StoryEditor

Olympiáda ruskej ekonomike nepomôže, tvrdí Moody’s

06.02.2014, 10:38
Autor:
slsl
Putinov sen o celoročnom letovisku sa zrejme nesplní. Po skončení olympiády ostane Soči opustené.

Nové hotely, športoviská a kilometre ciest. V Soči vyrastá obrovský olympijský areál doslova z ničoho. A zrejme vyjde navnivoč. Ruský prezident Vladimir Putin síce tvrdil, že nový areál priláka do Soči turistov aj v zime, no realita môže byť iná. Myslí si to agentúra Moody’s, ktorá vypracovala analýzu o budúcich príjmoch zo Soči.

Turistov treba trikrát viac

Na mieste športových udalostí vznikla úplne nová dopravná a športová infraštruktúra a veľké množstvo ubytovacích kapacít. Odhaduje sa, že na to padlo viac ako päťdesiat miliárd dolárov. Správy o gigantickej výstavbe však sprevádzali informácie o plytvaní a podivnom prideľovaní zákaziek. Otázniky sa vznášajú aj nad ďalším využitím niektorých zariadení a na návratnosti nákladov súkromným investorom.
„Dlhodobé zisky závisia na hotelovom sektore, pretože väčšina zo súkromných investorov sa zamerala práve na tento segment. Všetko bude závisieť na úsilí ruskej vlády pritiahnuť do Soči nových turistov, ktorých počet bude podľa našich odhadov po olympiáde nutné zvýšiť až na trojnásobok, aby bola väčšina hotelov plná,“ povedal analytik Moodys Sergej Grušinin. Letovisko tak bude musieť atraktivitou a cenovou dostupnosťou konkurovať európskym dovolenkovým destináciám, ktoré si Rusi obľúbili. Soči je navyše známe skôr ako letná dovolenková destinácia. Zimy tu bývajú mierne a so skromnou snehovou nádielkou. Už krátko po rozhodnutí o konaní zimnej olympiády v Soči sa začali ozývať kritiky kvôli počasiu.

Štátnu kasu nezruinujú
Čo sa týka rastu HDP, vychádzajú ekonómovia napríklad z londýnskej skúsenosti. Britskej ekonomike hry pomohli, ale len veľmi krátkodobo. Podľa niektorých názorov tak budú jedinými skutočnými víťazmi veľkí olympijskí sponzori ako Procter & Gamble a GE. Experti však na druhej strane zdôrazňujú, že aj keby sa náklady na hry nevyplatili, ruskú štátnu kasu to v žiadnom prípade nezruinuje. „Spomínaných päťdesiat miliárd dolárov je menej ako 2,5 percenta nášho odhadu ruského HDP za rok 2013. Vzhľadom na to, že niektoré výdavky boli súkromné , dopad na štátne financie je minimálny," poznamenala agentúra Fitch.

01 - Modified: 2006-01-10 22:08:07 - Feat.: 0 - Title: Volebnú kampaň budú financovať banky
01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. júl 2024 11:06