StoryEditor

Pôst s náhradami mäsa? Propagácia týchto imitácií ide proti odporúčaniam zdravej výživy, tvrdí dietologička

19.03.2023, 08:00
  • Ak ste sa v rámci predveľkonočného pôstu vrhli na očistu ducha i tela, je pre vás možno zo všetkého najťažšie vzdať sa mäsa.
  • Šalamúnskym riešením môžu byť jeho rastlinné alternatívy, ktorých trh ponúka každý rok čoraz viac.
  • V čom sú prospešné a čo je ich nevýhodou? Kde sa vlastne tieto „nemäsá“ vzali? A stojí za to ich vyskúšať?
  • Prečítajte si článok publikovaný na portáli Lidovky.cz.

Kto chce ísť nemäsovou cestou, mal by vyberať starostlivo a čítať etikety, pretože sa aj medzi týmito výrobkami nájdu kvalitnejšie a menej kvalitné.

Hoci rastlinné alternatívy mäsa zažívajú v posledných rokoch boom, ich korene siahajú do dávnej histórie ľudstva. Číňania vyrábali tofu už 200 rokov pred Kristom. V roku 2021 sa síce počet ľudí, ktorí sa stravujú čisto rastline, odhadoval na iba 79 miliónov, trh s náhradami mäsa však stále rastie.

Nie každý ich navyše konzumuje stabilne, mnoho ľudí si takzvané nemäsá dopraje len občas, ako spestrenie jedálnička. „Mesiac čo mesiac sa k nám na trh dostávajú nové rastlinné alternatívy mäsa. Nájdeme tak už takmer všetko, na čo sme zvyknutí v živočíšnej verzii, a zároveň si ešte môžeme vyberať na základe ďalších preferencií: chute, zloženia, výživových hodnôt i ceny,“ pochvaľuje si Lujza Demuthová, koordinátorka projektu Rostlinně.cz, ktorý podporuje predajcov, výrobcov i reštauratérov v zavádzaní rastlinných alternatív mäsa i mlieka do sortimentu.

Odľahčovacia kúra pre Zem

Na začiatku novodobého boomu náhrad mäsa stála kniha, ktorú v roku 1971 vydala americká autorka Frances Moore Lappé pod názvom Diéta pre malú planétu. Práve vďaka tomuto bestselleru objavil v sedemdesiatych rokoch západný svet vyššie spomínané tofu ako bohatý zdroj rastlinných bielkovín. 

Z Indonézie zase pochádza tempeh z fermentovaných sójových bôbov a tiež seitan, ktorý sa vyrába z pšeničného lepku a textúrou pripomína kuracie mäso. Ten sa vo východoázijskej kuchyni používa najmenej od 14. storočia.

Výrobcovia moderných alternatív mäsa sa však pokúšajú o niečo iné ako znovuobjavovať staré pochutiny minulosti. Chcú si nájsť cestu ku konvenčným zákazníkom, ktorí mäso striktne neodmietajú.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-16 16:12:15 - Feat.: 0 - Title: Urýchľujú metabolizmus, zasýtia, spaľujú tuky. Tieto potraviny sú najlepším priateľom chudnutia 02 - Modified: 2022-05-28 18:05:56 - Feat.: 0 - Title: Tréner kvôli klientom pribral 25 kíl: Zažil som problémy aj ponižovanie, úplne ma to zmenilo 03 - Modified: 2023-03-09 12:22:01 - Feat.: 0 - Title: Pizza a špagety nemajú pôvod v Taliansku, ani hamburger v USA. Viete, ako vlastne vznikli? 04 - Modified: 2023-03-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čaj, pomaranče či čerstvá zelenina ako ničitelia spánku. Tieto potraviny si pred spaním radšej odpustite
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:15