StoryEditor

Hasíte hlad zeleninou a nejete prílohy? Omyl. Schudnúť a váhu si udržať viete len jedným spôsobom

Niekedy ako keby ľudia nechceli pochopiť, že zdravé stravovanie nie je žiadna veda, tvrdia odborníci. V čom je teda trik ako schudnúť, nepribrať a nehladovať?

Či sa už púšťate do chudnutia alebo chcete zlepšiť svoje stravovacie návyky, na začiatok je základom vyvarovať sa chýb, ktoré by vaše úsilie mohli zničiť. Každé nepodarené chudnutie totiž ovplyvňuje ďalšie pokusy a môže aj poškodiť vaše zdravie.

Prinášame vám prehľad tých najzásadnejších:

1. Z diéty do diéty

Sú ľudia, ktorí vyskúšali všetko možné, nikdy však trvalo neschudli. Čo zhodili, to postupom času aj pribrali a následne sa vrhli na ďalšiu diétu. "Počas svojej praxe som sa stretla s chronickými nadšencami diét z radov žien aj mužov, ktorí kopírovali módne vlny a vyskúšali mnohé od Atkinsonovej diéty, cez bezlepkové stravovanie až po keto diétu," hovorí nutričná špecialistka Kateřina Šimková, zakladateľka programu Zdravé stravovanie.

Ľudia sú netrpezliví a upínajú sa k rýchlym riešeniam, ktoré bývajú riskantné. Vďaka diéte pravdepodobne schudnete, ale nemôžete počítať s trvalými výsledkami. Skôr sa stane, že spomalíte metabolizmus a zablokujete každú ďalšiu snahu o schudnutie.

"Snažím sa preto klientov naviesť na cestu zdravého a udržateľného stravovania, kedy sa nebavíme o zákazoch a príkazoch, ale o kvalite použitých surovín, množstve a úprave jedla," hovorí Kateřina Šimková.

2. Zlé načasovanie

Najhoršie je, keď chudnete kvôli niekomu inému a nechcete sa zmeniť vy sami. Bez silnej vnútornej motivácie sa nepohnete z miesta a podobné je to aj vtedy, keď si zmenu životného štýlu zle načasujete.

Napriek tomu, že chladný január nie je ideálnym a obľúbeným mesiacom na chudnutie, mnohí potrebujú akúsi štartovaciu čiaru, ktorou je pre nich práve začiatok roka. Dobré načasovanie je dôležité aj z ďalšieho dôvodu.

"Človek, ktorý potrebuje chudnúť alebo sa zbaviť závislosti na sladkom, by mal začať vtedy, keď je v pohode. Ak nám väčšinu energie odčerpáva riešenie nejakého životného problému, neostáva nám jej dostatok na odolávanie zlozvyku alebo vytváranie nového návyku,"...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-13 10:21:00 - Feat.: 0 - Title: Odborníci sa zhodli: Toto sú najlepšie, najúčinejšie a najzdravšie diéty pre rok 2021
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 05 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:30