Predseda PS Michal Šimečka s bratislavským primátorom Matúšom Vallom. SNÍMKA: Hn/pavol FuntálSNÍMKA: Hn/pavol Funtál
StoryEditor

Voľby 2022

29.10.2022, 06:59
Voľby 2022
17:41

Hlas-SD je víťazom volieb s najväčším počtom získaných starostov a primátorov volených pod politickou značkou. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Peter Pellegrini na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici. Hlas je podľa neho po spojených samosprávnych voľbách podstatne silnejší.

16:48

Miestne zastupiteľstvo v bratislavskej Dúbravke ovládli kandidáti Strany obcí a miest - SOM Slovensko, získali 23 z 25 mandátov. Nominantom strany je aj úspešný kandidát na starostu Dúbravky Martin Zaťovič. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov spojených volieb.

16:33

V obci Točnica v okrese Lučenec sa budú musieť konať i doplňujúce voľby, súboj o funkciu starostu sa totiž skončil remízou. Dvojica najúspešnejších kandidátov získala zhodne po 65 hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

16:23

Do funkcie poslancov miest a obcí bolo zvolených 2276 kandidátov za KDH. Podľa hnutia majú najviac poslancov miest a obcí spomedzi všetkých politických strán na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

16:18

Na spojené regionálne voľby v Tipsporte zaznamenali nábery vo výške 44-tisíc eur. "Tipéri stávkovali viac na komunálne voľby - 27-tisíc eur, na voľby do VÚC si vsadili za viac ako 17-tisíc eur,“ informoval hovorca spoločnosti Filip Timár. Dokopy bolo podaných 1 512 tiketov. Najobľúbenejšími stávkovými príležitosťami boli voľby primátorov v Košiciach a v Bratislave. "Tipéri si na ne podali cez 300 tiketov v hodnote viac ako 12-tisíc eur. Najvyššou stávkou bolo 1 000 eur na víťazstvo Jaroslava Polačeka v Košiciach, na ktoré si náš klient vsadil s kurzom 1,48:1 a vyhral 1 480 eur, čo bola zároveň aj najvyššia výhra,“ dodal Timár.

16:16

Novým primátorom Čadce sa stal Matej Šimášek (Hlas-SD), ktorého v sobotňajších komunálnych voľbách podporilo 3962 voličov. Doterajší primátor Milan Gura (NEKA) získal 1190 hlasov. Primátorom Kysuckého Nového Mesta zostáva Marián Mihalda (NEKA). Zvíťazil so ziskom 4529 hlasov pred Matejom Fabšíkom (NEKA), ktorého podporilo 1182 voličov.

15:57

Spojenie komunálnych a krajských volieb malo pozitívne účinky, pomohlo najmä účasti vo voľbách do VÚC, myslí si politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave. Mierny pokles v účasti vo voľbách do orgánov miest a obcí podľa nej ovplyvnil termín volieb počas jesenných prázdnin. Prejavilo sa to najmä v hlavnom meste.

15:35

Sobotné komunálne voľby neboli platné v obci Krušovce (okres Topoľčany) z dôvodu pochybnosti o zápisnici. Informovala hovorkyňa o tom Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Voľby sa tam preto budú opakovať.

15:35

Tesnú väčšinu v miestnom zastupiteľstve bratislavského Ružinova budú mať v nasledujúcom volebnom období poslanci Tímu Ružinov. Do 25-členného miestneho zastupiteľstva sa ich dostalo 13. Za rovnakú stranu kandidoval aj staronový starosta Ružinova Martin Chren. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov.

15:25

Neúspešný kandidát na primátora Trenčína Miloš Mičega (nezávislý) rešpektuje v súvislosti s výsledkami volieb vôľu Trenčanov. Výsledky volieb si bude musieť ešte zanalyzovať.

"Myslím si, že Trenčín ešte nedospel do štádia, keď by mal zvolený kandidát zložiť účet zo svojich sľubov, aspoň tých strategických," podotkol Mičega.

14:59

Vo voľbách využila volebné právo štvorica väznených. Možnosť voliť malo sedem odsúdených a dvaja obvinení, nachádzajúci sa vo väzbe. Obe osoby vo výkone väzby volebné právo nevyužili. "Z odsúdených osôb štyri využili svoje právo voliť do orgánov samosprávy obcí a dve z nich aj do orgánov samosprávnych krajov," priblížila Anna Ragasová zo Zboru väzenskej a justičnej stráže.

14:51

V Poprade obhájil primátorskú stoličku Anton Danko, kandidoval ako nezávislý. V úrade tak bude tráviť už tretie volebné obdobie. Okrem toho minulého primátoroval aj v rokoch 2006 až 2014. Danko získal vyše 61 percenta hlasov, druhý František Majerský presvedčil 33 percent Popradčanov. V metropole Tatier kandidoval na post primátora aj Peter Dujava, nedávno odvolaný šéf Popradského letiska. Získal suverénne najmenej hlasov, iba 0,2 percenta (v absolútnom čísle je to len 39 hlasov).

14:37

Spojenie komunálnych volieb a volieb do vyšších územných celkov neprinieslo úsporu výdavkov. Myslí si to šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Eva Chmelová. Polícia spojenie volieb víta.

14:32

Výraznú väčšinu poslaneckých mandátov v miestnom zastupiteľstve v bratislavskej Karlovej Vsi bude mať v nasledujúcom volebnom období koalícia Team Bratislava, PS a SaS. V 25-člennom poslaneckom zbore obsadia 19 miest. Zvyšných šesť kresiel pripadne strane Starostovia a nezávislí kandidáti, za ktorú kandidovala aj staronová starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov spojených volieb.

14:16

Miestne zastupiteľstvo bratislavského Starého Mesta ovládnu v nasledujúcom volebnom období poslanci z koalície Team Bratislava a PS. V 25-člennom poslaneckom zbore obsadili jej kandidáti všetky miesta. Za rovnakú koalíciu kandidoval aj nový starosta Starého Mesta Matej Vagač. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov spojených volieb.

14:07

Najvyššia účasť v komunálnych voľbách bola v Prešove a Ondrašovciach. Najnižšia účasť v rámci krajských miest bola v Košiciach, a to 30,89 percenta. V prípade obcí bol o voľby najmenší záujem v Holumnici v okrese Kežmarok a to 15,43 percenta.

14:06

V Mestskom zastupiteľstve Trnavy sa budú stretávať štyria z piatich kandidátov na primátora. Väčšinu získalo združenie Lepšia Trnava primátora Bročku, má 24 z 31 poslaneckých postov.

13:34

Medzi zvolenými poslancami v obecnom zastupiteľstve obce Demänovská Dolina je aj známy podnikateľ Igor Rattaj, ktorý ako nezávislý kandidát obsadil druhé miesto, informuje denník Sme na svojom webe. Rattaj je šéfom spoločnosti TMR, ktorá vlastní lyžiarske stredisko Jasná a niekoľko hotelov.

13:18

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja bude v novom volebnom období výrazne obmenené. Z 57 doterajších poslancov sa podľa oficiálnych výsledkov volieb obmení až 30. Poslanecký zbor bude tvoriť 46 mužov a 11 žien.

13:00

Primátor Žiliny Peter Fiabáne chce po opätovnom zvolení postaviť fungovanie mesta na otvorenej komunikácii, rešpekte, dôvere a pomoci.  Mesto bude podľa neho pokračovať v projektoch v doprave, mobilite a chce dokončiť parkovaciu politiku.

12:38

Starostkou najmladšej obce v Bratislavskom samosprávnom kraji Nový Svet v okrese Senec ostáva Zuzana Pavleová. Pri volebnej účasti na úrovni takmer 72 percent získala vyše 69,6 percenta hlasov. 

12:33

Peter Kolek (nezávislý) nahradí v Galante na základe neoficiálnych výsledkov sobotných komunálnych volieb doterajšieho primátora Petra Pašku, ktorý viedol mesto dve volebné obdobia. Kolek získal 2896 hlasov voličov (56,24 percenta) z celkových 5149 odovzdaných platných hlasov. O funkciu sa zaujímali traja kandidáti.

12:32

Primátor Bratislavy Matúš Vallo bude mať v novom mestskom bratislavskom zastupiteľstve väčšinu. Do 45-členného mestského parlamentu sa dostalo 29 kandidátov za koalíciu Team Bratislava, PS a SaS, za ktorú kandidoval aj primátor.

12:12

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila v nedeľu výsledky sobotňajších spojených samosprávnych volieb.

11:41

Kandidát širokej pravicovej koalície na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Peter Máťoš skončil v súboji o predsednícke kreslo druhý za víťazným Jaroslavom Baškom (Smer-SD, Hlas-SD, Sme rodina, SNS). Získal 16,62 percenta hlasov. "Staronovému županovi blahoželám k zvoleniu a verím, že sa naplnia všetky jeho ciele. Ide predsa o náš spoločný kraj a život v ňom," skonštatoval Máťoš. 

11:40

Mesto Partizánske povedie aj nasledujúce štyri roky Jozef Božik (nezávislý). Vo voľbách bol jediným kandidátom na primátorský post. Božik povedie Partizánske už štvrté volebné obdobie po sebe. "Mojím cieľom bude opäť spájať ľudí, aby sme mohli spoločne meniť a rozvíjať Partizánske," doplnil. 

11:15

Antivaxer Jozef Dobrotka, ktorý sa vlani pobil v piešťanskom Lidli, neuspel pri voľbách do župného zastupiteľstva v Nitrianskom kraji. Napriek tomu získal vyše dvetisíc hlasov.

11:14

Po štyroch rokoch vo funkcii končí Stanislava Zervanová, ktorá pôsobila v obci Brunovce v okrese Nové Mesto nad Váhom. Zervanová bola zároveň jedinou kandidátkou, ktorá uspela v roku 2018 v komunálnych voľbách za Ľudovú stranu Naše Slovensko. Po víkende je jasné, že ju nahradí Pavol Jedlička (KDH).

11:06

Vláda Slovenskej republiky by mala nadviazať kvalitnejší dialóg s predstaviteľmi samospráv. Skonštatoval to líder opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Robert Fico po spojených komunálnych voľbách. Poukázal na zodpovednosť vedenia obcí, miest a krajov za život v samosprávach.

11:00

Detva bude mať po viac ako 20 rokoch zmenu na poste primátora. "Občania ukázali, že chcú, aby sa Detva uberala novým smerom," povedal novozvolený primátor mesta pod Poľanou. Po jesenných komunálnych voľbách primátora Jána Šufliarského vystrieda súčasný mestský poslanec Branislav Baran.

