StoryEditor

Mladí Slováci si zahrajú o bronz, v semifinále šampionátu utŕžili od hokejistov USA debakel

29.04.2023, 17:36
29.04.2023, 22:20
Autor:
TASRTASR

Jediný gól Slovákov zaznamenal kanonier Dalibor Dvorský v polovici duelu.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov bude hrať na MS vo Švajčiarsku o bronz. V sobotnom semifinále prehrali s favorizovaným tímom USA jednoznačne 1:7, keď ich jediný gól zaznamenal Dalibor Dvorský v polovici duelu. V nedeľu o 15.00 h nastúpia na zápas o 3. miesto proti Kanade, ktorá v druhom semifinále podľahla obhajcom titulu Švédom 2:7.

Američania rozhodli o svojom triumfe prakticky už v prvej tretine, po ktorej viedli trojgólovým rozdielom. Hetrikom sa v ich drese blysol najproduktívnejší hráč turnaja Will Smith. Hráči USA v štatistike striel dominovali 50:28 a vyhrali aj svoj šiesty duel na prebiehajúcich MS. Dvorský má po ďalšom góle na konte spolu 12 bodov (7+5) a je tak už najproduktívnejší Slovák v histórii elitných šampionátov. Prekonal 11-bodové zápisy Mariána Gáboríka (1999) a Maxima Čajkoviča (2018). Po piatom inkasovanom góle nahradil Samuela Urbana v slovenskej bránke Lukáš Fürsten a za svoj chrbát pustil dva puky. Tretiu tretinu nedohral útočník František Dej, ktorý dostal za krosček trest do konca zápasu.

Mladí Slováci sa medzi najlepšie kvarteto na svetovom šampionáte dostali prvýkrát po 20 rokoch a už teraz majú vo vrecku minimálne tretí najlepší výsledok osemnástky na MS. Ziskom cenného kovu by zverenci trénera Tibora Tartaľa nadviazali na medailové pozície z roku 1999 (bronz) a 2003 (striebro).

Ocenenie pre trojicu najlepších hráčov slovenského tímu na šampionáte si po zápase prevzali brankár Samuel Urban, obranca a kapitán Maxim Štrbák a útočník Dalibor Dvorský.

V druhom semifinále rozhodli Švédi o triumfe nad Kanadou štyrmi gólmi v druhej tretine. V drese "troch koruniek" zažiaril Otto Stenberg piatimi bodmi (2+3), jeho spoluhráč z útoku Felix Unger Sörum zaznamenal štyri asistencie. Slováci sa už s Kanadou stretli aj v základnej A-skupine prebiehajúceho turnaja, v meste Porrentruy s ňou prehrali tesne 3:4.

Američania mali hru pevne v rukách

USA - Slovensko 7:1 (3:0, 2:1, 2:0)

  • Góly: 5. Smith (Perreault, Leonard), 15. Hutson (Moore, Fortescue), 20. Smith (Perreault, Buium), 21. Smith (Hutson, Leonard), 24. Guzzo (Nelson, Fortescue), 58. Nelson (Minnetian), 59. Eiserman (Minnetian, Guzzo) - 32. Dvorský (Cedzo, Pekarčík). Rozhodovali: Caudieux (Kan.), Eriksson (Švéd.) - Boivin (Kan.), Rampír (ČR), vylúčenia: 4:4 na 2 min, navyše Dej na 5+DKZ za krosček, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 2475 divákov
  • USA: Augustine – Schulz, Minnetian, Fischer, Buium, Hutson, Fortescue, Cleveland – Perreault, Smith, Leonard – Terrance, Moore, Fine – Eiserman, Hagens, Vote – Hendrickson, Nelson, Guzzo – Slaggert
  • Slovensko: Urban (25. Fürsten) – Štrbák, Eperješi, Chromiak, Baran, Královič, Pišoja, Barcík – Pekarčík, Dvorský, Cedzo – Jenčko, Kukumberg, Císar – Ridzoň, Dej, Gron – Varga, Párička, Masnica – Pobežal
Američania odštartovali semifinále tlakom a už po necelých troch minútach mali na konte päť striel oproti žiadnej súpera. Až potom sa osmelila aj slovenská ekipa a Dvorský po prihrávke Chromiaka vyskúšal lapačku Augustinea. Skóre sa však menilo na druhej strane v prospech favorita, keď Smith v 5. minúte po rýchlom protiútoku a prienikovom pase od Perreaulta prvýkrát prekonal Urbana.

