StoryEditor

Horor, atentát. Francúzom ožili spomienky na brutálny zákrok

03.07.2014, 15:38

Pri pohľade na televízny záznam vás dodnes mrazí. Francúzsky futbalista Patrick Battistone leží nehybne na trávniku a vydesení spoluhráči poháňajú lekára. Tridsaťdva rokov staré spomienky na brutálny faul nemeckého brankára Haralda Schumachera ožívajú pred štvrťfinále majstrovstiev sveta v Brazílii.

Myslel som si, že je mŕtvy. Nemal žiadny pulz a bol tak bledý! "Spomínal francúzsky kapitán Michel Platini. Z druhého polčasu semifinále majstrovstiev sveta v roku 1982 ubehlo ešte len desať minút, keď Platini nádherným pasom za nemeckú obranu vyslal do šprintu Patricka Battistonea.

Ten bol síce obranca, ale teraz sa za nerozhodného stavu 1:1 dostal do veľkej šance. Na hranici pokutového územia si všimol, že proti nemu vybehol brankár Harald Schumacher, a tak nič nevymýšľal a špičkou kopačky stlačil do lopty. Keď v tom ...

Prásk.

Battistonea skolila k zemi obrovská rana. Nemecký gólman sa odlepil od zeme a nohou napred skočil do súboja, aj keď lopta už v tej chvíli smerovala vedľa ľavej tyče. Ku konfliktu došlo v plnej rýchlosti.

"Ľudia sa ma na ten moment často pýtajú, ale ja o tom hovorím nerád. Už sa asi nikdy nedozvieme, či to Schumacher urobil úmyselne, alebo nie," povedal Battistone, dnes riaditeľ mládežníckej akadémie v Bordeaux. 

Prvým, kto k bezvládnému telu pribehol, bol Platini. A po chvíli aj ďalší spoluhráči. Kým holandský rozhodca Charles Corvera, ktorý ani neodpískal faul, bol pokojný a situáciu skoro neriešil, francúzski futbalisti ukazovali na lekára: „Rýchlo!" Na to, ako zákrok vyzeral, nakoniec Battistone vyviazol celkom dobre. Dva vyrazené zuby, tri zlomené rebrá a pochrámaný stavec.

Ako by som sa zachoval teraz?" Vracal sa neskôr k momentu arbiter Corvera. „Schumacherovi by som dal červenú kartu. Ale počas zápasu som bol presvedčený, že som rozhodol správne. Bolo ťažké tú situáciu posúdiť, pretože som sledoval loptu."

Škandalózne bolo nielen Corverovo rozhodnutie, ale aj Schumacherove reakcie. Nemecký brankár si položil loptu na malé vápno a chcel rozohrať. O zraneného protihráča vôbec nejavil záujem.

A keď sa ho novinári po zápase na strašidelný moment spýtali, výsmešne odpovedal: "Prácu zubára zaplatím." "To Schumacherovo vyjadrenie bolo nešťastné," komentoval to neskôr Battistone. "Ale potom sa mi ospravedlnil, takže asi nejakú vinu cítil. Teraz ho beriem ako niekoho, kto jednoducho chcel vyhrať za každú cenu. Pre víťazstvo chcel urobiť čokoľvek."

Až neskôr vo svojej autobiografii Schumacher zvolil ospravedlňujúci tón: "Nevedel som, že je to tak vážne. Ale rovnako to bolo prvýkrát, kedy som sa skutočne bál. Stál som v bráne a vyzeralo to strašidelne." Zápas vtedy v základnej hracej dobe skončil 1:1 a v predĺžení padli ďalšie dva góly na oboch stranách. Penaltový rozstrel vyhralo Nemecko 5:4 a postúpilo do finále, v ktorom prehralo s Talianskom.

"Horor. Atentát. Strašidelné,“ písali vo francúzskych médiách. Škaredo vyzerajúci moment zatienil výsledok. Pred piatkovým zápasom Francúzsko - Nemecko (od 18:00 hod.) vo štvrťfinále majstrovstiev sveta spomienky ožívajú.

"Keď si na ten zápas spomeniem, tak ľudia vo Francúzsku v tom čase začali milovať futbal. Každý to totiž bral tak, že sme sa stali niekoho obeťou. Tento pocit nás stmelil. A francúzska reprezentácia sa dva roky nato stala majstrom Európy," opisoval tréner Gérard Houllier, neskoršie kouč národného tímu.

Obe krajiny si v roku 1986 súboj v semifinále majstrovstiev sveta zopakovali. Znovu s podobným výsledkom – 2:0 pre Nemecko. „Nemecko je vo futbale naším najhorším protivníkom. Dokonca pre to majú pekné slovo – Angstgegner," napísal denník L'Equipe.

V piatok sa Francúzsko môže pomstiť.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2024-05-11 14:55:39 - Feat.: - Title: Manchester City porazil Fulham, priblížil sa tak k zisku titulu v Premier League 02 - Modified: 2024-05-10 19:43:40 - Feat.: - Title: Mbappe potvrdil, že na konci sezóny opustí Paríž St. Germain 03 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 04 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 05 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
15. máj 2024 03:32