10:55

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká po ôsmich rokoch končí vo funkcii starostky obce Kunerad pri Žiline. Kavecká pôsobí aj v parlamente za Obyčajných ľudí, na čele obce ju vystrieda kandidát Smeru Miroslav Kudela.
 

10:52

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík, ani poslankyňa Obyčajných ľudí Ľubica Drábiková, neuspeli v boji o funkciu krajského poslanca v Trnave. Naopak, do župy sa prvýkrát dostal primátor Piešťan Peter Jančovič.

10:31

Jednou z najzásadnejších zmien, ktorú priniesli voľby, je koniec najdlhšie slúžiaceho župana v histórii Slovenska Milana Belicu. Ten je v čele Nitrianskeho kraja od roku 2001. Nahradí ho syn exministra pôdohospodárstva za HZDS Stanislava Becíka Branislav Becík, ktorý kandidoval za Hlas-SD.

10:28

Trnava bude pokračovať v duchu zmeny. Na nasledujúce roky máme obrovský zásobník projektov, tvrdí znovuzvolený primátor Peter Bročka. Dôležitá preňho je aj čo najskoršia implementácia projektu rezidentského parkovania do všetkých sídliskových častí mesta.

10:26

Do žilinského župného zastupiteľstva sa dostali Anna Belousová s 6 606 hlasmi a syn Jána Slotu Pavol so 6 400 hlasmi.

10:01

Záchranári zasahovali pri sobotných voľbách 11-krát. "Až v siedmich prípadoch išlo o členky alebo členov volebných komisií," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. Priblížila, že vo väčšine prípadov išlo o zásahy vo volebných miestnostiach.

09:52

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval novozvoleným zástupcom v samosprávach. Ako skonštatoval, spolupráca so samosprávami je pre vládu kľúčová, ak sa má spoločnými silami dosiahnuť lepšie Slovensko. Teší sa na spoločný dialóg. "Ako zvyknem hovoriť, tak vláda a samosprávy sú ako pľúca, potrebujú dýchať spolu a spolupracovať. To stále platí a môžem vám sľúbiť, že v mojej vláde budete mať vždy oporu a otvorené dvere," uviedol.

09:45

Neúspešný kandidát na predsedu Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík ocenil vysokú podporu u voličov na Orave. Za okres Námestovo získal ako kandidát na poslanca 19 439 hlasov. Zdôraznil, že je to najviac na celom Slovensku pre poslanca za volebný obvod.

09:31

V Pezinku a Senci sa zmenia primátori, Malacky povedie naďalej Juraj Říha. Primátorom Pezinka sa stal Roman Mács, ktorý získal 50,27 percenta hlasov. Senec povedie v nasledujúcom volebnom období Pavol Kvál so ziskom 32,97 percenta hlasov.

09:30

V okresných mestách Prešovského kraja uspeli zväčša súčasní primátori. Na zmene postu primátora došlo v Snine, kde Danielu Galandovú vystrieda Peter Vološin. Vo voľbách získal 41,14 percenta hlasov a účasť predstavovala 38,28 percenta.

09:26

Po ôsmich rokoch skončí v čele mesta Hlohovec poslanec Národnej rady a predseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár. Vo funkcii primátora ho nahradí Ivan Baranovič, ktorý kandidoval ako nezávislý.

08:22

Na strednom Považí je nový primátor iba v Novom Meste nad Váhom. Je ním František Mašlonka. Po dlhých rokoch vystriedal na tomto poste Jozefa Trstenského.

08:11

Som úspešný vďaka našim Trenčanom, hovorí znovuzvolený primátor Rybníček. "Je to štvrtýkrát po sebe viac ako 70 percent. Je to obrovská sila, aj keď bola menšia účasť. Budem osobne robiť všetko pre to, aby som presvedčil všetkých obyvateľov mesta, že táto voľba je pre toto mesto správna, že je to o nás všetkých," skonštatoval.

07:37

Bratislavské mestské časti už poznajú primátorov na ďalšie štyri roky. 

  • Starostom mestskej časti Ružinov sa opäť stal Martin Chren. Získal 78,13 percenta hlasov.
  • Starostom mestskej časti Podunajské Biskupice sa stal Roman Lamoš. Získal 44,82 percenta hlasov.
  • Starostom mestskej časti Vajnory sa opäť stal Michal Vlček. Získal 61,10 percenta hlasov.
  • Starostom mestskej časti Lamač sa stal Igor Polakovič. Získal 39,34 percenta hlasov.
  • Starostom mestskej časti Petržalka sa opäť stal Ján Hrčka. Získal 77,19 percenta hlasov.
  • Starostom mestskej časti Rusovce sa stal Radovan Jenčík. Získal 59,96 percenta hlasov.
07:28

V okresných mestách na Spiši si po sobotňajších komunálnych voľbách svoje pozície udržali súčasní primátori. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, ktoré zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky. 

07:06

Terajší primátor mestskej časti Bratislava Ružinov Martin Chren obhájil svoj post v komunálnych voľbách. "Ďakujem vám za podporu nášho Tímu Ružinov, ktorý získal jednoduchú väčšinu v našom ružinovskom zastupiteľstve," prihovoril sa na Facebooku občanom po oznámení volebných výsledkov.

04:56

Primátorom Trnavy bude naďalej Peter Bročka. V sobotňajších voľbách získal 44,7 percenta hlasov.

04:47

Ďalšie mestské časti Košíc majú svojich starostov

Košická mestská časť Myslava bude mať za starostu Františka Beera (54,20 percenta), v Poľove to bude Roland Lacko (42,53 percenta) a na Sídlisku KVP Ladislav Lörinc (92 percent).

Daniel Petrík s 34,98 percenta bude starostom v mestskej časti Šaca. V košickej časti Západ vyhral Marcel Vrchota (46,6 percenta) a starostom Dargovských hrdinov bude Dominik Babušík so 62,47 percenta. Košice-juh povedie Anna Súkeníková (30,87 percenta) a Krásnu Peter Tomko (79,59 percenta). 

04:46

V Kavečanoch bude ďalšie štyri roky starostom Martin Balčík (66,45 percenta), v mestskej časti Sever František Ténai (46,16 percenta). Košičania si v Starom Meste zvolili Igora Petrovčika (59,35 percenta) a v Lorinčíku so 70,30 percenta Damiána Exnera.

So ziskom 66,49 percenta vyhrala v mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. Časť Vyšné Opátske bude mať na čele Viktora Mikluša (27,43 percenta).

04:35

Starostom bratislavskej mestskej časti Nové Mesto sa stal Matúš Čupka. Získal 55,39 percenta hlasov.

04:18

Nitriansky primátor Marek Hattas obhájil svoju pozíciu. Za staronového primátora ho v sobotňajších voľbách zvolilo 30,8 percenta voličov. Neoficiálne výsledky zverejnil Štatistický úrad.

04:17

Novým prešovským primátorom bude František Oľha. V sobotňajších voľbách získal 37,26 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.
 

03:52

Post primátora Bratislavy obhájil Matúš Vallo. Po sčítaní takmer všetkých okrskov získal vyše 60 percent hlasov. 

03:45

Primátorom Košíc ostal Jaroslav Polaček. Po sčítaní takmer všetkých okrskov získal v sobotňajších voľbách 36,69 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

03:41

Starostkou bratislavskej mestskej časti Karlova Ves sa opäť stala Dana Čahojová. Získala 85,45 percent hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

 

03:37

Primátorom Žiliny ostáva Peter Fiabáne. V sobotňajších voľbách získal 45,53 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

03:36

Starostom bratislavskej mestskej časti Jarovce sa opäť stal Jozef Uhler. Získal 100 percent hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

03:34

Richard Rybníček bude opäť primátorom Trenčína. Získal 11 918 hlasov, čo je 72,94 percenta. Rybníček porazil jediného protikandidáta Miloša Mičegu.

02:26

Volebný štáb Matúša Valla

V Mlynskej doline zostalo už len "tvrdé jadro" oslavujúcich. Volebná centrála novozvoleného primátora sa vyprázdňuje a novinári pomaly odchádzajú. 

02:21

Starostkou bratislavskej mestskej časti Devín sa stala Jana Jakubkovič. Získala 43,48 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

02:45

Pre mňa je spolupráca so starostami zásadná. Nemienim však využívať našu posilnenú pozíciu na nejakú silovú hru. Aj vďaka starostom sme naše  mesto dokázali posúvať, doplnil Matúš Vallo na brífingu.

02:40

Volebný štáb Matúša Valla

„Myslím si, že to úsilie, ktoré ako koalícia predvádzame skoro dva roky, sa 
vypláca. Som presvedčený, že spolupráca bude na všetkých troch úrovniach ešte lepšia,“ poďakoval koaličným partnerom a obyvateľom mesta Matúš Vallo.

Vallo to uviedol na tlačovom brífingu po boku Michala Šimečku a Juraja Drobu.

02:38

„To úsilie, o ktoré sa pokúšame, sa napĺňa. Je veľmi dôležité pre nás, že to všetko, čo sme deklarovali, sa zrealizovalo aj v praktickom živote. Som presvedčený, že tá spolupráca bude ešte lepšia,“ povedal Matúš Vallo na brífingu.

02:25

Post starostu bratislavskej mestskej časti Vrakuňa obhájil Martin Kuruc. Získal 100 percent hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

02:25

Banskobystričania si zvolili za primátora Jána Noska. Získal 66,16 percenta. Volebná účasť v meste bola na úrovni 39,79 percenta.

02:25

Starostom bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica sa opäť stal Jozef Krúpa. Získal 84,88 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.
 

02:24

Súčasný prešovský mestský poslanec František Oľha sa považuje za víťaza volieb na post primátora mesta v sobotňajších komunálnych voľbách. Kandidoval za mimoparlamentnú stranu Šanca, ktorej je podpredsedom. Podporili ho tiež strany SaS, Progresívne Slovensko, SPOLU - občianska demokracia, Demokratická strana, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Dobrá voľba a Umiernení.
 

02:23

Novým starostom bratislavského Starého Mesta sa má stať Matej Vagač. V bratislavskom Novom Meste mal v boji o starostovské kreslo uspieť Matúš Čupka a v bratislavskom Lamači Igor Polakovič. Úspešných kandidátov predstavil primátor Bratislavy Matúš Vallo vo svojej volebnej centrále.

02:21

Matúš Vallo sa poďakoval voličom. "Som veľmi rád, že tu môžem pred vami stáť ako novozvolený primátor. Chcem sa poďakovať Bratislavčanom, budem plniť svoje sľuby," povedal Vallo počas príhovoru.

