StoryEditor

Čech je nepriateľom číslo 1. Lotyši ho obvinili zo sprisahania

20.05.2014, 18:37
Autor:
iDnesiDnes

Doteraz najkontroverznejšie rozhodnutie na svetovom šampionáte v Minsku má na svedomí český rozhodca Antonín Jeřábek. Neuznal Lotyšsku vyrovnávací gól v napínavom závere proti Bielorusku a teraz musí zniesť tvrdé odsúdenie. "Je to nehanebnosť ! Chcel, aby sme nevyhrali," vyhlásil rozčúlený prezident lotyšského zväzu. Tento moment stál napokon Lotyšov postup. V poslednom zápase proti Švajčiarsku totiž Lotyši prehrali 2:3 a nepostúpili do štvrťfinále. Pritom ich od neho delila len necelá minúta.

„Chcel, aby vyhrali Bielorusi“

Rozhodca sa na hokejových majstrovstvách sveta nesmie vyjadrovať do médií. Ani Antonín Jeřábek sa tak nemôže brániť obvineniam, ktoré proti nemu vznášajú ukrivdení Lotyši. A že ich nie je málo ... „Je to číre sprisahanie! Rozhodca chcel, aby vyhrali Bielorusi," hneval sa šéf zväzu Kirov Lipman, ktorého citoval spravodajský portál delfi.lv.

Hneď po zápase sa na oficiálnej tlačovej konferencii zlostil aj tréner lotyšského výberu Ted Nolan. „Myslím, že sa ten rozhodca stane najobľúbenejším človekom v Bielorusku. Možno po ňom dokonca pomenujú nejakú ulicu," odkazoval Jeřábkovi.

Nenecháme zo seba robiť bláznov

Podľa Jeřábka stál Gints Meiji v bránkovisku, bránil bieloruskému brankárovi , a strela Daugavinša na 2:2 preto nemohla byť uznaná. Názory na spornú situáciu sa však líšia medzi odborníkmi. Rozbor Českej televízie ukázal, že naozaj došlo ku kontaktu Meiju s brankárom Lallandom. Všetko sa odohralo na hrane bránkoviska aj pravidiel.

Lotyšský výklad je však jasný: Meija v bránkovisku nestál a tím prišiel v kľúčovom momente o regulárny gól. "Tohtoročný šampionát je unikátny! Rozhodcovia sa dopustili vážnych chýb už pri našom zápase s Nemeckom aj v zápase Švajčiarska. Čo som prezidentom federácie, nič také som nezažil," povedal Lipman pre belarushockey.com.

Jeřábek si podľa neho aj hokejistov na ľade mal aspoň vyžiadať radu videorozhodcu. „Áno, rozhodcovia sú tiež ľudia a môžu chybovať, ale som presvedčený, že sa mohol pri tomto góle pozrieť na video. Načo nám potom to video je?“ vyhlásil, bez toho, aby tušil, že arbiter kvôli postaveniu hráča v bránkovisku o videozáznam žiadať nemôže.

Lipman sa preto pred rozhodujúcom stretnutí proti Švajčiarsku, ktoré ešte môže Lotyšov posunúť do štvrťfinále, rozhodol napísať oficiálnu sťažnosť. "Chápem, že tým nič nedosiahneme, ale chceme ukázať, že zo seba nenecháme robiť bláznov," tvrdí šéf lotyšského hokeja.

 

01 - Modified: 2006-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ateliér Lucie Gavulovej
01 - Modified: 2024-09-03 13:21:54 - Feat.: - Title: Keketi priblížil plány domácich MS: Pripravujeme sa na všetky možné varianty 02 - Modified: 2024-05-27 09:39:33 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Slováci spoznali súperov na budúci rok, opäť narazíme aj na Kanadu 03 - Modified: 2024-05-26 06:05:36 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi vo finále bez Ruttu, dostal trest za zákrok na Lundeströma 04 - Modified: 2024-05-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Hokejový šampionát po tretí raz na Slovensku? Áno, aj nie. Megalomanská aréna nemá zmysel, varuje odborníčka 05 - Modified: 2024-05-19 09:45:55 - Feat.: - Title: Českí hokejisti očakávajú Pastrňáka a Zachu, rozlúčili sa s Kovařčíkom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 07:30