StoryEditor

Úsporné varenie. Ako potraviny skladovať, prečo používať pokrievku a ako využiť zvyškové teplo?

09.05.2023, 07:30
  • Ako uvariť za málo peňazí a pritom tak, aby sme uspokojili svoje chuťové bunky aj žalúdky?
  • Najľahšou cestou je hľadať inšpiráciu v starých kuchárskych knihách.
  • Úspornosť ľudovej kuchyne je prirodzená a rokmi preverená, niektoré recepty však na našu škodu upadli do zabudnutia.
  • A práve k nim sa v dnešnom článku, ktorý priniesol portál Lidovky.cz vrátime a pozrieme sa ne bližšie.

V aktuálnom období zvyšujúcich sa cien potravín a energií sa mnohé rodiny snažia pripraviť pokrmy, ktoré sú chutné, sýte, no na druhej strane čo najlacnejšie. Nejde pritom o citát z úvah nad mierou súčasnej inflácie a rastúcich cien potravín, ale úvodné slová Dělnickej kuchařky, „spísanej Anušou Kejřovou, učiteľky robotníckych kurzov a emeritnou učiteľkou varenia a hospodárstva na školách v Hradci Králové“. 

Starostlivo zostavená brožúra vyšla v roku 1923 – a vtedy si jej autorka asi len ťažko pomyslela, ako veľmi budú jej slová aj pridružené recepty po sto rokoch aktuálne. V čase, keď sa mnohí z nás snažia ušetriť prakticky vo všetkých sférach života, sa aj my chtiac nechtiac pozeráme do svojich tanierov a premýšľame, čo na nich byť musí – a čo naopak môžeme oželieť.

V galérii si pozrite aj overené tipy ako v kuchyni a pri varení ušetriť:

U nás sa do histórie klasických receptov zapísala Terézia Vansová, známa slovenská spisovateľka, ktorá okrem mnohých diel, ktoré neodmysliteľne patria ku klasikám umeleckej literárnej tvorby na Slovensku, je aj autorkou Novej kuchárskej knihy.

V nej nájdete recepty, ktoré pripravovali naše staré a prastaré matere celé dve storočia. V rozhovore, ktorý priniesol portál HN, sa na ne odvoláva a recepty z nej vyzdvihuje aj najznámejšia slovenská etnologička Katarína Nádaská. 

„Ušetriť a zároveň neutrpieť na kvalite sa dá, keď nakupujete základné, nespracované potraviny. Akonáhle už dôjde k nejakému spracovaniu, cena okamžite vyskočí nahor,“ zhrnul v rozhovore prvý a najdôležitejší krok k úspornému vareniu Martin Kuciel alias pán Cuketka, ktorý už v roku 2018 prišiel s projektom Skromnej kuchyne.

image

Ľudia sú v jedle rozmaznaní. Naše babičky prežili zimu s kyslou kapustou a zemiakmi, odkazuje šéfkuchár

V nej sa venuje šetrnému vareniu v každodenných podmienkach bežnej domácnosti a ponúka recepty, ktoré sú nenáročné na financie, vynaložené úsilie a čas. Bez – po všetkých stránkach zbytočných (a drahých) – polotovarov bude pripravované jedlo aj oveľa zdravšie.

Čo by teda malo byť naopak základom úsporného jedálnička?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-30 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lacné, sýte, zdravé a účinné pri chudnutí: Tieto potraviny by nemali chýbať vo vašej domácnosti 02 - Modified: 2022-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborníčka na stravovanie: Blíži sa ideálne obdobie. Človek schudne najľahšie z celého roka 03 - Modified: 2023-04-28 12:06:42 - Feat.: 0 - Title: Čím sa v reštauráciách strápňujeme? Známi šéfkuchári prezradili najväčšie prešľapy Slovákov
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:14