02:14

Starostom bratislavskej mestskej časti Dúbravka sa opäť stal Martin Zaťovič. Získal 81,04 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

02:11

Neoficiálnemu víťazovi volieb na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrejovi Lunterovi prišiel počas volebnej noci zablahoželať aj Peter Pellegrini.

"Bolo to rozumné rozhodnutie nadviazať na kontinuitu v kraji a podporiť ho. Stal sa jasným víťazom volieb a dúfam, že bude pokračovať v rozvoji kraja tak, ako to ukazovali so svojím otcom päť rokov. Tu nebolo treba výraznú zmenu, ale tam, kde sa žiadala, sme prišli s novým kandidátom," reagoval Pellegrini.

02:04

Súčasný primátor Košíc Jaroslav Polaček sa považuje za víťaza sobotňajších (29. 10.) komunálnych volieb. Ako uviedol počas brífingu vo svojej volebnej centrále, aj ďalšie štyri roky chce mesto viesť "čestne a transparentne".

Funkciu obhajoval ako kandidát politických subjektov KDH, SaS, Sme rodina, NOVA, Aliancia, Strana rómskej koalície, Dobrá voľba a Umiernení, OĽANO.

01:54

Starostkou bratislavskej mestskej časti Čunovo sa opäť stala Gabriela Ferenčáková. Získala 71,09 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

01:54

V Košiciach zatiaľ vedie Jaroslav Polaček so ziskom 36,84 percenta. Za ním nasleduje Milan Lesňák s 21,07 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom. Spočítaných je 88 percent okrskov.

01:51

Vo voľbe primátora Bratislavy vedie Matúš Vallo (59,4 percenta) pred Rudolfom Kusým (28,82 percenta). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Spočítaných je viac ako 51 percent zápisníc.

01:41

Volebný štáb Matúša Valla

Staronového predsedu bratislavského kraja sa HN pýtali, čo by urobil, ak Matúš Vallo v boji o voliča nezvíťazí. “Nemyslím si, že toto je možnosť. Myslím si že vyhrá a možno aj s väčším rozdielom ako ja,” povedal Droba.

Dodal tiež, že spolupráca mesta a župy bola napriek rozdielom za posledné štyri roky konštruktívna. “Vždy máte okolo seba ľudí, ktorí vás hecujú proti druhým. My sme si s Matúšom tieto problémy vždy vysvetlili,” povedal.

01:29

Väčšina hlasujúcich v sobotňajšom referende v meste Sliač bola proti zriadeniu americkej vojenskej základne na jeho území. Z 1 513 voličov, ktorí sa na referende zúčastnili, takto hlasovalo 1 127 občanov, čo je takmer 75 percent všetkých zúčastnených voličov. Informovala o tom primátorka mesta Ľubica Balgová.

 

01:25

Milan Belica priznal porážku v boji o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Uviedol to po sčítaní viac ako 90 percent hlasov.
Podľa jeho slov spravil všetko pre to, aby bol vo voľbách úspešný. "Výsledky naznačujú, že sa volilo viac národnostne a politicky. Taký je život. Chcem sa poďakovať obyvateľom nášho kraja za tú 21-ročnú podporu, ktorú som od nich dostával," uviedol Belica.
 

01:22

Rozhodli konkrétne výsledky nášho päťročného snaženia. Vyhlásil to predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájil svoj post. Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovanej práci pri modernizácii kraja.
 

01:16

Volebný štáb Matúša Valla

Do volebnej centrály Teamu Bratislava zavítal novozvolený župan Juraj Droba. “Blahoželám,” privítal ho Vallo a potriasli si rukami. Favoriti medzi štábmi pendlujú počas celého večera.

01:12

Milan Belica priznal porážku v boji o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Uviedol to po sčítaní viac ako 90 percent hlasov. Podľa jeho slov spravil všetko pre to, aby bol vo voľbách úspešný.

01:05

"V Trnave prijala polícia trestné oznámenie súvisiace s rozposielaním SMS správ niektorým členom volebných komisií. Prípad si prevzal trnavský vyšetrovateľ a vec rieši v súvislosti s trestným činom marenia prípravy a priebehu volieb a referenda," uviedla krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.

01:04

V okrese Skalica boli policajti privolaní k volebnej miestnosti pre podozrenie, že člen volebnej komisie by mohol byť pod vplyvom alkoholu. Hliadka muža podrobila dychovej skúške, pri ktorej nafúkal viac ako dva promile. 

01:01

Volebný štáb Matúša Valla

Novozvolený župan Juraj Droba práve vyrazil zo štábu v Liberálnom dome. S Matúšom Vallom sa majú čoskoro uvítať pred vchodom Binaria v Mlynskej doline.

01:01

Michal Kaliňák (Hlas-SD, Smer-SD, SNS, Aliancia) priznal porážku v boji o post predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Na brífingu v Prešove potvrdil, že už telefonoval so znovuzvoleným predsedom kraja Milanom Majerským (KDH, Sme rodina, SaS a Za ľudí) a pogratuloval mu k víťazstvu.

00:53

Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne v okrese Žilina je neplatné. V sobotu sa do hlasovania zapojilo 47,13 percenta oprávnených voličov.
 

00:48

Igor Choma priznal porážku v boji o post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Uviedol to v krajskej centrále strany Smer-SD v Žiline po sčítaní takmer 90 percent okrskov.


Erike Jurinovej pogratuloval k víťazstvu vo voľbách a zaželal jej, aby riadila samosprávny kraj lepšie, ako to robila doteraz. "Myslím si, že druhé miesto nie je naozaj zlé. Rešpektujem absolútne, ako si voliči vybrali, a myslím si, že je to úplne v poriadku," povedal Choma.

00:44

Michal Kaliňák (Hlas-SD, Smer-SD, SNS, Aliancia) priznal porážku v boji o post predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Potvrdil, že už telefonoval so znovuzvoleným predsedom kraja Milanom Majerským (KDH, Sme rodina, SaS a Za ľudí) a pogratuloval mu k víťazstvu.

00:43

Volebný štáb Matúša Valla

Vallo o pol jednej ohlásil víťazstvo kandidátov na poslancov do župného zastupiteľstva. Zo siedmych ľudí v Teame Bratislava uspeli zatiaľ na sto percent šiesti. 

“Gratulujem našim fantastickým kandidátom a v podstate dnes už poslancom župného zastupiteľstva. Petra Hitková, Monika Ďurajková, Lenka Antalová Plavuchová, Oskar Dvořák, Jakub Mrva a Martin Vician prešli do zastupiteľstva župného a veľmi sa z toho teším,” povedal primátor Bratislavy. Vo vzduchu stále visí víťazstvo Martina Kuklovského.

“Verím, že trend, ktorý sme zahájili bude pokračovať aj v mestskom zastupiteľstve,” dodala  Plavuchová.

00:33

Po zverejnení väčšiny hlasov začali v Prešove vo volebnom štábe Milana Majerského (KDH) s oslavami. "Budem pracovať pre všetkých ľudí a zároveň chcem pozvať do spolupráce všetkých zvolených poslancov, ktorí zložia poslanecký sľub. Chcel by som, aby sme tak, ako uplynulých päť rokov, našli spoločné slovo pri riešení problémov samosprávneho kraja. Samozrejme, nie sú to ešte konečné výsledky, ale verím, že trend bude pokračovať a moje víťazstvo bude potvrdené," uviedol Majerský.

00:32

Ondrej Lunter poďakoval voličom a všetkým stranám, ktoré ho podporili. "Týmto dňom sa končia voľby a od zajtrajšieho dňa začíname opäť pracovať pre všetkých obyvateľov kraja. Opäť budeme pokračovať v rozvoji ciest, modernizácii školstva, získavaní eurofondov a v ďalších projektoch. Sľubujem každému energiu, spoluprácu a výsledky. Vyhrali sme," konštatoval Lunter.
 

00:23

Spravili sme maximum pre to, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Vyhlásila to predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájila svoj post.

Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovaných zmenách, dokončiť rozpracované projekty a vyrovnať sa s hospodárskou krízou tak, aby krajské inštitúcie boli funkčné.

00:20

Igor Choma priznal porážku v boji o post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Uviedol to v krajskej centrále strany Smer-SD v Žiline po sčítaní takmer 90 percent okrskov.

00:08

Volebný štáb Juraja Drobu

Volebný štáb v centrále SaS sa postupne rozpúšťa, hostia ešte v uvolnenej atmosfére diskutujú a hodnotia dosiahnuté víťaztvo. Dojedajú sa posledné chlebíčky a volebná noc v Liberálnom dome sa pomaly chýli ku koncu.  

00:08

Volebný štáb Matúša Valla

Novinári naďalej nemajú prístup do priestorov, kde sa zabávajú hostia. V cateringu pre médiá dominujú pagáče a chlebíky s rôznymi druhmi nátierok, voda a káva. Tá bude potrebná, keďže prvé výsledky komunálnych volieb stále nie sú k dispozícii. Dovtedy sa pre médiá Vallo nevyjadrí. 

00:07

Po spočítaní viac ako 79 percent okrskov vedie v Trnavskom kraji podľa predbežných výsledkov jeho súčasný predseda Jozef Viskupič. 

"Ďakujem za prejavenú dôveru občanom kraja, ale na definitívu si ešte musíme počkať," uviedol Viskupič. Ako doplnil, je rád, že práca, ktorá sa urobila na úrade za päťročné obdobie, našla odozvu aj pri týchto voľbách.

00:01

Už je jasné, kto bude šéfovať župám v ďalšom období. Aj keď nie sú ešte spočítané všetky okrsky, vítazi sa už nezmenia. V nasledujúcich krajoch obhájili doterajší šéfovia svoje pozície:

Bratislavský kraj - Juraj Droba

Košický kraj - Rastislav Trnka

Prešovský kraj - Milan Majerský

Trenčiansky kraj - Jaroslav Baška

Trnavský kraj - Jozef Viskupič

Žilinský kraj - Erika Jurinová

Banskobystrickú župu povedie Ondrej Lunter, ktorý vo fukcii nahradí svojho otca. Nitriansky kraj bude mať nového šéfa, Milana Belicu nahradí Branislav Becík.

Podrobné priebežné výsledky si môžete pozrieť tu.

23:58

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a Nezávislí kandidáti, Šanca, DS) ohlásil svoje volebné víťazstvo pri obhajobe postu na ďalšie obdobie.

Dôvera vyjadrená voličmi na ďalšie štyri roky je podľa neho zaväzujúca. Uviedol to v reakcii na priebežné neoficiálne výsledky.

23:56

Na čele Trenčianskeho samosprávneho kraja má byť ďalšie štyri roky Jaroslav Baška. Získal 67,53 percenta po sčítaní 93,09 percenta. 

