StoryEditor

Banková kríza

13.03.2023, 12:20
Banková kríza
19:01

Online prenos ukončujeme, ďakujeme za pozornosť.

18:47

Európske akcie dnes prudko oslabili, a to v dôsledku krachu amerických finančných ústavov Silicon Valley Bank SVB a Signature Bank. Paneurópsky index STOXX Europe 600 si odpísal 2,42 percenta a uzavrel na 442,8 bodu. Hrubý domáci produkt HDP krajiny v prvom kvartáli klesol medziročne o 5,4 percenta, v závere vlaňajška by mal klesnúť o šesť percent.

"Investori sú otrasení udalosťami z posledných dní a čakajú so zatajeným dychom, či sa následky vo finančnom sektore nerozšíria do ďalších oblastí a nevytvoria nové problémy," uviedla podľa agentúry Reuters analytička Susannah Streeterová zo spoločnosti Hargreaves Lansdown.

Hlavný index frankfurtskej burzy DAX klesol o 3,04 percenta a uzavrel na 14.959,47 bodu. Cena akcií nemeckého finančného ústavu Commerzbank sa prepadla o 12,7 percenta, akcie konkurenčnej Deutsche Bank si potom odpísali 4,9 percenta.

17:42

Ceny ropy na začiatku týždňa klesajú, trh sa po páde dvoch amerických bánk obáva ďalšej finančnej krízy. Trhy sú preto značne rozkolísané, straty však zmenšuje oživenie dopytu po rope v Číne. Severomorská ropa Brent krátko po 17:00 hodine SEČ odpisovala 0,9 percenta a bola mierne nad 82 dolármi za barel. Americká ľahká ropa WTI strácala vyše jedno percento na 75,90 dolárov za barel.

Brent prechodne klesol až na 78,34 dolárov za barel, najnižšie od začiatku januára. Ropa WTI oslabila až na 72,30 dolárov, čo bolo najnižšie od decembra.

Obavy z nákazy zo zlyhania finančného ústavu Silicon Valley Bank SVB viedli na konci minulého týždňa k výpredaju amerických aktív. V nedeľu potom štátni regulátori uzavreli newyorskú Signature Bank. Ceny ropy klesajú okrem iného aj preto, že investori vyhodnocujú dopady týchto udalostí.

16:34

Klienti slovenských bánk sa v súvislosti s aktuálnymi problémami niektorých amerických bánk nemajú čoho obávať. Slovenské banky ani ich európske materské spoločnosti nie sú tak jednostranne zamerané ako dve americké banky, Silicon Valley Bank a Signature Bank, ktoré v uplynulých dňoch skrachovali, zdôraznil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

"Samozrejme, ak by niektorá európska banka výrazne vsadila na štátne dlhopisy, musela ich náhle so stratou predávať a súčasne čeliť náporu klientov a výberov financií, rovnako by sa dostala do problémov. V tejto situácii však žiadna z veľkých európskych bánk vysoko pravdepodobne nie je, práve naopak, pravidelné stres testovanie európskych bánk ukazuje, že nemajú v portfóliu zastúpené rizikovejšie aktíva nad rozumnú mieru," priblížil.

16:10

Kolaps amerických bánk nepredstavuje pre Európu vážnu hrozbu. Vyhlásil to v pondelok eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Reagoval tak na obavy investorov zo šírenia nákazy v celom finančnom sektore. 

"Možnosť nepriameho vplyvu je niečo, čo musíme monitorovať, ale momentálne to nevidíme ako významné riziko," povedal Gentiloni novinárom v Bruseli.

16:03

Americké akcie kvôli krachu finančných ústavov Silicon Valley Bank a Signature Bank začali dnešné obchodovanie poklesom. Neskôr väčšinu strát zmazali, obchodovanie je však veľmi rozkolísané. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, sa krátko pred 16:00 SEČ pohyboval okolo 31 918 bodov, čo bolo v tesnej blízkosti piatkového záveru. Predtým zostúpil až na 31 624,87 bodu.

Širší index S&P 500 strácal zhruba desatinu percenta na 3857 bodov. Index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, si naopak zhruba desatinu percenta pripisoval a nachádzal sa blízko 11 154 bodov.

15:42

Najväčší tlak po krachu SVB pociťujú americké regionálne banky, ktoré sú menšie než tzv. systémovo dôležité banky, teda príliš veľké na to, aby ich vláda nechala skrachovať.

