Pozornosť turistov celého sveta sa snaží zaujať morskými perlami, vysokými horami i adrenalínovými atrakciami.​ FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Emirát plný adrenalínu a perál: Vyšiel z tieňa známejších bratov a uchvátil svet

12.05.2022, 00:00
  • Keď sa povie Spojené arabské emiráty, bežnému Slovákovi sa vybaví dovolenka spojená s nákupmi v Dubaji, prípadne preteky formuly 1 v Abú Zabí.
  • Z tieňa týchto dvoch najznámejších emirátov sa však postupne dostáva tretí – Rás al Chajmá.
  • Pozornosť turistov celého sveta sa snaží zaujať morskými perlami, vysokými horami i adrenalínovými atrakciami.​
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Prečo nie?!.

Vitajte v Hlave stanu, ako znie v preklade z arabčiny príznačný názov Rás al-Chajmá, ktorého veľká časť sa rozprestiera v skalnatých masívoch Arabského polostrova. Keď chcete v Spojených arabských emirátoch stretnúť skutočného domáceho obyvateľa, môže to byť problém – napríklad v Dubaji žije len asi 15 percent pôvodnej populácie.

Aj tí sa po turistami najvyhľadávanejších miestach nepohybujú príliš často. Na to, aby ste zažili originálnu chuť tejto arabskej krajiny, musíte zamieriť do menej známeho, ale o to autentickejšieho emirátu. A presne takým je Rás al-Chajmá.

„Každý z nás, pôvodných obyvateľov, pochádza z niektorého z tunajších kmeňov. A medzi nimi vládnu veľké rozdiely. Horské kmene majú napríklad dialekt, ktorému ľudia od mora rozumejú len s veľkými ťažkosťami,“ vysvetľuje perfektnou angličtinou mladá Arabka Hessa al-Alí, ktorá pracuje v Úrade rozvoja cestovného ruchu emirátu Rás al-Chajmá.

Hory a more

Ešte pred niekoľkými desaťročiami živili predkov dnešných obyvateľov najmä dve činnosti – rybolov a chov zvierat. Podľa toho, či boli príslušníkmi morských alebo horských kmeňov. Podobne ako celá krajina, aj Rás al-Chajmá prešiel za vyše pol storočia radikálnymi zmenami.

image

Všetci proti Putinovi? Nie je to celkom tak. V Ázii má dostatok fanúšikov

Na rozdiel od ostatných sa na území tohto 350-tisícového emirátu nikdy nenašla ropa. Jeho ekonomike tak dnes dominujú reality, stavebníctvo a turizmus. Posledne menovaný sektor pritom do veľkej miery využíva práve tradície spojené s morom a horami.

Ak sa z rovnomenného mesta Rás al-Chajmá vyberiete výpadovkou pozdĺž pobrežia smerom k horám, narazíte na perlovú

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 02 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 03 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 04 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 05 - Modified: 2024-03-09 13:37:44 - Feat.: - Title: Dubajom sa prehnala búrka, pre intenzívne zrážky meškali lety
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:36