23:51

Vyhrala pozitívna kampaň, vyhral program spolupráce a jej princípy. Vyhlásil to Ondrej Lunter, neoficiálny víťaz volieb na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja po zverejnení priebežných výsledkov Štatistickým úradom.

Po sčítaní 93,46 percenta okrskov získal 46,75 percenta hlasov, za ním skončil Adrian Polóny so ziskom 15 percent.

23:47

Priebežné výsledky volieb do VÚC:

Bratislavský kraj - po spočítaní 74,31 percenta okrskov má Juraj Droba 63,10 percenta hlasov a Ján Mažgút 13,24 percenta. 

Trnavský kraj - po spočítaní 79,12 percenta okrskov má Jozef Viskupič 39,17 percenta hlasov a József Berényi 18,09 percenta. ​

Trenčiansky kraj - po spočítaní 87,26 percenta okrskov má Jaroslav Baška 67,93 percenta hlasov a Peter Máťoš 16,07 percenta. 

Nitriansky kraj - po spočítaní 87,11 percenta okrskov má Branislav Becík 27,73 percenta hlasov a Milan Belica 21,68 percenta. 

Žilinský kraj - po spočítaní 84,49 percenta okrskov má Erika Jurinová 32,43 percenta hlasov a Igor Choma 21,75 percenta. 

Banskobystrický kraj - po spočítaní 97,71 percenta okrskov má Ondrej Lunter 47,25 percenta hlasov a Adrian Polóny 15,01 percenta. ​

Prešovský kraj - po spočítaní 85,94 percenta okrskov má Milan Majerský 41,16 percenta hlasov a Michal Kaliňák​ 31,46 percenta. 

Košický kraj - po spočítaní 81,88 percenta okrskov má Rastislav Trnka 51,58 percenta hlasov a Viliam Zahorčák 16,08 percenta. ​
 

23:46

Volebný štáb Matúša Valla

V štábe súčasného primátora panuje dobrá nálada. Ľudia žoviálne debatujú na terase. Exšéf strany Progesívne Slovensko Michal Truban zabáva hostí s pohárom vína v ruke. Po ohlásení Drobovho víťazstva sa čaká na výsledky komunálnych volieb.

23:41

Milan Majerský (KDH) sa poďakoval voličom za účasť vo voľbách do Prešovského samosprávneho kraja a po sčítaní vyše 80 percent hlasov začali v jeho volebnom štábe v Prešove s oslavami.

Potvrdil, že aj podľa údajov, ktoré majú k dispozícii z jednotlivých okrskov, jeho náskok pred ďalším z kandidátov stále rastie.

23:39

Volebný štáb Juraja Drobu

Juraj Droba vo svojom tlačovom vyhlásení tiež okomentoval priebeh svojej víťaznej kampane.

„Kampaň bola tentokrát krátka. Zdá sa, že moji súperi dostatočne nepresvedčili ľudí, že pre nich spravia, čo je potrebné,“ zhodnotil Droba.

 

23:37

Súčasného primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska prišiel do jeho volebnej centrály podporiť aj Banskobystričan a predseda Hlasu Peter Pellegrini.

"Nepochybujem o tom, že je víťazom týchto volieb," vyhlásil Pellegrini. Banskobystrický primátor kandidoval ako nezávislý, Hlas-SD však jeho kandidatúru podporoval.

Dodal, že spokojný je aj s tým, s akým náskokom v neoficiálnych výsledkoch na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja zatiaľ vyhráva Ondrej Lunter.  Aj jeho kandidatúru strana Hlas-SD podporuje.

23:27

Aktuálne priebežné výsledky volieb do VÚC:

Bratislavský kraj - po spočítaní 63,27 percenta okrskov má Juraj Droba 62,66 percenta hlasov a Ján Mažgút 13,54 percenta. 

Trnavský kraj - po spočítaní 68,5 percenta okrskov má Jozef Viskupič 38,66 percenta hlasov a József Berényi 17,81 percenta. ​

Trenčiansky kraj - po spočítaní 79,44 percenta okrskov má Jaroslav Baška 68,29 percenta hlasov a Peter Máťoš 15,78 percenta. 

Nitriansky kraj - po spočítaní 79,81 percenta okrskov má Branislav Becík 27,91 percenta hlasov a Milan Belica 21,93 percenta. 

Žilinský kraj - po spočítaní 75,41 percenta okrskov má Erika Jurinová 32,79 percenta hlasov a Igor Choma 21,61 percenta. 

Banskobystrický kraj - po spočítaní 93,46 percenta okrskov má Ondrej Lunter 46,75 percenta hlasov a Adrian Polóny 15 percent. ​

Prešovský kraj - po spočítaní 79,26 percenta okrskov má Milan Majerský 40,59 percenta hlasov a Michal Kaliňák​ 31,93 percenta. 

Košický kraj - po spočítaní 72,59 percenta okrskov má Rastislav Trnka 51,74 percenta hlasov a Viliam Zahorčák 16,09 percenta. ​

23:27

Volebný štáb Juraja Drobu

Osláviť víťaztvo Juraja Drobu prišiel aj stranícky predseda Sas Richard Sulík.

„Ako predseda SaS hovorím, že som veľmi hrdý na tohto nášho nominanta a prajem mu veľa štastia,“ povedal Sulík.

23:25

Volebný štáb Matúša Valla

Šéf progresívcov Michal Šimečka vidí doterajší vývoj volieb pozitívne. “Zatiaľ to vyzerá pre Team Bratislava PS SaS ako veľmi dobrý večer. V bratislavskom kraji to vyzerá pre našu koalíciu veľmi dobre. Zrejme už v najbližších minútach bude môcť Juraj Droba potvrdiť víťazstvo,” povedal pre HN europoslanec.

Radosť môžu podľa politika  prekaziť už len výsledky komunálnych volieb. “Exit poll vyzerá pre Matúša Valla veľmi dobre. Musíme si však počkať keď začnú nabiehať reálne hlasy,” dodáva.

23:23

Volebný štáb Juraja Drobu

Juraj Droba ohlasuje víťaztvo a obhájenie postu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

Aj vďaka podpore ľudí zo župy a strany SaS sa nám za posledných päť rokov podarilo urobiť veľa dobrého, a tak som si hovoril, že by sme to mohli opäť vyhrať, vyhlásil Droba.

Vyzdvihol najmä úspechy v reformovaní župného školstva, na ktoré je za uplynulé volebné obdobie najviac hrdý.

23:19

Ján Mažgút uznal porážku

Kandidát na predsedu Bratislavského samoprávneho kraja za stranu Smer Ján Mažgút predstúpil pred novinárov. Uznal porážku v župných voľbách a zablahoželal súčasnému Jurajovi Drobovi k víťazstvu. Vyzdvihol férovosť v kampani a zdôraznil, že to bol len začiatok, v nastúpenej práci chce pokračovať. Zároveň nevylúčil, že by v budúcnosti mohol vstúpiť do veľkej politiky.

23:14

Nezávislý kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Adrian Polóny uznal porážku vo voľbách. Uviedol to pre TASR po sčítaní vyše 88 percent okrskov.

Podľa priebežných výsledkov získal 14,88 percenta hlasov, súčasný podpredseda BBSK Ondrej Lunter vedie s 46,33 percenta. 

23:14

Volebný štáb Matúša Valla

Aktuálneho primátora prišiel podporiť aj šéf strany Progresívne Slovensko europoslanec Michal Šimečka. Ten prišiel na štáb s bývalým predsedom progresívcov Michalom Trubanom a s parlamentným poslancom Tomášom Valášekom.

image
Predseda PS Michal Šimečka s bratislavským primátorom Matúšom Vallom. SNÍMKA: Hn/pavol Funtál
SNÍMKA: Hn/pavol Funtál
23:03

Volebný štáb Juraja Drobu

Ďalšie tlačové vyhlásenie je plánované na 23:15. Očakáva sa, že Juraj Droba už ohlási víťaztvo a definitívne obhájenie stoličky predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

23:02

Volebný štáb Matúša Valla

Pred vchodom sa HN podarilo osloviť primátorovho spolukapelníka Tomáša Šedivého známejšieho pod prezývkou Lasky. Podľa speváka skupiny Para Vallo voľby suverénne vyhrá. “Môj predpoklad bol taký a aj exit poll tomu nasvedčuje,” povedal hudobník a dodal, že odkedy je ich basgitarista aj primátorom hlavného mesta, fungovanie kapely sa zásadne zmenilo.

“Na niektoré koncerty sme si museli nájsť náhradného basáka. Napríklad keď musel schvaľovať rozpočet mesta,” dodal Lasky s tým, že napriek tomu Vallovi držia palce a čoskoro vyrazia aj na miniturné so zastávkou v Prahe, Martine a Novom Meste nad Váhom.

23:01

Aktuálne priebežné výsledky:

Bratislavský kraj - po spočítaní 53,79 percenta okrskov má Juraj Droba 62,18 percenta hlasov a Ján Mažgút 13,81 percenta. 

Trnavský kraj - po spočítaní 58,06 percenta okrskov má Jozef Viskupič 36,8 percenta hlasov a József Berényi 20,6 percenta. ​

Trenčiansky kraj - po spočítaní 67,33 percenta okrskov má Jaroslav Baška 68,41 percenta hlasov a Peter Máťoš 15,42 percenta. 

Nitriansky kraj - po spočítaní 67,99 percenta okrskov má Branislav Becík 27,82 percenta hlasov a Milan Belica 22,19 percenta. 

Žilinský kraj - po spočítaní 60,75 percenta okrskov má Erika Jurinová 32,12 percenta hlasov a Igor Janckulík 23,18 percenta. 

Banskobystrický kraj - po spočítaní 88,23 percenta okrskov má Ondrej Lunter 46,33 percenta hlasov a Adrian Polóny 14,88 percenta. ​

Prešovský kraj - po spočítaní 68,69 percenta okrskov má Milan Majerský 39,68 percenta hlasov a Michal Kaliňák​ 32,76 percenta. 

Košický kraj - po spočítaní 58,76 percenta okrskov má Rastislav Trnka 51,54 percenta hlasov a Viliam Zahorčák 16,25 percenta. 

22:55

Politológ Tomáš Koziak vo volebnom štúdiu HNtelevízie hodnotí, že Košice sú veľmi špeficické. "Košice majú v neblahej pamäti vládu Smeru. Košičania sa stretávajú nie s príliš príjemnými spomienkami a preto je veľmi pravdepodobné, že sa sa v Košiciach Smeru nepodarí získať primátorský post."

22:47

Volebný štáb Juraja Drobu

Napriek tomu, že Droba vyhlásil, že ešte nechce oslavovať, stranícki kolegovia mu už prichystali víťaznú tortu.

