Preferujte rastlinné potraviny pred živočíšnymi. Tým telu dodáte potrebné minerálne látky, vitamíny a fytochemikálie čiže farebné pigmenty. Obmedzíte príjem nasýtených tukov a cholesterolu (ktorý sa vyskytuje výhradne v živočíšnych produktoch). SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Prísna diéta je nanič. Ak chcete trvalo schudnúť, stavte na tieto tipy

05.02.2024, 16:30
Autor:
mašmaš

Základom je vykašľať sa na diéty.

Dodržiavať tvrdý pôst či diéty je z odborného hľadiska hlúposť, skúste zmeniť svoje návyky navždy, inak sa z bludného kruhu chudnutia a následného priberania dostanete len ťažko.

K problémom s pribúdajúcimi kilami či až obezitou prispelo v poslednej dobe nedostatok možností vyžitia sa, viac času stráveného doma, zatvorené posilňovne, ale aj psychicky náročné obdobie, kedy sa pre niektorých stali cukry vítaným "antidepresívom".

Nie je teda prekvapením, že sa dnes mnohí so strachom stavajú na váhu. Kým niekomu stačí k chudnutiu málo, iní majú predstavu, že potrebujú drastickejšiu metódu a zvolia jednu z mnohých diét.

Tipy na to, ako trvalo schudnúť si pozrite v galérii:

Základom je vykašľať sa na diéty. Už slovo diéta totiž navodzuje myšlienku niečoho krátkodobého, čo sa dá chvíľu vydržať, ale z toho dlhodobého hľadiska je to naopak neudržateľné.

Vždy totiž dochádza k reštrikcii určitej potraviny alebo živín, predovšetkým však k reštrikcii kalórií. Samozrejme, ak budeme konzumovať menej kalórií ako doteraz, váha pôjde dole. Schudneme pri zázračnej grapefruitovej, ryžovej diéte či dokonca ujedaním hranolčekov - ak bude náš celkový príjem nižší ako predtým.

Nikto si však nepredstavuje, že bude do konca života jesť iba grepfruit, ryžu alebo hranolčeky. Po určitej dobe diétu ukončí, vráti sa k pôvodným stravovacím návykom a kilá zase pôjdu pomaly hore.

Úprava jedálnička je základom úspechu

Jedlo je pri chudnutí najdôležitejším faktorom a rozhoduje o tom, nakoľko úspešní budete pri zhadzovaní prebytočných kíl, a to až zo sedemdesiatich percent. Zvyšok tvorí pohyb. Základom jedálnička by mali byť kvalitné bielkoviny, tuky a zelenina, v menšom množstve komplexné sacharidy.

Potraviny s vyšším obsahom sacharidov (celozrnné pečivo, ryža a ostatné prílohy) zaraďujeme v dopoludňajších hodinách a na obed. To platí aj o ovocí, ktoré je vhodné na raňajky alebo ako dopoludňajšia desiata.

Popoludní a večer už prevládajú bielkoviny, tuky a zelenina. Večer sa pri zhadzovaní prebytočných kilogramov snažíme vyhnúť sacharidom. Treba si dať pozor aj na škrobovú zeleninu.

Veľké množstvo sladkého hrášku, kukurice alebo mrkvy nie je pri redukcii najlepšou voľbou. Dôležitou súčasťou nielen pri chudnutí je pitný režim. Denne vypite približne 3 dcl na každých 10 kíl vašej hmotnosti, a to ideálne vodu.

Bez pohybu to nejde

Pohyb je na ceste za schudnutím nevyhnutný. Nestačí sa však dvakrát týždenne ísť na chvíľu prebehnúť. V prípade, že chcete intenzívnejšie zhadzovať kilogramy, musíte vyvíjať väčšiu snahu.

Začnite prospešnou chôdzou. Možno ste už počuli, že zdravý človek by mal urobiť 10-tisíc krokov za deň. Tu sa bohužiaľ názory rozchádzajú. Niekto toto číslo považuje za prehnané, iní súhlasia.

Minimum by malo byť aspoň 6 000 krokov za jeden deň. Dosiahnuť taký počet sa môže zdať pre niekoho nemožné, ale vedzte, že akonáhle vystúpite z električky o zastávku až dve skôr, do cieľa pôjdete pešo alebo so psíkom vyrazíte namiesto bežných 20 minút, na 40 minútovú prechádzku, kroky budú rásť závratnou rýchlosťou.

Tip: K stráženiu krokov vám orientačne poslúži aplikácia v smartfónoch či hodinkách. Ani obyčajný krokomer za pár drobných nie je na zahodenie.

Príjemné s užitočným

Chôdzou to však nekončí, ale začína. Treba pridať vyššiu pohybovú záťaž. A nemusíte hneď do posilňovne. K efektívnemu tréningu poslúži priestor doma či v prírode. Cvičenie vonku má tú výhodu, že telu doplníte vitamín D, ktorý je blahodarný v mnohých smeroch.

"Vitamín D je extrémne dôležitý predovšetkým vďaka jeho pozitívnemu vplyvu na imunitu, zdravie kostí i na našu duševnú pohodu," radí fitness trénerka Petra Šimko. A ako je preukázané, na našu psychiku pozitívne pôsobí aj príroda.

Na čerstvom vzduchu si môžete dopriať obľúbené športy, ako jazda na kolieskových korčuliach, na bicykli, beh alebo posilňovanie. Že vám budú chýbať činky? Nezmysel. "Všetci máme k dispozícii to úplne najlepšie: vlastné telo," motivuje lektor fitness Kevin Jágr.

01 - Modified: 2023-03-22 15:47:32 - Feat.: 0 - Title: Tieto bežné potraviny nám škodia viac, ako sme si mysleli 02 - Modified: 2024-01-17 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trávenie vs. mozog alebo ako si opraviť trávenie: Čo prospieva nášmu žalúdku či pažeráku? 03 - Modified: 2023-03-03 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Na chudnutie odporúčam tento nápoj. Je to zázrak, odkazuje uznávaný fitness tréner 04 - Modified: 2023-02-14 14:04:55 - Feat.: 0 - Title: Problémová oblasť brucha: Pridajte do jedálnička týchto pár potravín a podarí sa vám schudnúť 05 - Modified: 2022-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako schudnúť s rozumom, raz a navždy?
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 05 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 09:15