StoryEditor

Budú Slováci pre Albion ľahkým "sústom"?

11.06.2003, 00:00
Bez postupových nádejí, ale s cieľom dôstojne reprezentovať svoju krajinu vybehnú dnes na štadióne Riverside v Middlesbrough (o 21. hod.) slovenskí futbaloví reprezentanti, ktorých čaká náročný kvalifikačný duel s domácim Anglickom.
Po sobotňajšej domácej prehre s Tureckom (0:1) síce stratili zverenci trénera Ladislava Jurkemika reálne šance zúčastniť sa na ME 2004 v Portugalsku, ale pred súbojom s tímom Albionu rozhodne nemajú porazeneckú náladu. "Predstavíme sa v Anglicku, ktoré je kolískou futbalu, každý hráč by to mal brať ako česť. Povinnosť vyhrať je na strane domácich, my už môžeme iba prekvapiť. Spokojný budem vtedy, keď odohráme dobrý zápas a hráči odvedú maximum. Keby sme získali bod, bolo by to vynikajúce," povedal Jurkemik, ktorý z pôvodnej dvadsaťčlennej nominácie vyradil troch futbalistov. Do Anglicka necestovali Maroš Klimpl (pre dve žlté karty), Vladimír Leitner (pre chorobu) a Peter Hlinka (nedostatočná momentálne forma). Obrancu Bregenzu v kádri nahradil Rastislav Zábavník zo Žiliny. Najväčšiu pozornosť so slovenského tímu bude určite pútať Szilárd Németh, ktorý nastúpi na štadióne svojho klubu. Situáciu "Silimu" určite neuľahčil článok v bulvárnom anglickom denníku The Sun. Németh v ňom tvrdí, že Middlesbrough je špinavé mesto a žijú tam škaredé dievčatá. "Tvrdenia autora spomínaného článku sú dosť prekrútené. Nikdy som totiž isté veci nepovedal. Nenechám sa však týmto znechutiť. Neviem, ako na to zareagujú fanúšikovia, doteraz som nemal žiadne problémy. Ľudí v Middlesbrough a okolí mám rád, dúfam, že to, čo bolo v novinách, neovplyvní ich vzťah ku mne. V každom prípade však chcem podať čo najlepší výkon," povedal Németh.
Podľa trénera anglickej futbalovej reprezentácie Svena-Görana Erikssona slovenský tím nebude ľahkým "sústom". Švédsky kormidelník však verí, že jeho zverenci získajú tri body. "Slováci majú bojového ducha, nevzdávajú sa ani za nepriaznivého stavu a vedia sa dostať do gólových príležitostí. Sú silní aj z kondičnej stránky, takže nás nečaká žiadna prechádzka ružovým sadom. V sobotňajšom stretnutí proti Turecku hrali podľa môjho názoru veľmi dobre, hlavne v druhom polčase, a zaslúžili si remízu," povedal Eriksson. Lodivod Albionu tvrdí, že jeho mužstvo musí hrať pozorne v obrane a musí byť dostatočne efektívne v koncovke, iba v tom prípade môže pomýšľať na zisk troch bodov. "V kvalifikácii nie je nikdy núdza o prekvapenia, stačí spomenúť iba sobotňajšie víťazstvo Grécka v Španielsku, preto musíme byť veľmi ostražití. Máme mladé mužstvo, ktoré tvoria hlavne hráči do 25 rokov, no verím, že túto skúšku zvládnu. Ak chceme reálne pomýšľať na prvé miesto v skupine, a tým aj na priamy postup na EURO 2004 v Portugalsku, musíme bezpodmienečne vyhrať," dodal Eriksson.

Predpokladané zostavy

Anglicko: James - Mills, Southgate, Upson, Ashley Cole - Gerrard, P. Neville, Scholes, Lampard - Owen, Rooney
Slovensko: König - Hanek, Zeman, M. Petráš, V. Labant - Janočko, Karhan, Demo, Michalík - Sz. Németh, Vittek

1. Turecko 5 4 0 1 11:3 12
2. Anglicko 4 3 1 0 8:3 10
3. SLOVENSKO 5 2 0 3 7:6 6
4. Macedónsko 5 1 2 2 7:8 5
5. Lichtenštajnsko 5 0 1 4 2:15 1
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
15. jún 2024 23:51