StoryEditor

Strach na výber. Česi chystajú horor

23.08.2006, 00:00
Ešte pred niekoľkými rokmi vznikali v Českej republike najmä klasické horkosladké komédie alebo drámy. Postupne však začali domáci tvorcovia, hlavne nová generácia, látať dieru vo sfére žánrových filmov. Aj hororov.
Počas prelomového roku 2004 sa do kín najskôr dostal čistokrvný zombie horor Choking Hazard režiséra Marka Dobeša. O niekoľko mesiacov neskôr došlo i na tínedžerské komédie, ktorých boom odštartoval nečakaný úspech Snowboarďákov (réžia Karel Janák). Zatiaľ čo mládežníckych komédií pribúda, hororový žáner trochu stagnoval. Dnes to však už je trochu inak, pretože v lete vznikol interaktívny horor Záhradník.

Kráska a finalista
Prvá klapka filmu padla 14. júla na tanečnej párty, ktorá bola prístupná i pre verejnosť. Tvorcovia tak šikovne využili možnosť spropagovať svoju snímku a zároveň získať komparz zadarmo. Rozpočet Záhradníka je totiž 100-tisíc amerických dolárov, čo im nedáva príliš voľnú ruku. Vo filme sa preto neobjavia známi herci, ale lacnejšie a momentálne možno známejšie tváre.
V obsadení figuruje Miss ČR za rok 2003 Lucia Váchová alebo Saša Nikitin, jeden z účastníkov českej verzie reality šou VyVolení. Scenárista a režisér sú zatiaľ zahalení tajomstvom rovnako ako dej filmu. Zatiaľ sú totiž k dispozícii len mená Doug Harris a Saint Byron - podľa všetkého ide len o pseudonymy. To im však nebránilo získať peniaze na príbeh o skupine siedmich mladých ľuďoch, ktorých v lese ohrozuje čosi tajomné s túžbou po krvi.

Divák v akcii
Tuctová hororová línia dostáva oživenie v podobe plánovanej interaktivity snímky. Tvorcovia totiž plánujú dať divákom možnosť výberu z viacerých dejových línií. Pri sledovaní si teda budeme môcť zvoliť, ako by mal film pokračovať a koho už nechceme na plátne vidieť. Tiež by sa mala dať určovať miera brutality záberov. Pokiaľ sa podarí dodržať sľubované, bude Záhradník výnimočným filmom.
Otázne však je, ako dopadne z hľadiska scenára a réžie, pretože neznáme mená nedávajú záruku kvality. Paralelne sa nakrúca anglická verzia i česká verzia filmu, ktorú má údajne pod palcom Marcel Bystroň. Režisér má na konte nie príliš vydarený celovečerný debut Cabriolet (2001) a scenár k ešte horšie prijatému filmu Juraja Jakubiska Post Coitum z roku 2004.

Nejasný osud
Záhradník sa mal podľa prvotných informácií dostať do vybraných českých kín už koncom septembra, ale oficiálna premiéra zatiaľ nebola stanovená. Keďže sa mal premietať v kinách vo formáte HD, bude zrejme problém nájsť kinosály, ktoré majú na to potrebné vybavenie. Rovnako aj neskoršie uvedenie na nosičoch bude komplikované, pretože DVD prehrávače schopné spustiť HD-DVD sú ešte len v plienkach a v našich končinách nie príliš rozšírené.
Osud prvého českého interaktívneho hororu je v tejto chvíli nejasný. Pred niekoľkými mesiacmi vyvolaný boom postupne utíchol, rovnako aj sláva rýchlokvasených hviezd z jeho hereckého obsadenia. Bola by však škoda, keby sa pokračovateľ českého vynálezu Kinoautomat zo 60. rokov napokon nedostal k divákovi. Možnosť ovplyvňovať dianie na plátne je totiž najmä pri súčasnom trende reality šou mimoriadne príťažlivá pre širokú masu divákov.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. september 2024 21:19