Dianie vo volebnom štábe teda naberá radostnú atmosféru z očakávaného triumfu.

22:41

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS) a líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka si vedia predstaviť aj prípadnú povolebnú spoluprácu ich strán po voľbách do Národnej rady. Nateraz by do nich nešli ako koalícia.

Spolu s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom (Team Bratislava, PS, SaS) skonštatovali, že ich spolupráca sa osvedčila práve v spojených komunálnych voľbách.

22:33

Volebný štáb Matúša Valla

V centrále sa zastavil aj europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska.

„Som optimista, ale neoslavujem, kým to nie je čierne na bielom,“ okomentoval pre HN prvé čísla s tým, že s ľudmi z tímu Vallo „sú si veľmi blízki“.

Z doterajších výsledkov ho prekvapila tesnosť v Prešovskom kraji. 

22:29

Aktuálne priebežné výsledky volieb do VÚC

Košický kraj - po spočítaní 31,82 percenta okrskov má Rastislav Trnka 51,37 percenta hlasov a Viliam Zahorčák 16,52 percenta. 

Prešovský kraj - po spočítaní 32,20 percenta okrskov má Milan Majerský 37,69 percenta hlasov a Michal Kaliňák34,66 percenta. 

Trenčiansky kraj - po spočítaní 42,02 percenta okrskov má Jaroslav Baška 70,11 percenta hlasov a Peter Máťoš 13,83 percenta. 

Nitriansky kraj - po spočítaní 40,63 percenta okrskov má Branislav Becík 27,17 percenta hlasov a Milan Belica 21,89 percenta. 

Žilinský kraj - po spočítaní 30,44 percenta okrskov má Erika Jurinová 31,97 percenta hlasov a Igor Janckulík 22,37 percenta. 

Banskobystrický kraj - po spočítaní 61,22 percenta okrskov má Ondrej Lunter 45,18 percenta hlasov a Adrian Polóny 14,55 percenta. ​

Bratislavský kraj - po spočítaní 25,34 percenta okrskov má Juraj Droba 61,22 percenta hlasov a Ján Mažgút 14,03 percenta. 

Trnavský kraj - po spočítaní 30,74 percenta okrskov má Jozef Viskupič 34,57 percenta hlasov a József Berényi 24,87 percenta. ​

22:27

Úradujúca predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová má pred sčítavaním volebných hlasov rešpekt. 

"Urobili sme maximum pre to, aby sme obhájili výsledky, snažili sme sa prezentovať prácu, ktorú sme za päť rokov urobili a zo sčítavania hlasov mám naozaj veľký rešpekt," uviedla Jurinová.

V prípade obhájenia svojho postu chce Jurinová do konca budúceho roka ukončiť viac ako 30 projektov, ktoré sú z eurofondov.

22:25

Volebný štáb Juraja Drobu

S prvým vyjadrením pre novinárov prišiel Juraj Droba krátko po desiatej spolu s doterajším primátorom Bratislavy Matúšom Vallom a predsedom strany Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom.

„Zatiaľ neoslavujeme, výsledky ešte nie sú kompletné, ale vyzerá to dobre,“ zhodnotil Juraj Droba.

„Je to pre mňa prvá takáto úzka spolupráca medzi nami a som rád, že sa osvedčila,“ dodal Matúš Vallo.

22:24

Štáb Dušana Veliča

Pôsobenie vo funkcii predsedu Bratislavského samosprávneho kraja by podľa kandidáta Dušana Veliča bolo prirodzeným pokračovaním jeho súčasnej práce na pozícii štátneho tajomníka ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

„V rezorte mám na starosti časť regionálneho rozvoja. Župám vytvárame isté pole pôsobnosti, diskutujeme s nimi, vytvárame rady a partnerstvá. Znamená to, že som pomerne znalý tejto problematiky. Do volieb som išiel práve preto, aby som túto profesionálnu manažérsku skúsenosť pretavil do niečoho reálneho. Lebo predsa len to ministerstvo má dlhodobejšie strategické ciele, kým župa mi prirodzene viac konvenuje v tom zmysle, že je to väčšmi práca s ľuďmi a tie výsledky sú rýchlejšie,“ uviedol Velič pre HN.

22:13

Volebný štáb Matúša Valla

Krátko pred desiatou primátor opustil svoj volebný štáb. Namierené má k županovi Jurajovi Drobovi, kde plánujú spoločnú tlačovku. 

22:12

Aktuálne priebežné výsledky

Košický kraj - po spočítaní 18,58 percenta okrskov má Rastislav Trnka 51,24 percenta hlasov a Viliam Zahorčák 16,15 percenta. 

Prešovský kraj - po spočítaní 32,20 percenta okrskov má Michal Kaliňák 37,85 percenta hlasov a Milan Majerský 35,32 percenta. 

Trenčiansky kraj - po spočítaní 28,22 percenta okrskov má Jaroslav Baška 71,81 percenta hlasov a Peter Máťoš 12,59 percenta. 

Nitriansky kraj - po spočítaní 22,70 percenta okrskov má Branislav Becík 28,65 percenta hlasov a Tibor Csenger 22,45 percenta. 

Žilinský kraj - po spočítaní 19,83 percenta okrskov má Erika Jurinová 33,34 percenta hlasov a Igor Janckulík 20,64 percenta. 

Banskobystrický kraj - po spočítaní 44,33 percenta okrskov má Ondrej Lunter 44,37 percenta hlasov a Adrian Polóny 14,47 percenta. ​

22:08

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a Nezávislí kandidáti, Šanca, DS) verí, že z volebného súboja vyjde víťazne.

"Musím povedať, že je to oveľa náročnejšia kampaň, keďže popritom všetkom, čo musíte robiť, ešte aj kampaňujete. Samozrejme, súperi majú plno nábojov, pretože hocičo sa dá otočiť proti vám. Takže po tejto stránke to bolo náročnejšie, niekoľkonásobne náročnejšie na tlaky, nervy a čas," povedal.

22:08

Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba skonštatoval, že výsledky spojených komunálnych volieb zatiaľ vyzerajú byť na dobrej ceste.

"Mám súčty z približne 12 volebných komisií, vyzerá to tak, že vyhrávam zatiaľ v každej s celkom bezpečným rozdielom. Vyzerá, že je to na dobrej ceste, ale nie som prehnane naradostený, lebo nás ešte čaká ďalších tisíc a viac volebných komisií," povedal Droba.

22:02

Volebný štáb Matúša Valla

V rámci krátkeho fototermínu sa nám podarilo odchytiť kandidáta Teamu Bratislava na starostu Nového Mesta Matúša Čupku. 

„Máme priebežné výsledky pre župy. V napätí čakáme, ako to bude vyzerať pre mesto a mestské časti,“ povedal Čupka pre HN a dodal, že Juraj Droba má zatiaľ veľmi dobré výsledky aj v Novom meste. „Dúfame, že sa táto podpora prenesie aj na nás na úrovni mestskej časti a že naši kandidáti mestského zastupiteľstva a možno aj ja sám budeme mať dobrý výsledok,“ povedal Čupka.

Ak zvíťazí, na pozícii starostu vystrieda najväčšieho vyzývateľa Valla Rudolfa Kusého.  

 

 

22:02

Ján Mažgút na druhom mieste

Mierny šum medzi novinármi zhormaždenými v centrále Smeru na Súmračnej ulici v bratislavskom Ružinove vyvolala správa, že kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ján Mažgút je v priebežných výsledkoch na druhom mieste, hneď za súčasným županom Jurajom Drobom.

Mažgút zatiaľ pred novinárov nepredstúpil, stále čakajú na jeho prvé vyjadrenia. Podľa najnovších informácií sa vyjadrí po sčítaní 50 percent hlasov.  

22:00

Úradujúci podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter reaguje na priebežné výsledky volieb: "Som pyšný na celý kraj, pretože za posledných päť rokov a päť mesiacov kampane sme dali do toho všetko. Každý, kto prispel k výsledkom kraja, ktoré sú za nami, môže byť právom hrdý. Môžeme mať čisté svedomie bez ohľadu na to, ako dopadnú voľby."

Špeciálne poďakoval svojmu otcovi Jánovi Lunterovi, ktorý na poste šéfa kraja dosluhuje a zdôraznil, že "bez neho by nebolo nič".

21:57

Štatistický úrad už zverejnil aj priebežné dáta v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Bratislavský kraj - po spočítaní 12,93 percenta okrskov má Juraj Droba 59,57 percenta hlasov a Ján Mažgút 14,17 percenta. 

Trnavský kraj - po spočítaní 18,97 percenta okrskov má Jozef Viskupič 34,31 percenta hlasov a József Berényi 21,18 percenta. 

21:55

Ak by Milan Majerský prehral vo voľbách s Michalom Kaliňákom v boji o prešovského župana, tak by to bol jeho politický koniec, hovorí politický marketér Michal Novota o predsedovi KDH.

21:54

Súčasný primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko je optimista a verí, že v komunálnych voľbách uspel. Verí, že občania majú dobrú pamäť a že obdobie, ktoré má primátor za sebou, prinieslo mestu rozvoj.

Podľa neho uskutočnili veľa projektov, a to aj počas pandémie. Myslí si, že je za ním dobrá práca. "Uvidíme však, ako to vyhodnotia obyvatelia," dopĺňa.

21:51

Priebeh volieb bol v Prešovskom kraji pokojný, hoci jednotlivé volebné komisie museli riešiť niekoľko podnetov. Predseda volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja Richard Jánoš TASR potvrdil, že nešlo o nič vážne.

"Najčastejšie to bolo porušenie moratória, keď napríklad jeden kandidát napriek moratóriu prišiel a zaparkoval s dodávkou priamo pri volebnej miestnosti. Našli sa tiež volebné ťaháky pod plentou a podobne," priblížil s tým, že podnety posunuli štátnej volebnej komisii, ktorá sa nimi bude zaoberať ďalej.

21:49

Výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov ukážu, či ľudia chcú zmenu vo vedení Banskobystrického samosprávneho kraja, uviedol Adrian Polóny, nezávislý kandidát na predsedu kraja.

"Z názorov, ktoré som počul, zmenu ľudia chcú. Či tú zmenu chcú až do takej miery, že sa vymení komplet celé vedenie na kraji, to uvidíme za malú chvíľu," skonštatoval.

21:46

Priebežné výsledky volieb do VÚC:

Košický kraj - po spočítaní 18,58 percenta okrskov má Rastislav Trnka 51,24 percenta hlasov a Viliam Zahorčák 16,15 percenta. 