Podľa analytikov ING sa však zdá, že potenciálnych problémových bánk je málo, a čo je dôležité, nejde o systémovo dôležité banky. Napriek tomu panujú na Wall Street obavy a nervozita, pričom investori sa snažia nájsť bezpečné miesto na "zaparkovanie" svojich peňazí. Obávajú sa pritom, že neúnavné zvyšovanie úrokových sadzieb Fedu, ktoré má dostať infláciu pod kontrolu, sa blíži k bodu zlomu a môže naštrbiť bankový systém a širšiu ekonomiku.

15:27

Keďže Sam Bankman-Fried sa šermuje s prokurátormi a takmer každý týždeň vznikajú jeho nové profily v médiách, je ľahké ho očierniť. Predtým kanonizovaný „kráľ kryptomeny“ sa stretol s realitou tým najtvrdším spôsobom. A rovnako aj jeho investori a zákazníci v oblasti kryptomien.

Do istej miery by sme mu mali byť vďační. Vďaka Bankmanovi-Friedovi a jeho dnes už skrachovanej spoločnosti FTX sa kryptografický balón zrútil na zem skôr, ako sa toto odvetvie stihlo natoľko rozrásť alebo integrovať do tradičného biznisu finančných služieb, že nákaza z jeho kolapsu mohla spôsobiť implóziu ekonomiky.

V komentári pre HN to píše Thomas Vartanian, šéf amerického Centra pre kybernetickú a bezpečnosť finančných technológií k bankovej kríze. Celý komentár si môžete prečítať tu.

14:51

Európska komisia monitoruje situáciu po páde Silicon Valley Bank. "Berieme na vedomie rýchle a rozhodné kroky amerických orgánov. Na úrovni EÚ je prítomnosť Silicon Valley Bank veľmi obmedzená a, samozrejme, sme v kontakte s príslušnými orgánmi," uviedol hovorca inštitúcie. 

14:44

Prezident Joe Biden vo svojom dnešnom prejave vymenoval opatrenia, ktoré jeho administratíva okamžite podnikla po krachu amerických bánk Silicon Valley a Signature, informuje CNN:

  • Ochrana vkladov zákazníkov: Klienti budú mať "prístup k svojim peniazom už dnes. To zahŕňa malé podniky v celej krajine, ktoré majú v týchto bankách účty, a potrebujú vyplácať mzdy, platiť účty a pokračovať vo svojom podnikaní," povedal Biden a dodal, že daňoví poplatníci neutrpia žiadne straty.
  • Vedenie týchto bánk bude prepustené: „Ak banku prevezme FDIC, ľudia, ktorí riadia banku, by tam už nemali pracovať,“ povedal Biden.
  • Investori v bankách nebudú chránení: "Vedome riskovali, a keď sa im riziko nevyplatilo, investori o svoje peniaze prídu. Tak funguje kapitalizmus," dodal Biden.
  • Podrobné zaznamenanie toho, čo sa stalo: Biden zdôraznil, že je dôležité zobrať na zodpovednosť ľudí, ktorí za kolaps môžu.
  • Znížiť riziko, že sa situácia bude opakovať: S odvolaním sa na požiadavky zavedené počas Obamovej administratívy, vrátane Dodd-Frankovho zákona, Biden povedal, že existujú nariadenia, ktoré zabránia tomu, aby sa zopakoval rok 2008. "Požiadam Kongres a bankové regulačné orgány, aby sprísnili nariadenia pre banky, aby bolo menej pravdepodobné, že sa takýto druh zlyhania bánk bude opakovať," povedal. 
14:39

Národná banka Slovenska vývoj okolo krachu Silicon Valley Bank detailne sleduje. V súvislosti s tým však nevníma riziko prenosu na domáci bankový sektor, uviedol vedúci oddelenia komunikácie NBS Peter Majer. "Udalosť, ktorá sa stala v Spojených štátoch, je veľmi špecifická. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete," zdôraznil. 

Viac o tom sa dočítate tu.

14:34

Taliansko verí, že tak ako Washington, aj Európska únia bude schopná rýchlo konať v prípade, že bude potrebná pomoc bankovému sektoru.

Zdroj z talianskej vlády uviedol, že vláda nezaznamenala žiadne signály, že by sa krach amerických bánk mal odraziť na talianskom finančnom systéme, i keď aj akcie talianskych bánk zamierili výrazne nadol. Akcie najväčších talianskych bánk Intesa Sanpaolo, UniCredit a Banco BPM klesli v dopoludňajších hodinách na burze v Miláne o 5 až 7 percent.

