StoryEditor

Pohár pre Maria. Crosbyho ženie vo finále silná túžba

31.05.2016, 16:00
Crosby siaha po druhom triumfe, ktorým by sa vyrovnal práve Lemieuxovi.

Koncom novembra to bol najhorúcejší drb v hokejovej ríši. Mario Lemieux a Sidney Crosby sa pohádali! Dvaja spasitelia hokejového klubu z Pittsburghu, jeho majiteľ a kapitán tímu, ktorý sa do sezóny vpotácal popravde zúfalo, píše portál iDNES.cz.

O pol roka neskôr stojí Penguins proti San Jose Sharks a vo finále Stanley Cupu, ktoré začalo v noci z pondelka na utorok, vedie 1: 0 na zápasy.

Crosby siaha po druhom triumfe, ktorým by sa vyrovnal práve Lemieuxovi. A zároveň to môže byť veľkolepá rozlúčka s bývalým idolom a súčasným spoluvlastníkom "Pens".

Lemieux a jeho partner Ron Bürkle totiž vlani vyhlásili, že organizácia s tučniakom v znaku je na predaj. "Pre nás chlapcov, čo sme tu dlhšiu dobu, to určite znamená ohromnú motiváciu," citoval Crosbyho denník Tribune-Review. "Vybojovať pohár pre Maria. Áno, každopádne. Jedine tak by to bolo správne."

Vymení Lemieux Crosbyho?

Otrávený ťahúň Penguins. Naštvaný na trénera. Nezhody s Lemieuxom. Špekulácie o výmene nespokojnej primadony z mesta ...

Nie, toto nie je spomienka na pálčivý koniec Jaromíra Jágra v Pittsburghu. Podobná situácia nastala vlani na jeseň, keď bývalý tamojší útočník Matthew Barnaby v rádiovom rozhovore vyhlásil: "Čím viac som sa o vec zaujímal, tým viac ľudí mi potvrdilo, že sa Mario a Sid vážne rozkmotrili. Či problém vyústi v Crosbyho trejd? Či chce ísť preč? To neviem."

Lemieux i Crosby bombastické klebety vehementne popierali. "Sú nepravdivé a bláznivé," odkázal Lemieux cez Twitter.

"Úprimne ani neviem, čo k tomu povedať," vravel Crosby pred senzáciou chtivými reportérmi. "Keď si niekto chce vymýšľať, nemôžem tomu zabrániť. Pripadám si hlúpo, keď sa k tak smiešnej záležitosti mám akokoľvek vyjadriť."

Provokatér Barnaby, ktorý hrával s Jágrom v Pittsburghu či s Haškom v Buffale, ešte podotkol, že jadro sváru väzí v koučovaní. Aj potom si za svojimi výrokmi stál: "Nezľavím z nich. Ospravedlnenie? V žiadnom prípade."

Lemieux a Crosby asi nikdy nesprístupnia, či sa naozaj hádali, prípadne o čom. Penguins vtedy každopádne podľahli aj Columbusu a Edmontonu a ďalej strácali na postup do play-off. Najlepší hokejista poslednej dekády v 23 dueloch nazbieral rozpačitých 15 bodov (5 + 10) a hanebných -10 v štatistike plus/mínus.

O dva týždne neskôr generálny manažér Rutherford prepustil trénera Johnstona, ktorého si predtým priviedol. Dosadil miesto neho Sullivana z farmy, ktorý mužstvu povolil viac útočiť. Crosby sa pod ním až zázračne rozparádil a ešte sa vyšvihol na tretie miesto v produktivite NHL (36 + 49).

Vzkriesení Penguins došprintovali do play-off, kde vyradili NY Rangers, Washington a Tampu. Razom sú tri výhry od Stanley Cupu.

Nielen v športe sa hlavné dohody a ťahy "pečú" v zákulisí. Často sa o nich verejnosť nedozvie. Lemieux a Crosby netúžia po negatívnej publicite a ďalej svoj vzťah líčia ako idylku.

Podnájomník Sid

Než Pittsburgh v júni 1984 draftoval Lemieuxa, v NHL sa väčšinou krčil medzi outsidermi. Okolo čísla 66 trpezlivo staval mančaft, ktorý v rokoch 1991 a 1992 na ľade aj pri letných večierkoch vyvádzal s pohárom. Ku koncu tisícročia sa klub zvíjal vo finančnej kríze a Lemieuxovi dlhoval celkom dosť peňazí.

Božský Mario, už po zdravotných problémoch v penzii, v ňom kúpil podiel. Pomohol zabrániť jeho sťahovaniu z mesta. Neskôr ho oživil prekvapivým comebackom. Zaslúžil sa o vybudovanie novej arény a na poslednú chvíľu si stihol zahrať s mladučkým Crosbym.

Ten si predvčerom na tlačovke spomenul, ako ho Lemieux ovplyvnil: "Pamätám si, ako vyrovnane pôsobil. Musel v živote zvládnuť veľa ťažkých situácií. Tie skúsenosti mu potom pomohli zostať pokojným."

S príchodom zázračného chlapca s číslom 87 na drese začala nová, skvelá éra Penguins. Lemieux ho ubytoval vo svojej rozľahlej rezidencii na predmestí Pittsburghu. Slušne vychovaný Crosby sa stal členom rodiny. Hoci si pred časom kúpil vlastný dom, udržiava s Mariom a jeho manželkou Nathaliou priateľské vzťahy.

Pred siedmimi rokmi doviedol Penguins k poháru, ktorý po siedmom finále v Detroite podal aj Lemieuxovi. A nech sa s ním minulý rok v novembri pohádal, či nie, teraz by pre neho striebornú trofej rád vybojoval ešte raz.

01 - Modified: 2024-05-02 05:30:54 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Dobré správy. Fehérváry posilní Slovensko, k tímu sa pripojí v pondelok 02 - Modified: 2024-04-30 05:07:01 - Feat.: - Title: Erik Černák vypadol z play-off, môže posilniť slovenskú reprezentáciu na MS 03 - Modified: 2024-04-29 12:38:42 - Feat.: - Title: Odborník hodnotí možnú repre posilu Fehérváryho: Má dobrý odhad aj kvalitné vyvážanie puku. Skrátka kvalita 04 - Modified: 2024-04-29 04:54:10 - Feat.: - Title: Fehérváry je voľný na MS. Slovenský hokejista skóroval, no Washington prehral aj štvrtý duel s Rangers 05 - Modified: 2024-04-28 05:40:57 - Feat.: - Title: Tampa s Černákom a NY Islanders odvrátili prvú hrozbu vyradenia, Boston vedie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 09:52