StoryEditor

Nápad, ktorý zarába. V byte postavili dva domčeky, jeden prenajímajú

14.02.2015, 23:02
Nazrite do netradičného loftu mladého páru.


Vysoké stropy a obrovské okná, tiahnuce sa skoro po celej dĺžke hlavnej tehlové steny, boli výzvou, ale aj problémom. Snímka: A Cabin in a Loft, Terri Chiao a Adam Frezza

Brooklynskí umelci Terri Chiaová a jej partner Adam Frezza bojujú proti každodennej rutine bláznivými projekty a neobvyklými nápadmi. Spoločne si zaobstarali loftový apartmán, s ktorým si však nevedeli rady. Nakoniec prišli na nápad, ako celý priestor nezahltiť a napriek tomu perfektne využiť

Vysoké stropy a obrovská okná, tiahnuce sa skoro po celej dĺžke hlavnej tehlovej steny, boli pre dvojicu veľkou výzvou. Priestor totiž nebol taký veľký, ako sa na prvý pohľad zdalo. Loft má plochu 75 metrov štvorcových. Terri s Adamom dokázali byt hravo a dôvtipne rozdeliť bez toho, aby potrebovali stavať priečky.


Do loftu v bývalej textilnej továrni v newyorskom Brooklyne vstaval malé drevené chaty. Vznikol tak multifunkčný priestor, v ktorom spojili vlastné bývanie s domácim ateliérom a improvizovaným ubytovaním v štýle bed & breakfast.

Zaklapnú sa ťažké oceľové dvere, pozostatok po bývalej továrni, a novo prichádzajúci sa ocitá na malom dvorčeku medzi dvoma drevenými domčekmi, ktoré obklopuje stále sa rozrastajúca improvizovaná „kvetináčová“ záhrada.

Tomu skvele nahráva dostatočný prísun prirodzeného denného svetla. Jeden z domčekov slúži ako spálňa.

Aby mala umelecká dvojica z bytu tiež nejaké príjmy, snažia sa druhý domček nárazovo prenajímať prostredníctvom služby zdieľaného bývania Airbnb. So stratou súkromia sa vďaka chatkám netrápia. Domčeky majú aj okienka, z ktorých je výhľad do bytu aj von na ulicu.

Majiteľom sa podarilo zhmotniť sen mnohých detí. O domčekové bývanie je obrovský záujem. Terri a Adam preto čas od času svoj „penzión“, kde noc stojí takmer 100 eur, zatvárajú a druhý domček si užívajú ako „zašíváreň“.

Veľmi skromné zariadenie celého priestoru tiež dáva jasne najavo, že loftové bývanie nemusí byť len klišé plné nedostupného luxusu a drahého vybavenia. Materiálom dominuje lacná preglejka, nábytok pochádza z najlacnejších kolekcií bežne dostupnej obchodnej siete alebo z bazárov a blších trhov.

Niektoré kúsky si majitelia vyrobili sami, napríklad aj veľký jedálenský stôl. Výnimku tvorí hlboké relaxačné kresielko potiahnuté modrou džínsovinou, ktoré pre Adama a Terri vyrobili ich priatelia zo štúdia Nightwood. Steny loftu slúžia občasným neformálnom výtvarným výstavám.

Priatelia im pomohli taktiež uskutočniť a zrealizovať celú myšlienku chatiek v dome. Spoločne s ďalšími umelcami, ktorí pracujú v štúdiu vzdialenom len pár krokov od loftu, pred piatimi rokmi počas leta domčeky postavili.

Hlavnou vizionárkou projektu bola Terri, ktorá sa spoločne s kolegyňou architektkou Deborah Grossbergovou Katzovou už niekoľko rokov systematicky venuje inštaláciám a vývoju architektúry a dizajnu malých obydlí. Inšpiráciu pre dva jednoduché domčeky našla nielen u známych svetových architektov, ale aj v japonskej minimalistickej architektúre a archetypálnych predstavách útulného domčeka.


idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-14 12:02:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf zahraničnej politiky EÚ prišiel rokovať o Libanone
01 - Modified: 2024-08-06 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vypočíta daň z predaja nehnuteľnosti a kto ju platí? Na jednu dôležitú vec si dajte pozor 02 - Modified: 2024-07-26 12:18:40 - Feat.: - Title: Zmena zákona o tepelnej energetike môže znížiť výdavky domácností za energie 03 - Modified: 2024-07-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Modernizmus, futurizmus, funkcionalizmus: Loft s duchom prvej republiky fascinuje líniami i energiou v pohybe 04 - Modified: 2024-06-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Byt Yaksha: Mezonet so stopami vietnamskej krásy, kde dialóg kameňa, dreva, ocele a betónu pôsobí hrejivo 05 - Modified: 2024-06-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Modrá je všade i nikde a spálňa je, aj nie je: Šokujúca premena bytu samoživiteľky vám vyrazí dych
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. september 2024 03:37