StoryEditor

Medzi ocenenými aj George Clooney

11.12.2005, 23:00

Slávnostným ceremoniálom v Palace Cinemas vyvrcholil v sobotu 7. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorého porota udelila Grand Prix mongolskej režisérke Byambasuren Davaa za snímku Jaskyňa žltého psa. Mimochodom, Davaain predchádzajúci film Príbeh uplakanej ťavy nominovali na Oscara a získal cenu publika na minuloročnom Filmovom festivale v Karlových Varoch.
Počas deviatich dní festivalu bolo 263 projekcií 179 filmov zo 49 krajín. Premietania navštívilo dovedna čosi viac než 23-tisíc divákov, a dvanásť snímok zo spomínaného počtu sa honosilo nálepkou slovenský film. Objavila sa medzi nimi aj obnovená premiéra experimentálneho muzikálu F.T. na cestách, jedného z komerčne najúspešnejších domácich režisérov Dušana Rapoša, ale aj dokument Jara Vojteka My Zdes alebo snímka Zuzany Piussi Anjeli plačú.
Prestížnu cenu FIPRESCI a taktiež cenu divákov si za svoj režijný debut Všetko je osvietené osobne odniesol Liev Schreiber, ktorý sa do povedomia divákov zapísal najmä postavou Cottona Wearyho z trilógie Vreskot. Hlavná postava filmu, ku ktorému napísal Schrieber scenár podľa románu Jonathana Safrana Foera, je Američan židovského pôvodu v podaní Elijaha Wooda. Herec preslávený postavou Froda v trilógii Pán prsteňov tu stvárnil muža pátrajúceho po žene, ktorá zachránila jeho starého otca počas druhej svetovej vojny. Cenu za réžiu dostal herec a v poslednom čase vysoko hodnotený režisér George Clooeny za snímku Dobrú noc a veľa šťastia. Dej filmu sa odohráva v politickom ovzduší Ameriky päťdesiatych rokov minulého storočia, ktoré sú známe ako McCarthyho éra. Snímka už získala viacero festivalových ocenení, a len z Filmového festivalu v Benátkach si ich odniesla päť. Bez prekvapení bola kategória Najlepší mužský herecký výkon, kde si trofej prevzal Pavel Liška za úlohu vo vynikajúcom českom filme Štěstí. Jeho režisér Bohdan Sláma zaujal už pred štyrmi rokmi vydareným celovečerným hraným debutom Divoké včely a svojou novinkou sa zaradil k medzinárodne uznávaným tvorcom. Spomedzi herečiek porotu najviac zaujala v snímke Spôsob života relatívne neznáma Stephanie James, ktorá si tiež odniesla ocenenie za najlepší výkon. Po prvýkrát sa na festivale objavila aj študentská porota zložená z poslucháčov VŠMU. Svoju cenu odovzdala rumunskému filmu Smrť pána Lazarescu, ktorý, mimochodom, za pôsobivé stvárnenie boja jednotlivca s byrokratickou mašinériou získal aj Ekumenickú cenu 2005.
Z množstva filmov uvádzaných na festivale sa k nám do distribúcie v najbližších mesiacoch dostanú napríklad maďarský animovaný Distrikt! alebo Štěstí, ktoré tak majú šancu zaujať aj divákov vyhýbajúcich sa hektickej atmosfére festivalového diania.

Grand Prix
Byambasuren Davaa -- Jaskyňa žltého psa
Cena za najlepšiu réžiu
George Clooney -- Dobrú noc a veľa šťastia
Cena za najlepší herecký výkon
Stephanie James -- Spôsob života
Cena za najlepší mužský herecký výkon
Pavel Liška -- Štěstí
Zvláštne uznanie poroty
Smrť pána Lazarescu
Garpastum
Cena FIPRESCI
Všetko je osvietené
Ekumenická cena 2005
Štěstí
Cena študentskej poroty
Smrť pána Lazarescu
Divácka cena Zlatý Bažant
Všetko je osvietené
Mimoriadne vyznamenanie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii
Vanessa Redgrave

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 21:22