StoryEditor

Jedlo z plastu a bary pre päť ľudí. Krajina kontrastov vám vyrazí dych

22.11.2016, 12:00

Tokio a Kjóto sú ako dva rozdielne svety. Prvé spomínané mesto je moderné, plné neónov a reklám, druhé je tradičné historické mesto, ktoré nabáda k rozjímaniu. Obe metropoly však majú niečo do seba a obe vám svojím spôsobom vyrazia dych, píše Michaela Kofrová z najčítanejšieho českého portálu o cestovaní HedvábnáStezka.cz pre lidovky.cz.

Japonsko bolo jednou z mála krajín, ktoré vo mne stále vyvolávali otázky. Pred každou svojou cestou si predstavujem, ako to tam bude vyzerať a väčšinou nie som úplne ďaleko od pravdy. Ale pred Japonskom som nevedela, čo čakať, akí budú ľudia, ako to tam bude vyzerať a fungovať. Cestu sme si naplánovali v duchu dvoch veľkomiest - Tokia a Kjóta. Zo sprievodca mi bolo jasné jedno - bude to úplne iný svet. Hneď v prvý večer po prílete som zistila, že cestovanie po Japonsku bude skutočne zábava.

Buď svetlo
V Tokiu neexistuje noc, osvetlené je v centre snáď všetko. Križovatka Šibuja vzdialene pripomína Times Square, ale len dovtedy, kým sme sa nevydali do štvrte Šindžuku. Nájdete tu tiež niekoľko ulíc plných úplne miniatúrnych barov, kam sa vojde napríklad len päť ľudí. Kluby majú svoje témy a stretáva sa v nich napríklad milovníci džezu, literatúry alebo rôznych športov, niektoré sú určené pre cudzincov, v iných je zase cudzincom vstup zakázaný.

Japonci sú národ športovcov, ale aj nákupných maniakov. Práve shopping je totiž v Japonsku národný šport. Obchody sú tu tak "vytunované", že človek ani nevie, kam sa má skôr pozerať. Nielen interiér, ale aj stavba samotná je často výnimočná a v Európe nevídaná.

Len za prvý deň mám toľko vnemov, že do denníka píšem len známe heslá - love hotely, herne, haradžuku girls, plastové jedlá vo výkladoch reštaurácií, poriadok, trhy s jedlom a jedlo samotné! Nevedela som, kde mám oči nechať a prvé dni som zaspávala plná zážitkov, ktoré som chcela prežiť a vidieť zas a znova.

Snívajme ďalej
Moderné Tokio v človeku zanechá hlbokú stopu a keď sa potom vydáva šinkanzenom do Kjóta, hovorí si, že už ho snáď nemôže nič prekvapiť a právom sa teší na zenové záhrady, oázy pokoja.

Trasa dlhšia ako 500 km - toľko je vzdialené Kjóto od hlavného mesta - trvá 2 hodiny a 20 minút. Áno, vitajte vo svete, kde to šliape. Vlak ide samozrejme na čas... Ako by sa nám žilo, keby sme rovnakou rýchlosťou jazdili z jednej domácej metropoly do druhej?

Svätý zenový pokoj
V Kjóte dýcha história a pokoj. Pri prechádzaní sa uličkami s tradičnou drevenou zástavbou sa vám bude tajiť dych. Občas na vás niekde vykukne gejša a budete mať pocit, že ste sa vrátili v čase. Pri chrámoch tiež uvidíte prechádzajúce sa gejše, často v pároch alebo v skupinkách. Okrem toho, že je to tu turistická atrakcia (ženy sa môžu nechať obliecť aj nalíčiť ako gejša), tradícia dodáva mestu veľmi príjemnú atmosféru.

Niektoré chrámy sú preplnené a človek musí utiecť do tých menších, ale rovnako pekných alebo ešte krajších. Úplne exkluzívnou záležitosťou je chrám Fušimi Inari Tais. Chrám má charakteristickú oranžovú farbu. Môžete si tu tiež vyšliapať krásnou trasou na horu Inarijama. Na ceste vás čakajú tisíce oranžových brán. Odporúčam!

Chodník s názvom Filozofia sa nachádza na západnom okraji mesta a jedná sa o cestu, ktorú prechádzal slávny japonský mysliteľ Nisida Kitaro. Je to miesto ideálne na rozjímanie. Okolo sa nachádza veľa malebných kaviarničiek a obchodíkov, ktoré vás samy vítajú a ponúkajú výbornú kávu alebo čaj matcha. Po chodníku sa dá behať, jazdiť na bicykli alebo na ňom môžete len tak posedávať, čítať si obľúbenú knihu a premýšľať nad životom.

Matcha raj
Kjóto má ideálnu polohu. Mesto je na rovine, ale dookola ho obklopujú hory. A tak nie je nič lepšie, ak máte viac času, ako spraviť si do hôr výlet. Pričuchnúť k prírode budete mať možnosť už v Arašijamě, kde sa okrem nádherného chrámu Tenrjúdži nachádza bambusový les a veľa malých cestičiek, ktorými sa môžete poprechádzať.

Na pohybovanie sa po meste odporúčam požičať si bicykel. Je to najrýchlejší a najpríjemnejší kjótsky spôsob dopravy a navyše zo seba budete mať dobrý pocit. A keď už nebudete vládať, tak odporúčam posilnenie v niektorej z kaviarní s obľúbeným čajom matcha, latté matcha alebo výbornou zmrzlinou – ako inak než matcha.

01 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 02 - Modified: 2024-05-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Bazény v uliciach, výpadky elektriny. Juhovýchodnú Áziu drvia rekordné teploty, pred ktorými niet úniku 03 - Modified: 2024-05-03 09:08:17 - Feat.: - Title: Dokonalý web pre cestovateľov? Táto stránka ti ukáže, kam sa do ôsmich hodín dostaneš vlakom z akejkoľvek stanice v Európe 04 - Modified: 2024-05-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Pláže, rum aj vodopády. Maurícius je exotika s dávkou luxusu aj dobrodružstva 05 - Modified: 2024-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 10:18