Prešovský kraj - po spočítaní 20,73 percenta okrskov má Michal Kaliňák 41,75 percenta hlasov a Milan Majerský 31,92 percenta. 

Trenčiansky kraj - po spočítaní 15,79 percenta okrskov má Jaroslav Baška 73,64 percenta hlasov a Peter Máťoš 11,37 percenta. 

Nitriansky kraj - po spočítaní 9,16 percenta okrskov má Tibor Csenger 27,05 percenta hlasov a Branislav Becík 26,72 percenta. 

Žilinský kraj - po spočítaní 10,47 percenta okrskov má Erika Jurinová 33,14 percenta hlasov a Igor Choma 20,36 percenta.

Banskobystrický kraj - po spočítaní 26,47 percenta okrskov má Ondrej Lunter 43,53 percenta hlasov a Adrian Polóny 13,27 percenta.

21:44

Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ján Mažgút očakáva, že ľudia si v spojených voľbách zvolia v prvom rade rozumom a v neposlednom srdcom. Verí, že po zverejnení výsledkov "budeme v konečnom dôsledku všetci spokojní".

Atmosféra v centrále kandidáta na Súmračnej v Bratislave je pokojná. Na otázku, či plánuje kandidovať aj v parlamentných voľbách, uviedol, že nikdy nehovor nikdy a uvidí, čo prinesie život.

21:43

700 kandidátov strany Za ľudí

Pre stranu Za ľudí sú toto prvé komunálne voľby vôbec. „Na to, že sú prvé, tak máme veľmi veľa kandidátov v regiónoch – je ich viac ako 250 a v koalíciách dokonca až 700. Sme hrdí na to, že sme regionálna strana,“ uviedla pre HN šéfka strany Veronika Remišová, ktorá prišla osobne podporiť kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Dušana Veliča. Ten si svoj štáb rozložil v centrále strany Za ľudí v bratislavskom Ružinove.

21:41

Volebný štáb Matúša Valla

Súčasného primátora prišlo podporiť niekoľko známych mien. Okrem spomínaného humoristu Jána Gorduliča je tu aj herečka a dramaturgička Kristína Tormová. Zistiť konkrétne mená hostí je však náročné, keďže novinári sedia v oddelených priestoroch.  

21:38

Volebný štáb Juraja Drobu

Medzi hosťami doterajšieho predsedu bratislavskej župy nechýbajú poslanci NR SR ako Alojz Baránik či Jana Bittó Cigániková.

Podporiť Juraja Drobu prišiel aj bývalý líder Progresivného Slovenska Michal Truban.

21:30

Napriek už medializovaným prognózam výsledkov sa súčasný šéf bratislavskej samosprávy Matúš Vallo (Team Bratislava, PS, SaS) predbežne neteší. "Pokorne čakáme na výsledky," uviedol s tým, že verí, že volebná účasť bude čo najvyššia.

Zároveň sa podľa neho ukázalo, že konanie spojených volieb v tomto termíne nebolo šťastným rozhodnutím.

21:29

Politický geograf Tibor Madleňák vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí, že termín volieb nebol dobre zvolený a môže ovplyvniť účasť. 

21:25

"Boli obavy, že sa nachádzame v hybridnej vojne s Ruskom. Bolo možné, že existovali obavy z ovplyvňovania volieb, ale zjavne ruských predstaviteľov tieto voľby príliš nezaujali," hovorí so zveličením politický marketér Michal Novota vo volebnom štúdiu HNtelevízie.

21:24

V Banskobystrickom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako desiatich percent okrskov vedie Ondrej Lunter (40,59 percenta) pred Adrianom Polónym (13,37 percenta). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

21:23

Volebný štáb Matúša Valla

Súčasný primátor zamieril po svojom prvom mediálnom výstupe do svojho štábu. Po krátkom príhovore svojmu tímu pôjde podporiť aktuálneho župana Juraja Drobu, ktorý trávi volebnú noc v Liberálnom dome. Výsledky pre župy sa budú zverejňovať ako prvé.  

21:22

Volebný štáb Juraja Drobu

Čakanie na výsledky si hostia zatial spríjemňujú priateľskou konverzáciou. 

Pripravené je aj občerstvenie v podobe chlebíčkov a pitia.

21:21

V Prešovskom samosprávnom kraji po spočítaní 10,16 percenta okrskov vedie zatiaľ Michal Kaliňák (42,64 percenta) pred Milanom Majerským (30,57 percenta). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

21:21

Väčšina kampaní stavila na tradičné nástroje. Sú drahé, ale nedokážu získať srdcia voličov. To, čo reálne funguje úplne všade, je osobná kampaň, hovorí vo volebnom štúdiu HNtelevízie politický marketér Michal Novota.

21:20

Priebežné výsledky volieb

Košický kraj - po spočítaní 0,11 percenta okrskov vedie Rastislav Trnka (80 percent hlasov).

Prešovský kraj - po spočítaní 1,89 percenta okrskov má Michal Kaliňák 43,93 percenta hlasov a Milan Majerský 34,48 percenta hlasov.

Trenčiansky kraj - po spočítaní 5,36 percenta okrskov má Jaroslav Baška 74,13 percenta hlasov a Peter Máťoš 10,38 percenta hlasov.

Žilinský kraj - po spočítaní 3,77 percenta okrskov má Erika Jurinová 33,81 percenta hlasov a Igor Janckulík 21,42 percenta. 

Banskobystrický kraj - po spočítaní 12,2 percenta okrskov má Ondrej Lunter 40,59 percenta hlasov a Adrian Polóny 13,37 percenta. 

21:19

Expert na politický marketing Michal Novota vo volebnom štúdiu HNtelevízie povedal, že kampaň nedokázala vôbec zaujať aj napriek tomu, že sme tu mali nóvum a to spojené voľby.

21:18

Expert na politický marketing Michal Novota vo volebnom štúdiu HNtelevízie tvrdí, že najväčšie vzrušenie kampane prinesie až ten koniec. "To počítanie výsledkov bude najväčšie vzrušenie," hovorí Novota.

21:17

Súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský (KDH) verí, že v sobotňajších voľbách uspel so svojím tímom a získal viac hlasov ako jeho protikandidáti.

"Snažil som sa celú kampaň viesť fér. Už len trpezlivo čakám na výsledok ktorý, pevne verím, bude v náš prospech, pretože nehrám len za seba, ale za celý náš tím, všetkých kandidátov na poslancov, ale aj starostov," skonštatoval Majerský v centrále KDH v Prešove.

21:16

Rodinná atmosféra u Dušana Veliča

Doslova rodinná atmosféra vládne u kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Dušana Veliča, ktorý si svoj volebný štáb rozložil v centrále strany Za ľudí v bratislavskom Ružinove. Veliča prišla okrem najbližšej rodiny a priateľov podporiť aj predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá zúčastneným ponúkla vlastnoručne zhotovenú medovo-makovú tortu. „V poslednom čase sa z toho stal môj koníček,“ uviedla pre HN počas čakania na prvé výsledky Veronika Remišová.

21:14

Volebný štáb Matúša Valla

Matúš Vallo krátko po deviatej predstúpil pred novinárov. Spomenul, že načasovanie volieb počas jesenných prázdnin považuje za nešťastné.

„Chcel by som sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí boli voliť. Dúfam, že volebná účasť v Bratislave bola dobrá, alebo aspoň taká, ako pred štyrmi rokmi. Je mi ľúto, že ľudia museli stáť v šórach," povedal súčasný primátor a dodal, že sa vyjadrovať k výsledkom exit pollu zatiaľ nebude. 

21:11

V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese sa volí aj po 20.00 h. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. 

V kontraste s predtým uverejnenými informáciami, to, že sa bude vo volebnej miestnosti hlasovať dlhšie, nemá vplyv na dĺžku moratória a ani neovplyvňuje možnosť uverejňovať priebežné výsledky volieb v Košickom kraji. Informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

21:11

Volebný štáb Juraja Drobu

Do centrály SaS začínajú prúdiť hostia, stranícki kolegovia aj zástupcovia médií. Juraj Droba ich privítal a v ich spoločnosti sa začalo čakanie na prvé volebné výsledky.

21:07

Podľa predsedníčky okresnej volebnej komisie okresu Galanta Vlasty Horváthovej bol priebeh volieb v regióne pokojný. Volebná účasť bola v jednotlivých obciach rozdielna.

"Keďže sa aj v obciach tvorili rady pre volebnými miestnosťami, predpokladáme, že volebná účasť bude dobrá," povedala pre TASR.

21:05

Priebeh volieb v regióne Trnavy a v južných okresoch Trnavského kraja bol pokojný. Okrem dvoch obcí v okrese Dunajská Streda, ktoré posunuli zatvorenie volebných miestností, sa hlasovanie skončilo o 20.00 h.

"Účasť zatiaľ nevieme odhadnúť, v niektorých obciach bola prekvapivo nízka a niekde nad očakávanie vysoká," uviedol pre TASR predseda OVK pre okresy Trnava a Hlohovec Martin Skala.

21:03

Do centrály SaS by sa mal presunúť aj primátor Matúš Vallo, aby podporil súčasného bratislavského župana Juraja Drobu.

21:00

Vo viacerých bratislavských okrskoch sa naďalej volí

Ani v okrese Bratislava neuzavreli všetky volebné miestnosti. Volí sa napríklad v Petržalke, v Ružinove, ale aj v Rusovciach či v Starom Meste. Potvrdil to aj hovorca Starého Mesta Matej Števove. "V Starom Meste sa ešte stále volí približne v desiatich okrskoch, aby mohli odvoliť ľudia, ktorí prišli pred 20.00 h," uviedol pre TASR.  

20:57

V Gajaroch sa volebné miestnosti nezavreli

V okrese Pezinok volebné miestnosti uzavreli a začínajú so sčítavaním hlasov. Z niektorých volebných okrskov hlásia podľa okresnej volebnej komisie účasť 60 percent, inde okolo 40 percent. Volebné miestnosti uzatvorili aj v okrese Malacky, výnimkou sú Gajary. Priebeh volieb však podľa okresnej volebnej komisie nenarušil žiadny incident.

20:55

Štáb Jána Mažgúta

V centrále strany Smer na Súmračnej ulici v Bratislave, kde si svoj volebný štáb otvoril kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Ján Mažgút, je zatiaľ pokoj. Mažgút privítal o siedmej večer novinárov, tí teraz čakajú na prvé vyjadrenia po zverejnení exit pollov. Podľa Mažgúta do centrály nezavíta predseda Smeru Robert Fico.  

 

20:44

Volebný štáb Matúša Valla

Médiá sa už dostali do priestorov volebného štábu súčasného primátora. V ňom majú vyhradený priestor vo vestibule, ktorý je oddelený od hostí. Čakáme na prvé oficiálne vyjadrenie Matúša Valla, ktoré má prísť krátko po 21:00.

