elliot
Vynikajúca francúzsko-britská dráma režiséra Stephena Daldryho z roku 2000 s fenomenálnym Jamiem Bellom v hlavnej úlohe junáka, z ktorého by jeho otec mal rád boxera, ale on by sa radšej venoval tancu. A venuje, spočiatku napriek otcovým prianiam, neskôr s jeho požehnaním.
13.15, Prima: Bláznivá dovolenka
Bláznivá americká komédia z cyklu National Lampoon´s o dobrodružstvách excentrickej rodiny Griswoldovcov na dovolenke naprieč Amerikou. Film, ktorý "urobil" komika Chevyho Chasea nakrútil v roku 1983 režisér Harold Ramis.
20.00, TV Markíza: Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa
Prvá časť majestátneho opusu režiséra Petra Jacksona, nakrútená podľa literárnej predlohy J. R. R. Tolkiena v roku 2001, film, ktorý má už teraz isté miesto v dejinách kinematografie nielen ako veľkolepá filmová zábava, ale aj ako dielo, ktorému sa podarilo spojiť veľký divácky potenciál s vysokou umeleckou hodnotou.
22.10, TV Joj: Rambo 3
Muž - armáda John Rambo sa vo svojej tretej misii vydáva do Afganistanu, aby odtiaľ vyhnal sovietske okupačné vojská. Viac-menej zručne mu pri tom sekundujú miestni mudžahedíni. Bodaj by ten Taliban dnes nebojoval tak zanovito, veď sa učili od najlepšieho. Film nakrútil v roku 1988 režisér Peter MacDonald.

Nedeľa 30. júla
17.20, ČT 2: Jezinky a bezinky
Klasická americká bláznivá komédia z roku 1944 legendárneho režiséra Franka Capru s Carym Grantom v hlavnej úlohe mladoženáča na návšteve u dvoch tetušiek, ktoré jeseň života trávia vraždením zatrpknutých starých mládencov a navyše tieto svoje aktivity považujú za verejnoprospešnú činnosť.
22.05, TV Markíza: Zopár správnych chlapov
Americký triler, jeden z filmových hitov roku 1992, v ktorom pod režisérskou taktovkou Roba Reinera súperia v súdnej sieni Jack Nicholson a Tom Cruise, ktorému sekunduje Demi Moorová. Rieši sa šikanovanie podporované veliacimi dôstojníkmi.

Pondelok 31. júla
21.00, TV Joj: Policajt
Americký krimitriler s pseudopsychologickým presahom o pátraní po vrahovi, ktoré spolu vedú otec a syn, obaja policajti, pričom syn chce vykročiť z otcovho tieňa. Film režiséra Breta Michaelsa je zaujímavý aj tým, že hlavné úlohy v ňom stvárnili otec Martin Sheen a syn Charlie Sheen.
21.25, ČT 2: Hollywood, Hollywood
Film, ktorému nikto nerozumel. Alebo pozoruhodná režisérska hračka, alebo kolosálna blbosť, v ktorej prehnaný dôraz na formu maskuje absenciu obsahu. V každom prípade, film nakrútil v roku 2002 rešpektovaný režisér Steven Soderbergh a zahral si v ňom kopec hviezd.

Utorok 1. augusta
21.00, TV Joj: Talentovaný pán Ripley
Nadštandardný americký triler režiséra Anthonyho Mingellu z roku 1999 o mladíkovi, ktorý je v predstieraní, že je niekým iným, taký dobrý, až tomu sám uverí a nezdráha sa ani vraždiť. Film, v ktorom Matt Damon, Jude Law a Gwyneth Paltrowová dokazujú, že nie sú len hviezdy, ale aj celkom slušní herci.
23.00, TV Markíza: Dawg
Americká takmer feministická komédia o mladíkovi, ktorý zdedí fakt veľa hmotných statkov, ak ešte pred tým navštívi dvanásť svojich expriateliek a úprimne sa im ospravedlní za spôsobené traumy. Film nakrútila v roku 2001 režisérka Victoria Hockbergová.

Streda 2. augusta
22.55, TV Markíza: Nebo
Taliansko-nemecko-francúzsko-britská romantická dráma výborného režiséra Toma Tykwera z roku 2002 o zúfalej vdove, ktorá sa nevie dovolať spravodlivosti, a tak sa rozhodne na vlastnú päsť zabiť vraha svojho manžela. Veľmi silný film, predovšetkým kvôli hereckému výkonu Cate Blanchettovej.
01.45, TV Markíza: Manželstvo po taliansky
Nezabudnuteľná taliansko-francúzska komédia režiséra Vittoria De Sicu z roku 1964, so Sophiou Lorenovou a s Marcellom Mastroianim v hlavných úlohách, o neviestke, ktorá líha štvrťstoročie len s jedným mužom, a on sa aj tak zdráha vziať si ju.

Štvrtok 3. augusta
21.50, Dvojka: Teória letu
Krásna, sladkosmutná komediálna dráma britskej proveniencie, nakrútená v roku 1998 režisérom Paulom Greengrassom, o trochu vyšinutom staviteľovi absurdných lietajúcich strojov a ťažko chorej, umierajúcej dáme, ktorá by raz v živote chcela vzlietnuť. Silný príbeh tohto filmu podporujú bravúrne herecké výkony Kennetha Branagha a Heleny Bonham Carterovej.
22.00, ČT 2: Amores perros
Strhujúci mexický mix trileru a drámy z režisérskeho pera veľmi talentovaného Alejandra Gonzáleza Iňárritu, nakrútený v roku 2000, o dvoch mladíkoch, ktorí sa v honbe za pohodlným životom škaredo zapletú, ale to v žiadnom prípade nie je jediný dejový motív tohto filmu.
23.05, TV Markíza: Rocker
Neprávom zabudnutá hudobná viac-menej dráma režiséra Stephena Hereka z roku 2001, s Markom Wahlbergom a Jennifer Anistonovou v hlavných úlohách, o fanatickom fanúšikovi fiktívnej rockovej skupiny Steell Dragon, ktorý sa vďaka sledu šťastných náhod stane jej novým spevákom a pochopí, že byť rockovou hviezdou, ktorá len spieva pesničky niekoho iného, nie je bohviečo.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. júl 2024 07:16