StoryEditor

CNN: Bratislava je sovietske mesto budúcnosti. Na Američanov pôsobí ako neobjavené sci-fi

26.01.2023, 13:00
  • Článok o Bratislave, ktorý sa dostal rovno na titulnú stranu portálu CNN, venuje pozornosť najmä jej socialistickej architektúre, ktorá je „v ostrom kontraste s klasickým harmonickým štýlom z éry habsburskej monarchie a modernými výškovými budovami“.
  • Vyzdvihuje dizajn kaviarne UFO, budovy Slovenského rozhlasu, Hotelu Kyjev či Fontány Družba v srdci Námestia slobody.
  • Ako architektonický príklad európskej transformácie uviedol napríklad sídlo rakúskej stavebnej firmy Strabag alebo štvrť Bratislavského downtownu.

Bratislava sa dostala do pozornosti americkej televízie CNN a sondu o jej architektúre zaradila rovno na titulnú stranu svojho webového portálu.

Článok, ktorý častuje Bratislavu chytľavým názvom „sovietske mesto budúcnosti“ venuje pozornosť predovšetkým socialistickej architektúre, ktorá je „v ostrom kontraste s klasickým harmonickým štýlom z éry habsburskej monarchie a modernými výškovými budovami“. 

Korunka mesta na moste SNP

Spravodajcu CNN v prvom rade zaujala panoráma na Dunaji. Namiesto bratislavského hradu za „korunku“ našej metropoly v nadväznosti na to označuje „UFO“ z roku 1972. Pri ňom zároveň pripomína, že táto reštaurácia s vyhliadkou situovaná na moste SNP prevyšuje i Sochu slobody a oku návštevníka mesta len ťažko unikne. 

Sci-fi motív tejto veže však podľa neho prekvapivo nenarúša celkovú estetiku metropoly, keďže tá bola kedysi „testovacou pôdou pre niektoré z najodvážnejších architektonických projektov za železnou oponou“. Duch socializmu naďalej dýcha z bratislavských ulíc aj tri desaťročia po jeho páde, poznačuje si CNN.

image

Večerný pohľad na most SNP a UFO: Archív HN

Extravagantná obrátená pyramída

Po tom, ako návštevník prejde „uhladené, kaviarňami lemované ulice Starého Mesta“ naňho podľa televízie čaká pohľad na extravagantnú stavbu, ktorá nikoho nenechá bez reakcie – pozitívnej, alebo negatívnej.

Budovu obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu z roku 1983 opisuje ako „zhrdzavené sídlo hlavného národného vysielateľa, ktoré sa začína na prízemí vrcholom pyramídy a každým stúpajúcim poschodím sa rozširuje“.

Čitateľom pripomína i kontroverziu, ktorá tento dizajnový unikát obkolesuje. Na jednu stranu je počin architekta Štefana Svetka ospevovaný a v roku 2017 si vyslúžil i štatút chráneného dedičstva. 

image

Národná banka Slovenska a budova Slovenského rozhlasu. FOTO: TASR/Jaroslav Novák

Iní v ňom však vidia najmä temnú pripomienku totalitnej minulosti, pričom britský Daily Telegraph mu dokonca „rezervoval“ miesto v zozname najškaredších budov sveta.

Pri dielach Štefana Svetka sa Američania ešte raz pristavili, a to poukázaním na jeho návrh situovaný na východnom okraji Bratislavy - „Medzi Jarkami“ – kde opäť badať nadpozemskú UFO tematiku. 

Ako ďalšie socialistické dedičstvo vyzdvihujú trebárs fasádu Slovenskej technickej univerzity, Hotel Kyjev alebo kovovokvetovú Fontánu Družba v srdci Námestia slobody.

Moderná európska Bratislava v tieni väčších miest

CNN následne po socialistickej minulosti pripomína európsku súčasnosť nášho hlavného mesta. Transformáciu spustenú po Nežnej revolúcii má reprezentovať buď budova Strabag, miestne sídlo rakúskej stavebnej firmy, alebo štvrť Bratislavského downtownu, zložená zatiaľ z troch výškových veží z roku 2020, pri ktorých čoskoro vyrastie aj štvrtá. 

image

Sky park. FOTO: Martin Matula

Americká televízia vníma, že Bratislavu za roky jej dlhej existencie poznačila pestrá história rôznych kultúrnych vplyvov, ako aj početnej židovskej komunity. „Toto sci-fi mesto však v zozname najnavštevovanejších destinácií kontinentu nenájdete,“ upozorňuje. 

Hoci spomína, že dopraviť sa do nej je vzhľadom na jej západnú integráciu aj vlastné letisko mimoriadne jednoduché, ostáva v tieni výraznejších miest, ktoré sú v bratislavskej blízkosti – Viedňou, Budapešťou i Prahou.  

Napriek tomu, že nemá poznanie ani návštevnosť ďalších habsburských miest, geografická a kultúrna rôznorodosť Bratislavy je podľa CNN jej veľkou výhodou, a sformovala ju „do avantgardného mesta posiateho nečakanými a zaujímavými prvkami, ktoré už len čakajú na svoje objavenie vnímavými turistami“.

01 - Modified: 2023-01-27 22:43:15 - Feat.: 1 - Title: Ďalšie dve časti Bratislavy sa spájajú. Pohol sa tam veľký projekt Penty 02 - Modified: 2023-01-23 16:25:25 - Feat.: 1 - Title: Bratislava si nepripúšťa výrazné meškanie električky do Petržalky. Reaguje na výroky starostu Jaroviec 03 - Modified: 2023-01-22 18:11:48 - Feat.: 1 - Title: Bratislavská parkovacia politika sa rozrastie. Najbližšie k novej zóne ná západ mesta (+mapa)
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:29