Shutterstock
StoryEditor

Ako na bohatú zeleninovú výsadbu?

28.07.2022, 00:00

Produktívnu zeleninovú výsadbu ovplyvňujú ako vonkajšie podnebné faktory, výživa pôdy a ochrana pred škodcami, tak aj naše zaužívané záhradkárske praktiky. Vždy je dôvod zdokonaľovať a učiť sa novým veciam, veď ide o naše vlastné blaho aj konzum. Nestačí sa však záhonu venovať len v čase vegetácie, ale dané prostredie udržiavať v kondícii počas celého roka.

 

Podmienená zeleninová výsadba

Výnosné pestovanie už v prvom kroku podporíme výberom vhodné miesta. Zelenina je vo všeobecnosti náročná nielen na výživu pôdy so špecifickým zložením podľa konkrétneho druhu, ale aj na prísun tepla a vlahy. Takmer žiadnej zelenine nevyhovujú extrémne výkyvy. Držíme sa skôr stanovíšť v polotieni, resp. vyhľadávame prirodzený tieň, ktorý rastlinám vytvorí iná výsadba alebo udržiavané zelené porasty.

 

Výživa je základ

Nesprávny obsah a pomer živín vyvoláva negatívny efekt. Čo zelenina, to iné nároky na minerálne zložky. No to, čo ich spája, sú organické látky vo forme záhradného kompostu a hnoja. Zabezpečíme dobre vyzretý, bez obsahu choroboplodných zárodkov, s optimálnym zložením žiadúcich látok. Ide najmä o dusík, ktorý v upravenej a regulovanej formule podávame ako účinné NPK hnojivá - zapracujeme ich pred sadením. Najviac im vyhovuje zloženie kyslých a neutrálnych pôd, kde sa uprednostňuje listová a iná menej náročná zelenina na obsah draslíka.

 

Kolotoč zeleninovej výsadby

Ide o prirodzený proces, kde výnosnosť jednej rastliny záleží aj od nárokov na výživu druhej. V susedstve tak benefitujú navzájom - napr. zatiaľ čo jedna poskytuje tieň alebo oporu, druhá odpudzuje a vyživuje. Dobrým príkladom je vzájomná kombinácia skorej jarnej zeleniny (šalát, reďkovka) s neskoršou a pomaly rastúcou vegetáciou (kukurica, paradajky).

 

Boj s burinou

V susedstve s kýmkoľvek, len nikdy nie s burinou! Ak vám nevyhovuje ručné okopávanie, resp. burina sa aj napriek tomu ďalej rozširuje, uprednostnite prípravky proti burinám aj na ťažšie dostupných medziriadkoch. Aj v tomto prostredí sa vytrvalé buriny dokážu zakoreniť a  odčerpať vlhkosť a živiny z rastlín. Burina nemá šancu ani na mulčovanej pôde - o jej likvidáciu sa postaráme tiež pravidelným zberom úrody. Zabezpečíme si tak cyklickú úrodu, výnosný zber a podporu pre ďalší rast.

 

Tip na záver

Radi by ste si predĺžili sezónu vo svojej zeleninovej záhrade? Je to možné všade tam, kde je dosť miesta pre skleník na teplomilnejšiu zeleninu (paradajky, papriky) z priesad. Vyberáme podľa vlastných dispozičných aj výsadbových možností, no za predpokladu, že výsadba vzrastá ako do šírky, tak aj do výšky a ďalej sa reguluje opornou konštrukciou.

 

 

        

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 00:19