Tím USA korčuliarsky vynikal a mal hru pevne v rukách, gólovo to vyjadril produktívny obranca Hutson pri hre štyroch proti štyrom v 15. minúte - 2:0. Slováci potom dostali šancu hrať 53-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, no dorážka Masnicu po strele Dvorského skončila na konštrukcii. Početnú výhodu vzápätí zahral lepšie súper a 34 sekúnd pred koncom prvej časti Smith tečovanou strelou dal na 3:0.

Aj štart druhej tretiny bol v réžii suverénnych Američanov, po päťdesiatich sekundách hry skompletizoval Smith svoj hetrik. V 24. minúte Guzzo využil nekoncentrovanosť brankára Urbana po strate hokejky a zvýšil už na priepastných 5:0. O postupe zámorského tímu do finále už nebolo pochýb, v slovenskom tíme sa namiesto Urbana postavil do bránky Fürsten.

Súper po piatom góle poľavil

Slováci sa potom dostávali čoraz viac do hry a snažili sa o korekciu skóre. V presilovej hre pri vylúčení Eisermana sa ešte z gólu netešili, no v 32. minúte Dvorský po obliehaní súperovej bránky vymazal nulu na konte brankára Augustinea - 1:5. Američania po piatom strelenom góle zreteľne poľavili a druhú tretinu prehrali na strely 9:15.

Hneď na začiatku tretej periódy mohol druhý gól slovenského tímu pridať Pekarčík, no jeho strela skončila iba na žŕdke bránky súpera. Šance bez úspešnej koncovky si vytvárali aj Američania, no Fürsten si držal naďalej čistý štít. Po šiestich minútach hry v záverečnej časti hry skončil na ľade otrasený Kukumberg po narazení na mantinel od zadáka Schulza, no o chvíľu bol v poriadku. V 51. minúte sa na ľade strhla šarvátka po nedovolenom zákroku Hutsona, no pre odplácanie išiel na trestnú lavicu aj Kukumberg a pokračovalo sa v rovnovážnom stave.

V hre štyroch na štyroch mal veľkú príležitosť opäť Dvorský, no aktivitu jeho tímu vzápätí pribrzdil Dej nepekným krosčekom do krku obrancu Buiuma. V päťminútovej presilovke Američanov mal paradoxne najväčšiu šancu po úniku slovenský obranca Pišoja. Triumf Američanov ešte v záverečných troch minútach zvýraznili na 7:1 Nelson a Eiserman. 

Hlasy po zápase /zdroj: JOJ Šport/:

Tibor Tartaľ, tréner SR: "Je to kruté, no musíme na to zabudnúť, zajtra máme ďalší mečbal na medailu. Príliš sme v prvej časti zápasu panikárili a prestali robiť tímové rozhodnutia v hre bez puku. Ďakujeme fanúšikom za podporu a verím, že pre Slovensko v nedeľu vybojujeme medailu. Musíme však ukázať väčšiu túžbu a vášeň. Musíme sa vrátiť späť k svojej identite."

Dalibor Dvorský, autor jediného gólu SR: "Zápas nám nevyšiel. Mali sme veľmi zlý začiatok a potom sa to už ťažko doháňa. Bolo skvelé, ako nám slovenskí fanúšikovia fandili a tlačili nás dopredu. Chceli sme im dopriať výhru a urobíme všetko pre to, aby sme ich potešili aspoň v nedeľu. Hneď ako teraz opustíme štadión, musíme túto prehru hodiť za hlavu a pripraviť sa na zajtra. Potrebujeme byť v zápase o bronz mentálne nastavení na úspech od prvej sekundy." 

Milan Pišoja, obranca SR: "Bol to veľmi ťažký zápas po fyzickej aj mentálnej stránke. Slováci v hľadisku nás tlačili dopredu, chceli sme dnes vyhrať, no to sa nám nepodarilo. Američania trénujú spolu v projekte dva roky, vidia sa, vedia o sebe a bolo ich preto mimoriadne náročné brániť. Musíme to teraz zahodiť za hlavu a pripraviť sa na zápas o tretie miesto, aby sme domov priviezli medailu na hrudi."

Lukáš Fürsten, brankár SR: "Z mojej strany bolo ťažké naskočiť do rozbehnutého zápasu, ale chalani potom začali hrať a stále som dúfal, že to dotiahneme do úspešného konca. V bránke som sa cítil dobre, spoluhráči mi pomáhali a tie zbytočné dva góly v závere, to už bolo vlastne jedno. Nie je dôležité, kto bude náš súper v boji o bronz, my musíme robiť dôležité malé veci a pôjdeme si po výhru."

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 03:27