StoryEditor

Čím sa v reštauráciách strápňujeme? Známi šéfkuchári prezradili najväčšie prešľapy Slovákov

28.04.2023, 11:54
  • Slušné správanie by malo byť súčasťou nášho života, opak je však často krutou pravdou.
  • Príkladom sú aj zážitky našich šéfkuchárov, ktorí správanie zákazníkov poznajú "z prvej ruky".
  • S redakciou HN sa podelili o chyby a prešľapy slovenských zákazníkov.
  • O ktoré ide, si prečítajte v nasledujúcom článku.

Známe mená slovenskej gastroscény sa podelili o rady a odporúčania v súvislosti s nepríjemnými zvykmi, ktorých sa dopúšťajú zákazníci reštaurácií. Ktoré by mali zmeniť a aké najväčšie chyby robia? 

Známi slovenskí šéfkuchári, Jaroslav Žídek, Michal Kordoš, Milo Pabiš a Vojto Artz pomenovali najväčšie omyly zákazníkov a vysvetlili, čomu by sme sa mali v reštaurácii vyhnúť a ktoré nepríjemné zvyky im najviac prekážajú. Pozrite si rady, odporúčania a omyly, ktoré jednotliví šéfkuchári aj bližšie vysvetľujú.

Michal Kordoš, private chef, vedie biznis v oblasti gastro poradenstva, cateringu, lektor varenia

image

Michal Kordoš, známy slovenský šéfkuchár. FOTO: Magdaléna Tomalová, Sóda Magazín

  • Usadiť sa k voľnému stolu bez opýtania

„Nie každý podnik si zakladá na tom, aby mal personál pod kontrolou usádzanie hostí. Odporúčam však, z vlastnej iniciatívy, vždy pri vstupe do podniku počkať na obsluhujúci personál, a až potom sa usadiť za stôl. Je to milé gesto, ktoré vás stojí len pár sekúnd času a zabránite tým stresovým situáciám, najmä v preplnenejších podnikoch. Mne sa to veľmi osvedčilo,“ upozorňuje šéfkuchár, ktorý pracoval v michelinskej reštaurácii.

Čašníci môžu mať totiž podľa jeho slov vlastný systém usádzania zákazníkov, a teda mať už niektoré stoly rezervované. Stačí preto vyčkať, kým si vás usadí obsluha, prípadne vás len naviguje do priestorov. 

  • Aj personál tvoria len ľudia

Michal Kordoš pripomína, že stále platí, že prvý a posledný kontakt s reštauráciou je najdôležitejší. A práve o ten sa väčšinou postará práve čašníčka či čašník. „Aj keby vám nebodaj jedlo nechutilo, práve šikovná obsluha by s tým mala vedieť pracovať a postarať sa o to, aby ste aj napriek tomu odchádzali z prevádzky spokojní.“

Personál by nemal podliehať emóciám či vrtochom zákazníkov. Tak či onak sa však môže stať, že váš čašník nebude mať práve svoj deň, čo sa môže preniesť do kvality jeho práce, a predovšetkým do komunikácie s vami. „Najlepšie, čo môžete v takej situácii urobiť, je samozrejme dať spätnú väzbu, zároveň sa však pokúsiť nad to povzniesť. Nevieme odhadnúť, čím si práve prechádzajú, čo ich trápi. Znie to teda možno ako klišé, ale dať druhú šancu návšteve podniku teda určite nie je zlý nápad,“ dodáva.

  • Byť duchom prítomný a slušný

Aj napriek svojej bohatej praxi však stále natrafí na situácie, ktoré ho prekvapia. „Keď už som aj v podniku usadený, nelúskam či nepískam na obsluhu v snahe pýtať si pozornosť. Je pravda, že už to nie je úplne bežné, stále ma to však dokáže prekvapiť. Dá sa to robiť aj slušnejšie,“ upozorňuje a dodáva: „Taktiež, keď mi obsluha venuje pozornosť, malo by to byť obojstranné – telefonovať alebo sa venovať niečomu inému, keď si práve objednávam alebo keď obsluha so mnou komunikuje, je neslušné a neúctivé.“ 

Michal Kordoš

Vášeň k jedlu má od detstva. Bol prvým slovenským stážistom v Nome v Kodani – svojho času najlepšej reštaurácii sveta. Pracoval s tými najlepšími z gastronómie v Dánsku, vo Francúzsku a na Islande. Baví ho škandinávsky štýl varenia. Dôraz kladie pri varení na sezónne suroviny, prirodzenosť, čistú naturálnu chuť. Prevádzkuje školy varenia, catering, tématické pop-upy, ponúka poradenstvo a skúsenosti z oblasti tvorby a optimalizácie receptúr, prevádzkovania reštaurácií, náboru personálu či so samotným varením a na konte má mnohé známe spolupráce a projekty.

  • Úpravy jedla podľa vlastných predstáv

„Nie je nič zlé na tom, keď vám napríklad nechutí koriander (ako mne), ale chcete si objednať to konkrétne jedlo aj bez neho, takisto je v poriadku  konzultovať jedlá s obsluhou, na základe stravovacích obmedzení, intolerancií či alergií," hovorí Michal Kordoš.

Upozorňuje však na hranicu, ktorú pri návšteve reštaurácie prekračujú niektorí z nás. "Zásadne zasahovať do samotného zloženia jedál, prípadne si vymyslieť úplne nové - od nuly - je neúctivé voči šéfkuchárovi či ľuďom, ktorí tieto jedlá kreovali, vymýšľali a skúšali tak, aby boli podľa ich predstáv,“ vysvetľuje šéfkuchár a upozorňuje, že tým pridávate robotu kuchárom a v neposlednom rade dávate najavo ostatným, že je to tak v poriadku.

Potom ide podľa neho už len o umenie čašníkov, ktorí vás v tom správne usmernia. „Samozrejme, ak sa to v danej reštaurácii toleruje, je to v poriadku. Drvivá väčšina kuchárov je však veľmi citlivá na to, keď im zasahujete do práce. A majú na to plné právo. Vždy je to o vzájomnom porozumení a kompromisoch,“ dodáva na záver známy slovenský šéfkuchár.

Rady a usmernenia od ďalších známych slovenských šéfkuchárov nájdete na ďalšej strane.

01 - Modified: 2022-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Nomy pre Prečo nie?!: Najťažšie je stále hľadať inšpiráciu a mať otvorenú myseľ 02 - Modified: 2022-07-23 06:50:45 - Feat.: 0 - Title: Cola za 13 eur, burger za 30 a lehátko za 500. Ibiza šokuje turistov extrémnymi cenami 03 - Modified: 2022-07-09 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Známi šéfkuchári radia, ako si v kuchyni poradiť s infláciou: S týmito zaručenými tipmi ušetríte najviac 04 - Modified: 2022-06-12 15:35:03 - Feat.: 1 - Title: Šéfkuchár Záhumenský: Na Slovensku máme reštaurácie, ktoré si zaslúžia Michelinovu hviezdu. V Taliansku som sa najlepšie najedol v bistre
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:56