StoryEditor

Mesto schválilo s podmienkou predaj pozemkov MFK Košice

28.10.2013, 16:38
Autor:
tasr, stltasr, stl

Košické mestské zastupiteľstvo v pondelok schválilo uznesenie o vystúpení mesta zo zadlženej spoločnosti Mestský futbalový klub (MFK) Košice s tým, že za jedno euro získa späť časť pozemkov, ktoré do spoločnosti ako 50-percentný akcionár vložilo. Podiel mesta v MFK, ktorému hrozí konkurz, by mal za jedno euro prevziať druhý 50-percentný akcionár MFK Košice - občianske združenie FC Steel Trans Ličartovce. Takýto postup však ešte druhý akcionár musí odobriť.

Mestskí poslanci zároveň súhlasili s predajom pozemkov MFK Košice s rozlohou 5,5 hektára a dvoch stavieb v lokalite Všešportového areálu (VŠA), a to obchodnej spoločnosti CI Regio, s.r.o., za 3,5 milióna eur. CI Regio sa v minulosti stala víťazom obchodno-verejnej súťaže na predaj pozemkov, keďže ponúkla najvyššiu cenu. Peniaze sa použijú na oddlženie MFK Košice. Podmienkou realizácie predaja, ako to schválili poslanci, je však vystúpenie mesta z MFK spolu s navrátením zvyšku vložených pozemkov s rozlohou 2,5 hektára.

Zastupiteľstvo súčasne rozhodlo o ročnej dotácii tristotisíc eur pre MFK Košice na podporu mládežníckeho futbalu po dobu desiatich rokov. Dotáciu môže mesto zrušiť, napríklad, ak MFK Košice opustí najvyššiu slovenskú futbalovú súťaž a dostane sa do nižšej súťaže, kde nebude pôsobiť ako jediné futbalové mužstvo mesta. Návrh poslanca Jána Deča znížiť dotáciu na 150.000 eur na päť rokov zastupiteľstvo neschválilo.

„Som rád, že bolo schválené nejaké uznesenie, preto som aj vravel poslancom, že sa musia rozhodnúť sami. Bohužiaľ, dospeli sme do situácie, kde každé rozhodnutie má svoje pozitíva aj negatíva," uviedol primátor Richard Raši. "Mesto malo na dnešnom zastupiteľstve jediný cieľ, aby získalo späť mestské pozemky, ktoré kedysi do MFK vložilo, a aby v budúcnosti, keď budú peniaze na výstavbu štadióna, mohlo štadión na pozemkoch stavať, a to v spoločnosti, kde bude mať väčšinu."

Najspornejším bodom rokovania bola dotácia tristotisíc eur pre mládež MFK na 10 rokov. Najspravodlivejší systém by bol podľa primátora rozdeľovať túto dotáciu spravodlivo podľa počtu hráčov. Finančná podpora mládeže MFK však v minulosti patrila k záväzkom mesta. "Žiaľ, na to, aby sme dostali späť pozemky, ktorých hodnota je niekoľko miliónov eur, potrebujeme súhlas druhého akcionára," vysvetľoval daný krok Raši. Primátor verí, že druhá strana odsúhlasí prevod pozemkov späť na mesto. Za jediné druhé riešenie označil Raši konkurz, v ktorom by mesto zrejme prišlo o všetky pozemky.

Poslanci v pondelok odobrili aj založenie novej akciovej spoločnosti Košická futbalová aréna za účelom prípravy a realizácie výstavby a prevádzky nového futbalového štadióna. Základné imanie spoločnosti bude 500.000 eur a mesto bude minimálne 55-percentným akcionárom. Ďalším zakladajúcim akcionárom bude MFK Košice s podielom 15 percent, zvyšnú majetkovú účasť ponúkne mesto iným subjektom, napríklad Košickému samosprávnemu kraju (KSK).

To, či sa bude nový štadión stavať, je podľa Rašiho otázka budúcnosti a dostupnosti finančných prostriedkov. Štátna dotácia by mala byť 4 milióny eur, odhady nákladov na výstavbu štadióna, ktorý by spĺňal medzinárodné kritéria, sú však výrazne vyššie.

 

01 - Modified: 2005-08-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tržby z digitálnej techniky sa zvýšia
01 - Modified: 2024-05-05 10:34:49 - Feat.: - Title: Košický U. S. Steel vykázal miliónové zisky, dostali sa von zo straty 02 - Modified: 2024-05-05 05:19:53 - Feat.: - Title: Šimečka na sneme PS: V parlamentných voľbách nechýbalo veľa, ideme poraziť Fica 03 - Modified: 2024-05-04 10:55:44 - Feat.: - Title: Šimečka na sneme PS: V parlamentných voľbách nechýbalo veľa, ideme poraziť Fica 04 - Modified: 2024-05-03 09:59:53 - Feat.: - Title: Otázny zisk v košickej Steelke. Huta po strate stoviek miliónov od Tarabu balansuje na hrane červených čísel 05 - Modified: 2024-05-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne na niekoho prepísať majetok? Zmluva musí obsahovať isté náležitosti, aby prešla katastrom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 18:45