StoryEditor

Novembrový džezový Babylon

13.11.2005, 23:00

Sumerské mesto Babylon sa v dávnych časoch vyznamenalo nie príliš pochvalne a jeho pomenovanie dodnes symbolizuje povýšenectvo, nadradenosť a finálny zmätok. Bratislavský Babylon, naopak, zapĺňa biele miesta v dejepise koncertného a klubového života slovenskej metropoly. Bohatosť a rôznorodosť jeho programu prekvapuje snahou zaujať čo najširšiu poslucháčsku vrstvu. V rámci novembra organizuje Babylon dvojicu comebackov -- austrálskej speváčky Natalie Imbruglia (19. 11.) a úspešného r´n´b a hip-hopového tria Fugees (29. 11.). Oba koncerty sa z pochopiteľných dôvodov uskutočnia vo väčších priestoroch. Nesklame však ani program klubového pódia, ktoré tento mesiac privíta legendárne artrockové trio Rush, britských Levellers, funkových susedov J.A.R., Dana Bártu, Vlastu Redla, Jaromíra Nohavicu, ale aj domáci Hex, Paru či Vetroplach.
K svetovej špičke džezovej scény patrí americký gitarista John Scofield, ktorý v Babylone 9. novembra predstavil svoje Real Jazz Trio. Zdanlivo seriózne pomenovanie muselo poslucháča mýliť, pretože hlavnou devízou Scofieldovho hudobného prístupu je hravosť. Dokazuje to pestrosť jeho početných projektov a formácií. Jeho posledný album That's What I Say -- The Music Of Ray Charles (The Verve Records/Universal Music, 2005) vzdáva poctu nedávno zosnulému géniovi soulovej hudby. Sám Scofield vyzdvihuje účinkovanie v skupine legendárneho džezového inovátora Milesa Davisa, od ktorého sa naučil absorbovať nové vplyvy. V posledných rokoch sa preto nebráni elektronike a tanečnej hudbe. Nesmierne úspešným albumom Űberjam prelomil v roku 2002 ľady medzi neustále pulzujúcimi gitarovými groovmi a živou elektronikou. Bratislavský koncert reprezentoval album EnRoute (Verve, 2004), na ktorý pozval generačných súpútnikov bubeníka Billa Stewarta a basgitaristu Stevea Swallowa (mimochodom, manžela slávnej džezovej organistky Carly Bley). Dianie na klubovom pódiu v ničom neprezrádzalo únavu "pánov v najlepších rokoch". Nápadité prepojenie džezovo tradičnejšieho, tzv. mainstreamového prístupu s funkovo novátorským, ponúkli nielen dravé rytmické improvizácie, ale aj citlivá muzikálová balada Somewhere. Lídrovo frázovanie prezrádzalo inšpiráciu saxofónovými majstrami, originálna zvukovosť gitary však akékoľvek vplyvy zapierala. Vyvrcholením európskeho turné, ktoré sa začalo v bosnianskom Sarajeve, bude fúzia Scorched so Škótskym komorným orchestrom.

V africkom Kamerune sa hovorí takmer troma stovkami dialektov. Odtiaľ pochádza basgitarista a spevák Richard Bona, ktorý o svojej hudbe tvrdí, že vychádza práve zo spôsobu a pestrosti africkej reči. Richardovi Bonovi a jeho medzinárodnému zoskupeniu bude v Babylone patriť dnešný večer. Výsledkom mozaiky prepájajúcej elektrický džez a kamerunské tradície je originálna syntéza podobná zoskupeniu Syndicate Joea Zawinula. Práve u neho strávil Bona svoje "učňovské" roky. Na bratislavskom koncerte bude v rodnej kamerunčine rozprávať príbehy zo svojich troch albumov a predstaví aktuálny projekt Tiki (Universal, 2005).

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2024 02:15