StoryEditor

Ako zo zlého sna. Slováci zažívajú v NHL katastrofálny úvod

21.10.2014, 18:46
Prinášame päť najväčších sklamaní, ktoré priniesol Slovákom úvod sezóny v najlepšej hokejovej lige sveta..

Zranený Marián Gáborík, bezzubý Tomáš Kopecký či deravý Andrej Meszároš. Slováci v NHL zažívajú jeden z najhorších úvodov za posledné roky, ak nie vôbec najhorší. Aj preto je pohľad na štatistiku našich hráčov veľmi smutní. Desiati hráči zaznamenali v doterajšom priebehu sezóny len 11 bodov. Len na porovnanie, najúspešnejší Čech Tomáš Plekanec má na konte už sedem bodov. Prinášame päť najväčších sklamaní, ktoré priniesol Slovákom úvod sezóny:

1. Už len s jedným brankárom

Dlhé roky bol našou brankárskou stálicou za morom. Bol to práve Peter Budaj, kto sa ako prvý slovenský brankár dokázal výraznejšie uchytiť za morom. Najprv v Colorade, neskôr v Montreale. Keď mu však v minuloročnom play-off nedali šancu, požiadal Montreal o výmenu. Tá prišla. Bol súčasťou „trejdu“ medzi Winnipegom a Montrealom. „Ďakujem za podporu fanúšikom Habs. Bolo pre mňa privilégiom byť súčasťou Montrealu Canadiens. Veľmi sa teším na pôsobenie v Jets,“ pochvaľoval si po výmene. Tešil sa predčasne. Ani ďalšie kanadské mužstvo s ním nepočítalo a ponúklo ostatným mužstvám. Keď o Bystričana neprejavil nik záujem, putoval na farmu. V NHL nám tak zostal už iba jediný brankár – Jaroslav Halák.

2. Týždeň otvorených dverí u Meszároša

Čo zápas, to dva inkasované góly počas jeho prítomnosti na ľade. Ak by bol Andrej Meszároš vrátnik na vysokoškolskom internáte, asi by sa tešil obľube. Jeho „koníčku“ púšťať súperov k blízkosti vlastného brankára sa však v Buffale veľmi netešia. V kolónke +/- mu totiž svieti hrozivé číslo -9, čo ho zaraďovalo na chvost celej NHL. Aj preto si odsedel už jeden duel aj na tribúne. Podobnú situáciu však dobre pozná. Rovnakú skúsenosť mal aj v predchádzajúcich kluboch. Len pripomenieme, že vo svojej nováčikovskej sezóne patril v štatistike +/- medzi najlepších v celej lige.


Slovenský obranca Andrej Meszároš (vpravo). Snímka: TASR/AP

3. Nechcený Handzuš

Tak to nejako nevyšlo. Michal Handzuš, ktorého môžeme s čistým svedomím zaradiť do našej zlatej generácie hokejistov, si v NHL tento rok nezahral. Nepatrí síce medzi kanonierov, ale pravidelne vedel aspoň prihrávkami pomôcť Slovákom v kanadskom bodovaní. Ale teraz je otázne či si vôbec v NHL ešte zahrá. „Momentálne čakám. So žiadnym klubom nerokujem, lebo nemám ponuku,“ konštatoval prednedávnom hokejista z Banskej Bystrice. Tešiť sa môžu aspoň priaznivci Slovana. Práve ten je po NHL pre Handzuša druhou voľbou. „Jedinou možnosťou je pre mňa Slovan. Len sa musím rozhodnúť, či chcem tak veľa cestovať,“ povedal.

4. Bez kanoniera 

Len štyri góly. Taká bola bilancia k včerajšiemu dňu. Po úvodných kolách nezvyčajná bilancia, ktorú pod Tatrami budeme asi dlho predýchavať. Čo už. Najlepším strelcom je paradoxne obranca Zdeno Chára. Tradiční kanonieri ako Hossa, Gáborik či Tatar sa ešte nechytili. Aj preto sú ranné pohľady na prehľad zápasov smutné. A možno by sme si mali zvyknúť. Len na porovnanie, štvorica Dánov v NHL dala doposiaľ 5 gólov. Aj keď o všetky sa postaral jeden hráč - Mikkel Boedker.

5. Zranené hviezdy

Hádajte koľko kompletných sezón bez vynechaného zápasu odohral v NHL Marián Gáborik. Bola jediná. Pred dvoma rokmi v drese New York Rangers. Bohužiaľ, táto sezóna nebude druhá. Opäť stojí. Opäť pre nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela. Asi by sme si mali zvyknúť. S lekármi môže na pivo chodiť aj obranca Ľubomír Višňovský. Odchovanec bratislavského Slovana sa zranil pred touto sezónou. Kvôli zraneniu chrbta nenastúpil ani na jeden zápas.

01 - Modified: 2006-11-27 12:10:00 - Feat.: 0 - Title: Čisté ceny pohonných hmôt opätovne vzrástli
01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-07 04:53:30 - Feat.: - Title: Slafkovský asistoval, na výhru Montrealu to však nestačilo 03 - Modified: 2024-03-08 13:47:14 - Feat.: - Title: Trend sa pomaly otáča, v NHL pribudol ďalší Slovák. Budúcnosť môže byť svetlá, hovorí kouč juniorov 04 - Modified: 2024-03-08 06:16:26 - Feat.: - Title: V NHL nastúpil ďalší Slovák. Vo veku 27 rokov zažil premiéru Patrik Koch 05 - Modified: 2023-12-31 06:45:17 - Feat.: - Title: Slováci v NHL: Nemec bol najvyťaženejší hráč New Jersey, Slavkovský hral opäť v prvom útoku
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. jún 2024 01:47