StoryEditor

Pomocník pri reume a bolesti zubov či afrodiziakum. Poznáte skryté benefity týchto bežných bylín?

28.02.2023, 11:38
  • Čerstvé korenie je ideálne na ochucovanie pokrmov a nápojov.
  • Okrem toho v dnešnej dobe, keď je dostupné takmer vo všetkých obchodoch, už nepatrí len k sezónnym záležitostiam.
  • V nasledujúcom článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz, sa viac oboznámime s liečivými stránkami dostupných byliniek.

Bylinky sú zásobárňou cenných látok, podporujú vylučovanie žalúdočných štiav, aktivujú funkciu žlčníka a pečene alebo pomáhajú organizmu posilňovať imunitu.

Medzi moje najobľúbenejšie letné korenie patrí tymian, rozmarín, oregano, šalvia a bazalka. Preto sa na ne pozrieme bližšie a predstavíme si nielen ich zdravotné a kozmetické výhody, ale aj ich využitie v oblastiach, o ktorých ste možno doteraz netušili.

Bazalka

Bazalka má zaujímavú chuť i vôňu, obsahuje éterické oleje a hodí sa jej aj prívlastok „antistresová bylinka“, vďaka svojim upokojujúcim účinkom na nervovú sústavu. Uľahčuje vykašliavanie, zvyšuje chuť do jedla a uľahčuje trávenie. Bazalka podporuje aj silu pohlavných orgánov a považuje sa za afrodiziakum.

image

Bazalka SNÍMKA: Pixabay

SNÍMKA: Pixabay

Bazalková tinktúra

Dve lyžice listov bazalky zalejeme tromi decilitrami 60-percentného liehu. Všetko necháme štrnásť dní na teplom mieste lúhovať. Nesmieme zabudnúť zmes dvakrát denne potrepávať.

Potom tekutinu precedíme, nalejeme do tmavého pohára a užívame trikrát denne desať kvapiek nakvapkaných do dvoch decilitrov vody.

Bazalková kozmetika

Vlasová voda z bazalky: Jednu hrsť čerstvej vňate zalejeme litrom studenej vody, privedieme do varu a päť minút pod pokrievkou varíme. Odstavíme a necháme ešte pätnásť minút lúhovať.

Nakoniec odvar precedíme a jemne vmasírujeme do pokožky hlavy, potom prikryjeme osuškou a necháme desať minút odpočívať. Tento postup by sme mali pravidelne opakovať dva mesiace. Nielenže vyživíme vlasovú pokožku, ale zároveň sa zbavíme nadmerného vypadávania vlasov.

Parný kúpeľ pre tvár

Táto procedúra je vhodná na čistenie a upokojenie podráždenej pokožky. Pripravíme si ju tak, že jednu hrsť bazalky povaríme päť minút v litri vody a potom si pod uterákom naparujeme tvár desať minút, najlepšie pred spaním.

Bazalka v kuchyni

Bazalka má výraznú vôňu aj chuť a je klasickým korením talianskej kuchyne. Obzvlášť sa hodí k paradajkovým pokrmom, šalátom, zelenine alebo k omáčkam. Navyše mení ťažké jedlá na lepšie stráviteľné.

Bazalku do pokrmov pridávame tesne pred dokončením, pretože rýchlo stráca arómu. Keď nastriháme listy bazalky na tenké prúžky, môžeme nimi ozdobiť šaláty, polievky aj mäso.

Čerstvú bazalku môžeme najemno nasekať, zmiešať s troškou vody, zamraziť vo forme kociek ľadu a neskôr ju využiť na ochutenie najrôznejších pokrmov.

Bazalkové pesto

Potrebujeme: 55 g čerstvých bazalkových listov, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu píniových orieškov, 25 g strúhaného parmezánu, morskú soľ, 6 lyžíc kvalitného panenského olivového oleja.

Postup: Bazalku, cesnak, olej, soľ a oriešky rozmixujeme, pridáme strúhaný syr a poriadne premiešame. Hotové pesto naplníme do menšieho pohára a starostlivo ho uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Pesto je ideálne na ochutenie polievok, cestovín, šalátov, nátierok alebo len tak k pečivu.

01 - Modified: 2023-02-24 12:21:25 - Feat.: 0 - Title: Odľahčite svoj jedálniček a chudnite jednoduchšie. Tieto potraviny vám s tým pomôžu a aj skvelo zasýtia 02 - Modified: 2024-02-02 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týchto 39 potravín a jedál obsahuje minimum kalórií 03 - Modified: 2023-08-18 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paradajky, ale predovšetkým pivo: Tieto bežné potraviny najviac ohrozujú vaše libido aj plodnosť
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:08