StoryEditor

O Godlu sa zaujíma NHL. V lete tam však nepôjde

01.02.2015, 23:00
Autor:
(red)(red)

Stal sa najlepším hráčom nedávneho hokejového šampionátu do 20 rokov, pre Slovensko vychytal bronz, zaujal kluby NHL a v lete si ho niektorý z nich takmer s istotou vyberie vo vstupnom výbere talentov. Napriek tomu si talentovaný brankár a hráč Slovana Bratislava Denis Godla ešte tento rok v NHL nezachytá. Generálny manažér Slovana Maroš Krajči pre HN potvrdil, že mu to neumožňuje platná zmluva, ktorú má s „belasými“ uzatvorenú do konca budúcej sezóny. „Na základe dohody medzi NHL a KHL si ligy vzájomne rešpektujú zmluvy a NHL nemá právo nárokovať si žiadneho zmluvného hráča z KHL,“ vysvetlil Krajči.

Výchovné „len“225-tisíc

Ak by malo Slovensko vo futbale najlepšieho hráča šampionátu do 20 rokov, jeho hodnota by nebola nižšia ako milión eur. No v prípade hokeja platí úplne odlišná prestupová politika. A preto za možný predaj svojho talentu Slovan žiadne veľké príjmy neočakáva. „V hokeji nie sú bežné prestupy za státisíce. Hráči väčšinou odchádzajú z klubov po skončení zmluvy ako voľní hráči,“ konštatuje Krajči. Jedinou výraznejšou kompenzáciou pre klub za to, že má vo svojich radoch výnimočný brankársky talent, je kompenzácia od NHL. Tá sa vyplatí po tom, ako hokejista podpíše v zámorskej profilige nováčikovskú zmluvu. „Kompenzácie sú vo výške 225-tisíc dolárov. Otázne je, či by celá suma išla Slovanu, alebo majú nejakú dohodu s Denisovým predchádzajúcim tímom – Spišskou Novou Vsou,“ hovorí manažér nášho gólmana Marcel Sakáč. No podľa neho sa výšky prestupov ani celkové nastavenie hokejového trhu nedajú s futbalovým vôbec porovnávať. „V súčasnosti je ťažké odhadnúť, akú hodnotu má Denis Godla. No s istotou môžeme povedať, že po úspešnom vystúpení na majstrovstvách sveta niekoľkonásobne vzrástla,“ tvrdí Sakáč.

Ideálny scenár? Jednotka v KHL

Výrazný vplyv na budúcnosť Denisa Godlu bude mať aj júnový draft NHL, aj budúcnosť Slovana Bratislava v Kontinentálnej hokejovej lige. V prípade, že bratislavský tím súťaž po tejto sezóne opustí, Godlovi by sa do zámoria odchádzalo jednoduchšie. Aký je pre Slovan ideálny scenár v prípade jeho budúcej sezóny?„Denis Godla ako brankárska jednotka v Slovane v Kontinentálnej hokejovej lige s úspešnosťou zákrokov 93 percent,“ uviedol generálny manažér Krajči. 19-ročný rodák z Kežmarku sa už dočkal dvoch štartov v druhej najkvalitnejšej ligovej súťaži sveta. V oboch prípadoch Slovanu k víťazstvu nepomohol, no najmä v prvom súboji proti favorizovanému Dinamu Moskva (0:2) mužstvo vo viacerých momentoch podržal. „Pre Denisa je teraz najdôležitejšie, aby odchytal čo najviac zápasov. Jeho budúcnosť budeme riešiť až počas letných mesiacov. Veľa o nej môže napovedať výsledok draftu do NHL,“ konštatuje Marcel Sakáč. Okrem dvoch štartov v KHL si Godla po novoročnom príchode z MS do 20 rokov pripísal aj štyri odchytané stretnutia v slovenskej hokejovej extralige. V drese Piešťan má zatiaľ vyrovnanú bilanciu – dvakrát doviedol klub k víťazstvu, dvakrát v bránke s ním prehral.

01 - Modified: 2007-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňové eldorádo v Číne sa končí
01 - Modified: 2024-07-02 20:10:08 - Feat.: - Title: Hokejista Tomáš Tatar podpísal ročnú zmluvu s New Jersey Devils. Sme nadšení, reaguje zámorský klub 02 - Modified: 2024-07-02 14:33:24 - Feat.: - Title: Montreal vidí v Slafkovskom vodcu, superzmluva je dôkaz. Tlak zvláda, má vhodnú povahu, hodnotí Marcel Hossa 03 - Modified: 2024-06-29 17:14:49 - Feat.: - Title: Klub Utah v NHL vystužil defenzívu, získal Sergačova z Tampy a Marina z New Jersey 04 - Modified: 2024-06-25 06:24:55 - Feat.: - Title: Florida po prvýkrát oslavuje zisk Stanleyho pohára. Ovládla duel proti Edmontonu 05 - Modified: 2024-06-19 05:16:00 - Feat.: - Title: Edmonton uspel na Floride a znížil stav série, zažiaril štvorbodový kapitán
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. júl 2024 03:46