20:36

Spojené voľby v Nitre mali pokojný priebeh. V priebehu dňa sa miestami tvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Napriek očakávaniam však volebná účasť nebude rekordná, domnieva sa na základe informácií z jednotlivých volebných okrskov hovorca mesta Tomáš Holúbek.

"V podvečerných hodinách dosahovala účasť okolo 30 až 35 percent, určite sme mali vyššie očakávania," povedal.

20:28

Štáb Matúša Valla

V Mlynskej doline, kde sídli štáb súčasného primátora, sa pomaly zbiehajú hostia. Medzi inými prišiel aj humorista Ján Gordulič. Ukázala sa tiež aktuálna viceprimátorka Tatiana Kratochvílová. Vstup pre novinárov bude umožnený o 20:30.

20:28

Spojené voľby na hornej Nitre boli pokojné, bez vážnejších podnetov a incidentov. Okresné volebné komisie z Prievidze a Bánoviec nad Bebravou počas soboty skontrolovali i viaceré okrsky.

20:27

Volebný štáb Juraja Drobu

Doterajší bratislavský župan Juraj Droba dorazil do svojho volebného štábu pol hodinu po uzatvorení volebných miestností. Situácia pred Liberálnym domom je veľmi pokojná, novinári budú mať prístup dnu až o 21:00, keď sa volebná noc v centrále SaS oficiálne začne.

20:22

Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa o 20:00 zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy.

20:20

Je to skrat, je to chyba. Nerobme zo Slovenska zapadákov, zhodli sa vo volebnom štúdiu HNtelevízie Pavol Frešo a Milan Kňažko v tom, že pri spojených voľbách sú volebné miestnosti otvorené len do 20.00 hod.

20:18

Kandidát Smeru na bratislavského župana Ján Mažgút predstúpil pred novinárov, povedal, že predseda Smeru Robert Fico sa neobjaví vo volebnom štábe. Podľa jeho slov si chce oddýchnuť.

 

20:14

V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese budú volebné miestnosti otvorené dlhšie, z tohto dôvodu sa predlžuje volebné moratórium v celom Košickom kraji. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov, potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová s tým, že aj teraz ešte stoja voliči v rade v jednom z volebných okrskov. Aj z tohto dôvodu tam pridali ďalšiu plentu, aby proces urýchlili.

20:12

Všeličo sa podarilo, čo urobil Matúš Vallo. Trochu mu zazlievam trasovanie električky okolo divadla. Poruší to bezzásahovú zómu, ja si myslím, že je to veľmi nešťastné, hovorí Milan Kňažko vo volebnom štúdiu HNtelevízie k hodnoteniu exitpollov.

20:08

Milan Kňažko vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí o bezpečnosti, že akonáhle ide niekto v meste rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu, mal by dostať vysokú pokutu.

20:07

Moratórium bude dlhšie

V Bratislavskom kraji sa moratórium posúva až do 20:45. Dôvodom je predĺženie volieb v obci Tomášov. Podobná situácia je aj Trnavskom kraji, kde bude moratórium až do 21:30. Voľby trvajú dlhšie v obciach Macov a Povoda.

20:03

V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné spojené samosprávne voľby naďalej pokojné. Pred niektorými volebnými miestnosťami si však voliči môžu niekoľko desiatok minút počkať. Pre TASR to potvrdili hovorcovia jednotlivých mestských častí. Niektoré volebné okrsky hlásia zvýšený záujem voličov aj krátko pred 20.00 h.

19:55

"Zákon hovorí a počíta s možnosťou, že pred volebnou miestnosťou môže byť aj nápor voličov. Zákon hovorí, že hlasovanie vo volebnej miestnosti sa skončí až vtedy, keď posledný volič, ktorý sa o 20.00 h dostavil do volebnej miestnosti, využije svoje volebné právo," ubezpečila čakajúcich voličov riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

19:52

Volebné moratórium v Bratislavskom a Trnavskom kraji sa predĺži. Potvrdili to predstavitelia štátnej volebnej komisie s tým, že v Trnavskom kraji sa predĺži nateraz o 1,5 hodiny a v Bratislavskom kraji o 45 minút. Dôvodom je predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov (okres Senec), Macov a Povoda (obe okres Dunajská Streda).

19:51

Milan Kňažko vo volebnom štúdiu HNtelevízie hovorí, že v Bratislave sú dlhodobé problémy, ktoré nie sú vyriešené.

19:30

Voľby v Nitrianskom samosprávnom kraji majú aj krátko pred zatvorením volebných miestností pokojný priebeh, povedal predseda volebnej komisie NSK Tibor Ujlacký.

Ako doplnil, členovia komisie mali tri výjazdy do obvodných i okrskových komisií po celom kraji. "Riešili sem iba sťažnosti na nekalú volebnú reklamu. Šlo o statusy niektorých kandidátov na sociálnych sieťach, ktoré však neboli sponzorované, ale súkromné. Po konzultácii s ústrednou volebnou komisiou sme tieto podnety vyhodnotili ako neopodstatnené," vysvetlil Ujlacký.

19:29

Policajti vyšetrujú prípad marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Na linku 158 ho v popoludňajších hodinách oznámil zapisovateľ okresnej volebnej komisie Michal Mráz. Podľa jeho vyjadrenia na prípad upozornili dve členky volebnej komisie v Dolných Semerovciach v okrese Levice.

Počas sobotňajších spojených volieb v čase od 9.00 do 12.00 mala 47-ročná žena prejsť s približne stovkou voličov za zástenu vo volebnej miestnosti, kde za nich zakrúžkovala konkrétnych kandidátov. "Či to bolo sprostredkovane aj s cieľom nejakej odmeny, sa zistiť nepodarilo," potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

19:28

V dôsledku zmeny času z letného na zimný príde v nedeľu (30. 10.) na 70 minút k pozastaveniu prijímania zápisníc z volebných okrskov do Integrovaného volebného informačného systému. Má to zabrániť pochybnostiam o regulárnosti spracovania výsledkov. V sobotu podvečer to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

19:27

Za úplne bezproblémový označila priebeh spojených volieb v obvodoch Zvolen, Detva a Krupina Alena Filová z organizačnej skupiny pre voľby na Okresnom úrade vo Zvolene.

"Komisia zaznamenala pomerne veľký záujem voličov o hlasovanie," povedala tiež. Už dopoludnia sa zrealizovalo aj špeciálne hlasovanie, určené pre osoby s ochorením COVID-19. V obvodoch Zvolen, Detva a Krupina sa pre tento spôsob hlasovania rozhodlo 42 voličov.

18:35

Polícia v Trnave preveruje prípad zasielania podozrivých SMS správ na mobilné telefóny niekoľkých predsedov volebných komisií. Ako uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová, neznámy odosielateľ ich mal navádzať, aby pri sčítaní hlasov používali červené pero.

"To sa však nesmie," uviedla. Policajti začali vec ihneď preverovať aj v spolupráci s kolegami z kriminálnej polície. Prípadom sa naďalej zaoberajú.

18:23

O bezpečný priebeh volieb sa stará vyše 4 300 policajtov. V službe ich je počas soboty viac ako 6 500. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

Zdôraznil, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry skúmajú podnety, ktoré sa týkajú volebnej korupcie.

17:54

Volebné moratórium by sa malo v Bratislavskom a Trnavskom kraji predĺžiť. Dôvodom je avizované predĺženie otvorenia volebných miestností v obciach Tomášov okres Senec, Macov a Povoda obe okres Dunajská Streda. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza.

17:45

Vo viacerých mestách a obciach na Slovensku sa pred volebnými miestnosťami počas prebiehajúcich spojených regionálnych volieb tvoria dlhé rady. Podľa starostu bratislavského Ružinova Martina Chrena za to môže fakt, že že štát dodáva striktne iba tri plenty na jednu volebnú miestnosť.

 

17:26

V súvislosti s chýbajúcimi hlasovacími lístkami v sobotňajších voľbách prijala polícia trestné oznámenie pre podozrenie trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

16:59

Mestská volebná komisia v Prešove sa v sobotu zaoberala viacerými podnetmi týkajúcimi sa možného porušenia volebného moratória. Išlo o zaparkované vozidlá blízko volebných miestností s reklamným polepom jednotlivých kandidátov.

Ako pre TASR uviedol zapisovateľ mestskej volebnej komisie  v Prešove Jozef Smetana, prvý podnet sa týkal zaparkovaného vozidla s reklamným polepom jedného z kandidátov na primátora pred základnou školou v meste.

16:36

Pacienti hospitalizovaní v senior centre a v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici už odovzdali svoj hlas v sobotňajších spojených voľbách do orgánov mestských a obecných samospráv a do vyšších územných celkov.

S prenosnou urnou prišli za nimi členovia volebného okrsku číslo jeden na Univerzite Mateja Bela, ktorý patrí medzi väčšie s počtom okolo 1 300 oprávnených voličov.

16:05

Niekde tretina, inde zase takmer polovica zapísaných voličov si bola do 14:00 hodiny uplatniť svoje voličské právo v spojených voľbách v okrskoch mesta Sliač, umiestnených v triedach tamojšej základnej školy.

"V okrsku číslo 5 máme zapísaných približne 810 voličov, do 14. hodiny odvolila asi tretina z nich," povedala TASR predsedníčka komisie Alena Pásztorová. Podľa nej záujem o spojené voľby je veľký. "Sú situácie, keď sú vo volebnej miestnosti naplnené všetky tri zásteny a ľudia ešte aj čakajú v rade," dodala.

15:13

V obci Žehra v Spišskonovoveskom okrese sa bude zrejme termín sobotňajších volieb predlžovať. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov. Pre TASR to potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie Tatiana Brandoburová s tým, že problém majú len v jednom z dvoch volebných okrskov, v ktorom je zapísaných 1 100 oprávnených voličov.

14:49

Kandidát vo voľbách má právo byť prítomný ako pozorovateľ pri sčítavaní hlasov. Informoval o tom zastupujúci predseda štátnej volebnej komisie Marián Giba.

"Každý má zmysle zákona právo byť prítomný pri sčítavaní hlasov ako pozorovateľ, toto právo majú aj kandidáti," priblížil Giba. Štátna volebná komisia to v nadväznosti na množstvo otázok týkajúcich sa pozorovania sčítavania hlasov konštatovala aj vo svojom sobotnom uznesení.

"Dôležité je, aby sa dostavil do volebnej miestnosti predtým, ako sa volebná miestnosť zatvorí pre sčítanie," uviedla pre TASR šéfka odboru volieb.

