StoryEditor

Znovuzrodenie klasickej a poctivej šišky: Poznáte zákutia tejto fašiangovej lahôdky?

26.02.2023, 00:00
  • Poliaci im hovoria pączki, Taliani bomboloni, Rakúšania Krapfen, Nemci Berliners.
  • Dobrá šiška je rajským vynálezom, čo dobre vedeli naši predkovia, ktorí vyprážaným pečivom uctievali najveselší a tiež „najobžernejší“ sviatok roka – fašiangy.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne. 

Zvonku sú chrumkavé a zlatisté, poprášené perinkou práškového cukru, ktorý sa pri prvom zahryznutí znesie až na nos. Vnútri nadýchané, vláčne, hodvábne, nenasiaknuté tukom.

Jazyk a ústa ešte spracovávajú senzorické potešenie zo sladkého vyprážaného cesta, keď prichádza nový vnem v podobe prílevu ešte sladšej náplne. Šiška, fánka, krepl, krepľa, krapňa, pampúch, biačka…

Niet kraja, kde by sa počas fašiangoch nesmažilo. A nielen u nás. Tradícia šišiek ako fašiangových lahôdok siaha do hlbokej minulosti. Kazateľ Tomáš Štítny zo Štítneho sa v knihe Řeči nedělní a sváteční z roku 1392 pohoršuje nad fašiangom pre ľahkomyseľné míňanie peňazí, „šeredné reči“, ktoré ľudia vedú, a tiež pre „šeredné piesne“, ktoré v týchto veselých bláznovských dňoch znejú.

Ľudia pri tom jedia obľúbené „šišky a pijú, až sa prepijú“. Rad dôkazov o šiškách ako pevnej súčasti fašiangových osláv predložil aj kultúrny historik, etnograf a folklorista Čeněk Zíbrt. Všíma si napríklad, že v 17. storočí sa objavuje výraz „šišky jesť“ ako synonymum pre „svätiť fašiangy“.

Predtým sa šišky konzumovali najskôr po celý sviatočný čas. Dnes sa v domácnostiach chystajú na fašiangový utorok, a to hlavne tam, kde sa drží tradícia obchôdzky – čerstvo usmažené sú vítanou výslužkou pre maškary.

Tradične sa do cesta pridáva rum (pre chuť a aby šišky tak nenasiakli tukom pri vyprážaní) a plnia sa najčastejšie lekvárom či džemom. Nájdeme aj regionálnu verziu s makom a v moderných úpravách sa objavujú šišky s vanilkovým, čokoládovým alebo napríklad pistáciovým krémom.

Najlepšie sú domáce

Domáce šišky totiž majú punc niečoho výnimočného.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 62% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-11 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katarína Nádaská: Santa Claus má korene v Grécku. My sme mali zas pohanské sviatky s praktikami mágie 02 - Modified: 2022-12-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál 03 - Modified: 2022-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Katarína Nádaská: Uchovanie potravín bola alfa a omega. Biely chlieb bol vzácny, nejedla ho ani šľachta 04 - Modified: 2022-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liečivá sila potravín: Čo odhaľujú posledné výskumy?
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:36