Cestoviny, varenie SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Nápad, ktorý rozdelil celé Taliansko. Držiteľ Nobelovky vymyslel zlepšovák, ako pri varení cestovín ušetriť

12.01.2023, 17:33
  • Cestoviny sú, ako vieme, takmer posvätné najmä pre Talianov.
  • Aktuálne však práve z Talianska prišiel nový nápad, ako pri ich varení ušetriť, a to radikálnou zmenou pri varení, na ktorej si Taliani zakladajú.
  • V článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz si prečítajte najnovšie zistenia aj prekvapivé výsledky aktuálnych výskumov.

Cestoviny alebo aj „pasta“ sú niečo ako taliansky národný poklad, takže niet pochýb o tom, že každý pokus o ich hanobenie bude náležite odsúdený a potrestaný. Musia byť jednoducho kvalitné, uvarené v dostatočnom množstve osolenej vody a uvarené „al dente“.

Cestovinová polemika

Preto je tak trochu prekvapujúce, že s experimentom, ktorý sa snažil prísť na to, ako pri varení cestovín čo najviac ušetriť, prišiel práve Talian a zároveň držiteľ Nobelovej ceny za fyziku z roku 2021 Giorgio Parisi.

Ten odporúča cestoviny uprostred varenia prikryť pokrievkou, vypnúť horák a jednoducho ich nechať vo vode „dôjsť“. V rodnej krajine týmto odporúčaním spôsobil búrku.

Na jeho radu, ako pri varení cestovín ušetriť, už vlani na jeseň zareagoval okrem iného aj michelinský šéfkuchár Antonello Colonna. „Takto pripravené cestoviny budú gumové a nikdy by sa nemohli podávať v reštaurácii, akou je tá moja,“ uviedol nekompromisne.

Celé Taliansko sa potom rozdelilo v názoroch na to, ako to vlastne je s trikom, ktorý však nie je až takou novinkou. Vraj ho používali už talianske babičky, ktoré boli zvyknuté šetriť.

Mladí vedci sa neboja a idú ešte ďalej. Parisiho nápad, ako ušetriť pri varení cestovín, zaujal študentov Miu a Rossa z Nottingham Trent University v Anglicku.

Tí jeho odporúčania posunuli o krok ďalej a svoj pokus publikovali na portáli The Conversation. Úvaha mladých vedcov začala tým, aké procesy prebiehajú pri varení cestovín: najprv do nich prenikne vriaca voda, ktorá ich zmäkčí a keď sa cestoviny zahrejú, začne sa z nich uvoľňovať proteín, teda bielkoviny.

Mladí študenti šli ešte ďalej

Pri bežnej príprave cestovín obvykle počítame s 10 až 12 minútami varu, ktoré "zhltnú" zhruba 60 percent energie, spotrebovanej pri ich príprave. Pokiaľ sa však použije Parisiho metóda skrátenia doby varu na polovicu, možno ušetriť približne tretinu celkových nákladov, čo nie je málo.

V podstate získate také 3 + 1 zadarmo, každé štvrté varenie cestovín si totiž vystačí s energiou ušetrenou počas troch predchádzajúcich varení. Táto metóda sa najlepšie praktizuje na sklokeramických doskách, ktoré sa ochladzujú najpomalšie.

Vopred namočené cestoviny uvaríte rýchlejšie. Študenti z Trentu sa rozhodli dva procesy pri varení cestovín rozdeliť a nutnú dobu varu tak ešte o niečo znížiť.

Sušené cestoviny možno totiž úplne rehydratovať, keď sa vopred namočia na dve hodiny do studenej vody alebo do vývaru, z ktorého získajú chuť a vy z neho potom ešte môžete pripraviť omáčku.

Namočenie cestovín do studenej tekutiny vám každopádne žiadnu energiu nespotrebuje. Potom už stačí povariť cestoviny len jednu až dve minúty - autori pritom uvádzajú nutnú minimálnu teplotu vody 80 °C.

A to už je veľmi značná úspora energie, oproti klasickému 10 až 12-minútovému vareniu znížite spotrebu energie potrebnej na varenie na pätinu. Ďalšie úspory vody aj energie sa dajú navyše dosiahnuť použitím menšieho množstva vody.

Pokiaľ namiesto odporúčaného litra na 100 gramov cestovín použijeme len 500 ml, cestoviny budú aj tak dokonalé. A pritom ušetríme.

Čo už sa mladým vedcom naopak neosvedčilo, bolo zníženie množstva vody na tretinu: cestoviny boli uvarené nerovnomerne kvôli veľkému množstvu škrobu na malé množstvo vody. Zle sa skončili aj pokusy o prípravu cestovín v mikrovlnke.

01 - Modified: 2023-01-03 08:46:17 - Feat.: 0 - Title: Pizza zadarmo ako pomoc v kríze: Reštauratér v Edinburghu sa rozhodol pre netradičnú formu podpory 02 - Modified: 2024-02-10 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tieto plody spaľujú tuky a obmedzujú chuť do jedla, hlavne na sladké 03 - Modified: 2022-12-18 17:25:38 - Feat.: 1 - Title: Expert na stravovanie Páleník: Ako a čo jesť cez sviatky? Je to jedno, ak dodržíte dôležité pravidlo
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:45