14:19

Americký prezident Joe Biden v pondelok v krátkosti prehovoril k národu po kolapsoch Silicon Valley Bank a Signature Bank. Ako sa predpokladalo, jeho slová mali uisťujúci charakter.

"Vaše vklady budú k dispozícii, keď ich budete potrebovať. Malé podniky po celej krajine, ktoré majú v týchto bankách účty, nemusia byť v strese. Budú môcť vyplácať mzdy svojim pracovníkom aj platiť účty," povedal prezident USA vo svojom pondelkovom príhovore.

14:00

Najbojatší človek planéty, americký miliardár Elon Musk v reakcii na pád Silicon Valley Bank pripustil jej možnú akvizíciu.

Keď mu jeden používateľ Twitteru navrhol, aby kúpil neúspešnú banku a použil ju na premenu Twitteru na digitálnu banku, Musk odpovedal, že je tejto myšlienke otvorený.

13:55

Joe Biden plánuje vo svojom dnešnom prejave zdôrazniť, že americký bankový systém je bezpečný. „Prezident povie Američanom, že si môžu byť istí, že náš bankový systém je bezpečný a že ich vklady budú k dispozícii, keď ich budú potrebovať,“ povedal predstaviteľ Bieleho domu podľa CNN.

Avizovaný prejav bude snahou Bidena vysvetliť verejnosti, čo presne nariadil svojej administratíve, aby urobila na ochranu malých podnikov a najmä pracovníkov. Zostáva otáznym, ako presne Biden plánuje zobrať na „zodpovednosť“ tých, kto kolaps zapríčinili, a koho presne za jeho vinníkov považuje.

13:41

Zamestnanec Silicon Valley Bank, ktorý požiadal o nezverejnenie identity, viní generálneho riaditeľa Grega Beckera za to, že umožnil spoločnosti vstúpiť do histórie ako druhý najväčší zaznamenaný bankový krach v USA.

Zamestnanec pre CNN povedal, že vo firme boli ohromení tým, ako Becker verejne priznal rozsah finančných problémov banky predtým, než by najprv interne zabezpečil potrebnú finančnú podporu na prekonanie krízy.

To pripravilo pôdu pre paniku, ktorá nastala, keď sa zákazníci snažili vytiahnuť svoje peniaze. „Bolo to úplne idiotské,“ povedal v rozhovore pre CNN zamestnanec, ktorý pracuje na správe aktív Silicon Valley Bank.

13:35

Legendárny investor Michael Burry sa stal slávnym pred 15 rokmi, keď predpovedal kolaps úverov. Zarobil vtedy stovky miliónov eur. V septembrovom príspevku na Twitteri písal o „matke všetkých krachov“. Začiatkom roka zase poradil, aby ľudia predali všetky akcie, ktoré majú. Teraz veští novú krízu a porovnáva rok 2023 s rokmi 2008 či 2000. 

Viac sa o tom dočítate tu.

13:20

Krach Silicon Valley Bank a Signature Bank s veľkou pravdepodobnosťou zasiahne do plánov americkej centrálnej banky v oblasti úrokových sadzieb. Uviedla to americká investičná banka Goldman Sachs.

"Vzhľadom na najnovší stres v bankovom systéme nepočítame s tým, že Federálny výbor pre voľný trh na zasadnutí 22. marca pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb," uviedli analytici banky.

13:13

Akcie americkej banky First Republic klesli o približne 60 percent napriek tomu, že regionálny veriteľ oznámil kroky na zaistenie financií.

Akcie iných regionálnych bánk a finančných firiem tiež klesajú, čo odráža pokračujúcu nervozitu medzi investormi po krachu Silicon Valley Bank a Signature Bank, informuje CNN.

13:13

Keď po veľkej hospodárskej kríze z roku 2008 nastala éra nulových úrokov, investori hľadali alternatívne zdroje ziskov, až narazili na zlatú žilu kryptomien. Pre tradičné peniaze to bol svet tieňov, ktorého sa z opatrnosti najprv báli, potom si z neho spravili eldorádo a teraz ich opäť straší. 

