StoryEditor

Bezhlaví KoRn hľadia na druhú stranu

19.01.2006, 23:00
Americká nu-metalová kapela KoRn preklenula prelomové obdobie svojej kariéry. Koncom februára 2005 sa jeden z jej zakladajúcich členov -- gitarista Brian "Head" Welch rozhodol ukončiť jedenásťročnú muzikantskú kariéru. Dôvodom bol morálny nesúhlas s filozofiou kapely a následné utiahnutie sa k duchovnému životu. Práve Head bol najzásadnejším budovateľom agresívneho imidžu kapely. Napriek zmenám sa kapela bez "Heada" snaží nestrácať hlavu a jej zvyšní štyria členovia vydávajú siedmy radový album s názvom See You On The Other Side (EMI 2005).

Na bezmennom debute z roku 1994 vyrukovalo kalifornské kvinteto s novátorskou koncepciou trash-metalu, obohateného o rapové, hardcorové, hip-hopové a industriálne prvky. Pre fanúšikov na celom svete sa KoRn stali pioniermi novátorských metalových smerovaní označovaných ako nu-metal. Jeho kontúry vybrusovali na albumoch s nesmiernym medzinárodným ohlasom. Presvedčivý bol najmä Follow The Leader z roku 1998 s hosťujúcim rapperom Ice Cube a spevákom Fredom Durstom, členom spriaznených Limp Bizkit.

Pozor na pokrytcov!
Aktuálnej novinke See You On The Other Side predchádzal pilotný singel Twisted Transistor podporený nápaditým videoklipom. Členov kapely v ňom zastupujú stálice hiphopovej scény Lil' Jon, Snoop Dogg a Xzibit, recesisticky pôsobí medailón mapujúci doterajší výstredný životný štýl kapely. Atmosféru samotnej skladby Twisted Transistor predznamenal industriálny zvuk vojnového chaosu, ku ktorému sa pripája charakteristická gitara. Poslucháča prekvapí štruktúra klasického rockového popevku. Práve pesničková melodickosť, vytŕčajúca z doterajšieho kornovského repertoáru, je prvotným barometrom premeny nu-metalového kvarteta. Zasväteným neunikne absencia druhej gitary bývalého člena Heada. Na jeho odchod naráža text skladby Hypocrites. Nenávisť k pokrytectvu tu prerastá do otvorenej nenávisti k náboženským systémom všeobecne.

"Mladé letá" na pokračovanie
Textové výpovede rozhnevaných mladíkov sú zrejme jedinou nezmenenou zložkou albumu. Okrem neskrývane dvojzmyselných náznakov spevák Jonathan Davis opäť ventiluje problémy svojho dospievania a pranieruje politický systém. Najvýraznejšia skladba Politics priamo pomenúva anomálie skorumpovanej spoločnosti (Všetci sú úplatní / Tebe neostáva len držať hubu / Polož to sem a vypadni / Démon ťa zničil). Po trojici úvodných skladieb nadobúda poslucháč pocit recyklovaného melodického nápadu. KoRn sa chvíľami utiekajú k Deftones, Limp Bizkit či dokonca Faith No More. Medzi štrnásť piesní sa, žiaľ, prebojovalo viacero nevýrazných zlátanín, trebárs technokratická 10 Or A 2-Way či umelá balada Throw Me Away. Prekvapivo, v baladách na spôsob Depeche Mode akoby nachádzali členovia ochudobnenej zostavy zaľúbenie. Souvenir načrtne smer elektronických experimentov, záverečnou bolestínskou Tearjerker vrcholí beznádej. Naopak, tradične nazvaný Love Song poburuje nekonvenčnou jazykovou expresiou a naliehavým kvílivým refrénom. Zároveň je jedným z mála dôkazov niekdajšej nápaditosti.

Náraz na múr
Prekvapením minuloročného narodeninového výberu Greatest Hits Vol. 1 bola dravá coververzia Another Brick In The Wall legendárnych Pink Floyd. Nový album podobné prekvapenia neponúka a pri nastávajúcom turné kapela pravdepodobne staví na starší repertoár a fantastickú pódiovú šou. Až ohlasy fanúšikov možno naznačia, že KoRn nezvolili očakávaný smer.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2024 02:15