StoryEditor

"Tanečníci na ľade" v USA pod prísnym dohľadom

23.03.2003, 23:00
Vojenský konflikt v Iraku s najväčšou pravdepodobnosťou neohrozí konanie svetového šampionátu krasokorčuliarov, ktorého dejiskom bude oddnes do nedele Washington. Do americkej metropoly práve pre napätú bezpečnostnú situáciu v USA nechcela odcestovať rozhodkyňa a zároveň viceprezidentka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Felicitas Babušíková, ale nakoniec predsa len nasledovala kvarteto slovenských reprezentantov.

Čo vás presvedčilo odcestovať do USA?
-- V piatok som telefonovala s predstaviteľmi medzinárodnej federácie, ktorí mi povedali, že majú veľké problémy s nedostatkom rozhodcov. Nakoniec ma prehovorili, a tak spolu s ďalšou slovenskou rozhodkyňou Adrianou Domanskou sme sa rozhodli do dejiska šampionátu odcestovať. Organizátori ma ubezpečili, že bezpečnostné opatrenia budú na vysokej úrovni.
Po dvoch rokoch sa šampionát opäť vracia na americký kontinent. Vo Vancouveri (2001) mali majstrovstvá fantastický úspech, veď sa celkovo predalo 210-tisíc vstupeniek takmer za sedem miliónov USD a sledovanosť v televízii bola vyššia ako pri NHL...
-- Myslím si, že o podobný číslach môžu uvažovať aj washingtonskí organizátori, ktorí sa už pred mesiacom pýšili tým, že šampionát je vypredaný. Nemám dôvod im neveriť, krasokorčuľovanie je totiž v Amerike jeden z najpopulárnejších športov.
Pre rôzne problémy do Washingtonu necestovali obhajcovia minuloročných prvenstiev, ruskí sólisti Jagudin a Slucká. Kto by mal pri ich neúčasti kraľovať v individuálnych súťažiach?
-- Medzi mužmi bude pri neúčasti Jagudina, ktorý minulý rok triumfoval na všetkých troch vrcholných podujatiach (MS, ME, ZOH), jednoznačným favoritom jeho krajan a rival Pľuščenko. Podľa všetkého by nemal mať vážnejšieho konkurenta. Medzi ženami by to mal byť oveľa dramatickejší súboj, do ktorého bude chcieť prehovoriť najmä trojica Američaniek, štvornásobná majsterka sveta Kwanová, prekvapujúca olympijská víťazka Hughesová a štvrtá z OH a minuloročných MS Cohenová.
Slovensko budú na MS reprezentovať sólisti Zuzana Babiaková, Juraj Sviatko a športová dvojica Mária Gerasimenková, Vladimír Futáš. Čo môžeme od nich očakávať?
-- Pevne verím, že naši reprezentanti minimálne napodobnia výkony z minuloročných MS v Nagane. Od Babiakavej, ktorá obhajuje vynikajúce trináste miesto, očakávam útok na prvú desiatku. Pre športovú dvojicu bude úspechom umiestnenie okolo 15. miesta a Sviatko by potešil postupom do finálovej časti.

Odmeny pre medailistov (v USD)
muži a ženy
1. 55 000
2. 33 000
3. 22 000
športové dvojice a tanečné páry
1. 82 500
2. 49 500
3. 33 000

Dnešný program
Kvalifikácia mužov: skupina B (16.30), skupina A (20.30) u krátky program športových dvojíc (1.00)
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 04:22