14:42

Účasť na referende o americkej základni v Sliači je vysoká. Zhruba v polovici času, ktorý je určený na konanie referenda, prišli k hlasovacej urne v tamojšej základnej škole vyjadriť svoj postoj už stovky obyvateľov tohto kúpeľného mestečka.

"Záujem je taký veľký, že sme museli požiadať o ďalšiu urnu na vhadzovanie obálok," uviedla pre TASR zapisovateľka tejto komisie Janka Mašlejová. V listinách s menami obyvateľov mesta, ktorí patria do tohto obvodu, je viac ako 2-tisíc mien.

14:36

Národná kriminálna agentúra NAKA aktuálne preveruje v rámci Slovenska viacero prípadov podozrenia z volebnej korupcie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Dodala, že podrobnejšie informácie poskytnú, keď to situácia dovolí.

"Policajti naďalej zostávajú v teréne a dohliadajú na nerušený priebeh spojených volieb a na verejný poriadok," pripomenula hovorkyňa. Ak niekto disponuje informáciami smerujúcimi k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu spojených volieb, treba ich oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo polície 158.

14:13

Obec Čierny Balog v okrese Brezno s vyše 5-tisíc obyvateľmi bude mať po 16 rokoch nového starostu. V najväčšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja  si obyvatelia nové vedenie vyberajú spomedzi pätice kandidátov.

V Čiernom Balogu je pre spojené komunálne voľby vytvorených päť volebných okrskov. Ľudia volia na obecnom úrade, na základnej škole v miestnej časti Jánošovka a v materských školách v miestnych častiach Krám a Dobroč. O kreslo v 13-člennom obecnom zastupiteľstve sa uchádza 18 kandidátov.

14:06

Pripomíname: Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra. Volebné miestnosti sú otvorené do 20:00 hodiny.

Volič musí vo volebnej miestnosti ísť do osobitného priestoru, určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístky vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nové.

Chcete mať istotu, že svoj hlas odovzdáte správne?  Pozrite si kompletný volebný manuál.

13:59

Spojené voľby v Nitre majú zatiaľ pokojný priebeh, jediným problémom sú dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Na niektorých miestach a v určitom období čakajú ľudia aj hodinu, volebné miestnosti sa rýchlo plnia.

"Na miestach s výnimočným náporom voličov priebežne pridávame plenty a pri radoch pred volebnými miestnosťami umiestňujeme stoličky," skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

V meste pod Zoborom je zriadených 71 okrskov. V zoznamoch je zapísaných celkovo 66 693 oprávnených voličov vrátane 4 136 prvovoličov.

13:11

Priebeh spojených samosprávnych volieb je zatiaľ pokojný, celkovo bezproblémový. V sobotu napoludnie o tom informoval zastupujúci predseda štátnej volebnej komisie Marián Giba.   

"Štátna komisia veľmi intenzívne pracuje, sleduje, monitoruje voľby. Rieši podnety, ktoré sa jej v dosť veľkom počte nakopili na stole za uplynulé dni a hodiny," priblížil Giba. Uviedol, že štátna volebná komisia zaznamenala menšie problémy v dvoch obciach, kde na určitý čas spôsobili prerušenie hlasovania.

"Nie sú to zásadné problémy, ktoré by boli neriešiteľné," dodal.

12:52

Polícia vyšetruje podozrenie z volebnej korupcie v obci Šalov v okrese Levice. Oznámila ju kandidátka na starostku, podľa vyjadrenia ktorej dve osoby zo Šalova mali spolupracovať s terajšou starostkou a sľubovať finančnú odmenu občanom za odovzdané hlasy vybranému kandidátovi.

Vyšetrovanie prípadu prevzala NAKA, potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. 

12:37

Voľby v krajskom meste Trnava sú od otvorenia volebných miestností pokojné. Účasť voličov na hlasovaní ovplyvňovali dopoludňajšie nákupy, plánovaný odchod mimo mesta či iné potreby. Zhodli sa na tom oslovení predsedovia okrskových komisií. Dopoludňajší počet voličov by podľa nich mohol indikovať dobrú celkovú účasť na voľbách.

12:26

V bratislavskej Petržalke sa pred niektorými volebnými miestnosťami počas sobotných spojených volieb môžu vytvárať dlhšie rady, voliči si v nich postoja aj niekoľko desiatok minút. Dôvodom je nedostatok volebných zásten, ale aj to, že niektorí študujú kandidátov až na mieste. Mestská časť ubezpečuje, že problém rieši. Zároveň odporúča prísť so zoznamom kandidátov.

11:48

V najmenšej obci na Slovensku Príkra v okrese Svidník majú 11 voličov. "V dedine je 11 obyvateľov a v komisii sme desiati, takže je to takmer jedna k jednej," povedal pre TASR jeden z členov volebnej komisie Dušan Harčár.

"Čakáme, kto príde voliť, zatiaľ sme mali dvoch a do večera snáď niekto príde, možno takých osem ľudí," uviedol. Je chalupár, nemá v obci trvalý pobyt, preto v sobotu nevolí.

11:28

Prezidentka Zuzana Čaputová povzbudila ľudí na účasť na sobotňajších spojených voľbách. Poukázala pritom na význam samospráv, ktorý sa prejavil aj počas pandemickej či migračnej krízy. Myslí si, že samosprávy sú občanom najbližšie. Prezidentka to uviedla po tom, ako odovzdala svoj hlas v materskej škole v Pezinku.

11:21

Sobotné spojené voľby sú rovnako dôležité ako národné voľby. Vyhlásil to predseda vlády Eduard Heger  po tom, ako odvolil na bratislavskom gymnáziu na Bilíkovej ulici spoločne s manželkou.

"Nie sú to hocijaké funkcie. Dnešné spojené voľby rozhodnú o tom, kto bude spravovať naše obce, mestá a kraje, čiže samosprávu. A tá je nevyhnutnou súčasťou pri riadení štátu," povedal.

11:14

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyzval všetkých občanov, aby využili svoje právo a išli voliť. Vyhlásil to po tom, ako v sobotu ráno odovzdal svoj hlas v spojených voľbách. Kollár spolu s rodinou odvolil na Základnej škole Milana Hodžu na Škarniclovej ulici v Bratislave.

11:02

Voliči aj členovia volebných komisií sa môžu počas dňa obrátiť na informačnú linku Ministerstva vnútra k spojeným regionálnym voľbám. Funguje od 7:30 do 20:00 hodiny. Rezort o tom informoval na webe.

Infolinka pre voličov je dostupná na telefónnych číslach 02/48592317 a 02/485923. "Otázky nie sú vymedzené. Volič sa môže spýtať čokoľvek, čo ho trápi a čo chce vedieť," ozrejmila pre TASR riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Počas dňa funguje aj infolinka pre členov volebných komisií. Informačná linka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán je dostupná na číslach 02/48592020 a 02/48592021.

10:50

Volebný deň sa začal bez incidentov, polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Pripomíname, že počas dnešných spojených volieb je v teréne viac policajtov. V mestách a obciach dohliadajú na verejný poriadok nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky," upozornila Bárdyová. Doplnila, že v teréne sú aj policajti kriminálnej polície a ak to bude potrebné, k dispozícii sú pripravené ďalšie policajné zložky.

10:22

Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom. Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa majú možnosť vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska.  

09:41

V prípade podozrenia z volebnej korupcie sa treba obrátiť na najbližšieho príslušníka Policajného zboru. Uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

09:21

Členovia štátnej volebnej komisie pôjdu počas soboty kontrolovať aj situáciu vo volebných miestnostiach "Ak to bude potrebné, tak budú prijímať opatrenia," uviedla pre TASR riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

09:09

V obci Varín v okrese Žilina spojili v sobotu komunálne a krajské voľby s miestnym referendom o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva. Samospráva o referende informuje na svojej webovej stránke.

08:47

Bezproblémový začiatok spojených samosprávnych volieb hlásia aj štyri najväčšie bratislavské mestské časti. Všetky volebné miestnosti boli otvorené včas. Pre TASR to potvrdili hovorcovia miestnych samospráv.

08:40

Voľby do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov sa začali zväčša bez problémov. Výnimkou je volebná miestnosť v obci Macov, v okrese Dunajská Streda, kde zistili nesprávne vytlačený hlasovací lístok.

Hlasovanie sa v tejto miestnosti obnoví po jeho výmene. "Predpokladá sa, že to nebude dlhšie ako hodinu. O túto hodinu bude potrebné v tejto volebnej miestnosti predĺžiť hlasovanie," informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

08:13

Spojené samosprávne voľby v Bratislavskom kraji sa začali bez problémov, technické problémy zaznamenali len v obci Tomášov v okrese Senec. TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. Voľby tam budú musieť trvať tým pádom o niečo dlhšie ako do 20.00 h. V okrese Senec sa volí v 75 volebných okrskoch.

07:57

V Košiciach a ich okolí pri otváraní volebných miestností nezaznamenali žiadne problémy. Pre TASR to potvrdili obe okresné volebné komisie. Pokojný začiatok sobotňajších spojených volieb potvrdila aj polícia.

07:40

Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas spojených volieb podľa informácií zo Štatistického úradu asi 140-tisíc mladých ľudí. Viacerí pre TASR uviedli, že voliť pôjdu, pretože im záleží na tom, kto bude viesť ich mesto alebo samosprávny kraj. Nájdu sa však aj takí, ktorí voľné dni využijú na cestovanie a v deň volieb nebudú v mieste svojho trvalého bydliska.

07:24

Na hlasovanie si treba vziať platný občiansky preukaz, v prípade cudzincov treba mať doklad o pobyte pre cudzinca. Ak si volič vybavuje nový občiansky preukaz, potrebuje mať so sebou doklad z polície, ktorý to potvrdzuje. Podrobný manuál pre voliča si môžete prečítať tu.

Úrad verejného zdravotníctva odporúča vo volebnej miestnosti vydezinfikovať si ruky, prekryť si horné dýchacie cesty, najlepšie respirátorom, a použiť vlastné písacie potreby.

06:59

Historicky prvé spojené regionálne voľby odštartovali o 7:00 hodine ráno a potrvajú do 20:00.

Voliť sa bude vo všetkých obciach v 6 010 okrskoch. Krajské voľby prebehnú v 2 926 obciach Slovenskej republiky. Komunálne voľby prebehnú v 2 921 obciach, neuskutočnia sa v piatich obciach z dôvodu nepodania kandidátnych listín ani pre voľby do obecného zastupiteľstva, ani pre voľby starostu obce. Voliť môže prísť takmer 4,41 milióna ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
23. apríl 2024 11:08