Vlna krachov amerických bánk súvisí s kryptomenami rovnako ako s agresívnym zvyšovaním úrokových sadzieb, píše v komentári HN Mário Blaščák. Celý si ho môžete prečítať tu.

 

13:07

Americká ministerka financií Janet Yellenová podľa CNN v nedeľu povedala, že vláda nerozmýšľa nad tým, že by skrachovanú Silicon Valley Bank zachránila. Proti myšlienke sa ohradzujú aj ďalší zákonodarcovia.

"Celý víkend som spolupracovala s našimi bankovými regulátormi na návrhu vhodných opatrení na riešenie tejto situácie," informovala Yellenová.

12:51

Americké úrady len dva dni po Silicon Valley Bank uzavreli aj newyorskú Signature Bank. Signature bola komerčná banka s pobočkami pre súkromných klientov v New Yorku, Connecticute, Kalifornii, Nevade a Severnej Karolíne.

Takmer štvrtina jej vkladov bola zo sektora kryptomien. Na konci minulého roka mala vklady 88,59 miliardy USD a aktíva 110,36 miliardy USD.

12:44

Ešte pred otvorením európskych trhov zaznamenali pokles akciové trhy v Japonsku či Singapure, pričom nadol opäť smerovali najmä akcie bánk. Akcie bánk v rámci indexu Topix klesli počas dnešného obchodovania o štyri percentá a akcie najväčších singapurských bánk zaznamenali pokles približne o jedno percento.

12:43

Reakcia európskeho bankového sektora:

Bankový index STOXX, ktorý v piatok klesol o 3,78 percenta, zaznamenal v pondelok ďalší pokles o 4,3 percenta. Index tak smeruje k najväčšiemu poklesu za dva dni od invázie Ruska na Ukrajinu koncom februára minulého roka. Výrazný pokles zaznamenali akcie nemeckej banky Commerzbank a švajčiarskej Credit Suisse. V prvom prípade klesli akcie o 7,5 percenta, v druhom o 7,8 percenta. Akcie britskej banky HSBC, ktorá v pondelok oznámila prevzatie britskej divízie americkej SVB s cieľom zabrániť rozšíreniu krízy na britský finančný trh, klesli o 2,6 percenta. 

12:41

Americký prezident Joe Biden bude mať prejav ku kolapsu banky Silicon Valley dnes pred svojím odletom do San Diega, kde sa má stretnúť s premiérmi Spojeného kráľovstva a Austrálie.

12:25

Ešte v piatok panovala na Wall Street hlboká panika z pádu Silicon Valley Bank s veľkosťou bilancie rádovo dvojnásobku HDP Slovenska, čo je najväčší krach banky od čias finančnej krízy a druhý najväčší v americkej histórii.

Inštitúcia sa dostala do problémov po tom, ako ju odlev depozitov, najmä pre spomalenie financovania technologických startupov, prinútil predať časť dlhopisového portfólia s výraznými stratami v dôsledku rastu úrokových sadzieb, voči čomu sa škandalózne vôbec nezaisťovala.

V komentári pre HN situáciu vysvetľuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Celý si ho môžete prečítať tu.

12:23

Americký prezident Joe Biden po krachu banky Silicon Valley Bank ubezpečil Američanov, že ich vklady budú k dispozícii. Podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že chce pohnať ku zodpovednosti osoby, čo za problémy môžu. Peniaze daňových poplatníkov na riešenie situácie použiť nemieni.

"Američania a americké podniky si môžu byť istí, že ich bankové vklady budú k dispozícii, keď ich budú potrebovať," uviedol Biden vo vyhlásení.

12:21

"Panika už je v Európe. Akcie rakúskej banky BAWAG padajú o 10 percent, najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse o deväť percent. Obchodovanie s akciami UniCredit je zastavené. Výnos z nemeckých dvojročných dlhopisov klesá najviac v histórii, vedenie najväčšieho švédskeho dôchodkového fondu núdzovo zasadá," píše na Twitteri Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Trinity Bank.

12:20

Najprv v piatok kalifornské bankové regulačné orgány uzavreli SVB Financial Group, materskú spoločnosť Silicon Valley Bank. pričom jej krach je najväčším bankrotom banky v USA od roku 2008, keď vrcholila finančná kríza. Potom v nedeľu americké úrady v nedeľu uzavreli newyorskú banku Signature Bank, čo neistotu vystupňovalo a vyvolalo vlnu paniky na svetových trhoch. 

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
19. apríl 2024 22:46