StoryEditor

Gorillaz už dávno neblúdia v hmle

27.05.2005, 00:00
Poznáte Gorillaz? Množstvo označení netradičného a podivného britského hudobného zoskupenia je na mieste. Už debutový singel Tomorrow Comes Today otvoril pred piatimi rokmi množstvo otázok o samotnej existencii týchto papierových osobností a vyvolal záujem. Nevídaný ohlas a enormný nárast fanúšikov však zaznamenal až recesisticky nazvaný hit Clint Eastwood. Fanúšikom bol nie virtuálny, ale skutočný poslucháč a manažment kapely si tak mädlil ruky nad reálnymi obchodnými transakciami. Zápis v Guinessovej knihe prezrádza najúspešnejšiu animovanú kapelu a šesť miliónov predaných albumov.

Poznáte Gorillaz? Množstvo označení netradičného a podivného britského hudobného zoskupenia je na mieste. Už debutový singel Tomorrow Comes Today otvoril pred piatimi rokmi množstvo otázok o samotnej existencii týchto papierových osobností a vyvolal záujem. Nevídaný ohlas a enormný nárast fanúšikov však zaznamenal až recesisticky nazvaný hit Clint Eastwood. Fanúšikom nebol virtuálny, ale skutočný poslucháč a manažment kapely si tak mädlil ruky nad reálnym biznisom. Zápis v Guinnessovej knihe prezrádza najúspešnejšiu animovanú kapelu a šesť miliónov predaných albumov.

Reálna fikcia?
Kým animované videoklipy sú dnes pomerne "v kurze", otázniky vyvolávala koncertovanie komiksových postavičiek. Gorillaz riešili túto dilemu excelentne: na pódiu ich prikrýva gigantické plátno a veľkoplošná obrazovka chrlí obľúbené japonské "animé". Kvarteto v obsadení 2-D, Murdoc, Noodle a Russel rafinovane zabodovalo. Tajomstvo sa postupne odkrývalo a neurotický spev s britským prízvukom poodhalil frontmana kapely Blur Damona Albarna. Nielen virtuálne postavy, ale dokonca aj ich fiktívne životopisné údaje a osudy sú dielom komixového animátora Jamieho Hewletta. Lídra 2-D s Murdocom spriatelila havária, ktorej dôsledkom boli vyrazené dva predné zuby (z prezývky 2-Dents vzniklo 2-D). Noodle je malým japonským najdúchom, záporná postava Murdoc uctievačom temných síl a do "pohoďáka" Russela sa zasa prevteľujú duchovia raperov.

Zvuky džungle
A prečo práve Gorillaz? Pôvod oboch zakladateľov sa datuje do roku 1968 a ten bol podľa čínskeho horoskopu práve rokom opice. "Gorilácke" albumy a spolupráce v sebe niesli výrazné stopy jednotlivých producentov. Na eponymnom debute produkovanom Dan "The Automator" Nakamurom prevládali stopy breakbeatu a hiphopu. A tiež japonského spevu gitaristky Miho "Noodle" HaTori. Producent aktuálneho albumu Demon Days (Parlophone / EMI 2005) DJ Danger Mouse pritiahol predovšetkým množstvo zaujímavých hostí. Od raperov De La Soula, MF Dooma, vokalistky Neneh Cherry, Martinu Topley Bird, cez herca Dennisa Hoppera, legendárneho Ika Turnera až po Londýnsky gospelový a San Fernadský detský zbor. Skutočne pestrú koláž nálad otvára tajomná symbióza zvukov a hlukov, jedinú rozpoznateľnú tému prináša v Intre nie celkom tradične využívaný basklarinet.
Pozvanie do skutočnej džungle je výstižné: "You're now entering the harmonic world! -- Vstúpili ste do sveta pokoja, harmónie!" Optimizmus však uberajú Kids With Guns svojou strohosťou a odmerane chladným konštatovaním s éterickým vokálom Neneh Cerry. V podaní Gorillaz sa deti prevteľujú do "netvorov, ktorí všetko v nás pretavia na ďalšie príšery". Degenerované zvuky v úvode O Green World evokujú kolovrátok a azda aj otáčajúci sa svet. Skladba je dark-popovou gitarovkou so všetkým, čo k tomu patrí -- zahmleným vokálom, spevným refrénom a množstvom elektronických zvukov.

Na planétu opíc!
V Dirty Harry Gorillaz prekvapujú príjemným retro-disco-funky so speváckym zborom. Ich texty pôsobia v porovnaní s popevkami značne banálne. Nebyť originálneho zašpinenia raperom De La Soulom v singlovej Feel Good Inc, išlo by takmer o pop. Pesimistickejšie posolstvo zanecháva aj Every Planet We Reach Is Dead s podmanivým klavírnym sólom rhytm&bluesového nestora Ika Turnera. V November Has Come sa tvrdé raperské pasáže MF Dooma prelínajú so spevom lídra, výborná je punkovo odpálená White Light. Vrchol predstavuje príbeh obyvateľov tajomnej osady Fire Coming Out Of a Monkey's Head s čítajúcim hercom Dennisom Hopperom. Chrámový zbor v záverečnej spojenej dvojici Don't Get Lost In a Heaven -- Demon Days sa mieša so sláčikovým kvartetom a s havajskými gitarami. Hlas akoby zo záhrobia sa vytráca. Zaujímavá premena albumu nenápadne, ale o to rafinovanejšie mutuje nestranného pozorovateľa na pozorného poslucháča. Gorillaz vedia vytušiť, kedy prestať a nepreťahovať minutáž. Album Demon Days nesklamal, navyše je plný nových experimentov. Výsledný efekt oceníme ešte viac ako dobrú snahu. Na svojej stránke inak Gorillaz ponúkajú možnosť stať sa ich piatym členom. Prečo nezanechať reálny svet a nebyť aspoň na chvíľu animovanou virtuálnou hviezdou? Gorillaz to dokázali!

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. september 2024 02:11