TASR/M. Baumann
StoryEditor

Prekvapivý krok nášho elitného obrancu. Kvôli zotrvaniu v Rusku odmietol účasť na šampionáte

21.04.2022, 12:09
Autor:
vtuvtu
Dvadsaťdeväťročný rodák z Bratislavy sa zapojil do prípravy Slovákov, ale po rozhovoroch s agentom a predstaviteľmi Novosibirsku reprezentáciu opustil.

Slovákom sa pred začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji kopia ospravedlnenky. Druhého vrcholu tejto reprezentačnej sezóny sa nezúčastní niekoľko bronzových medailistov z olympijských hier v Pekingu, jedným z nich je aj elitný obranca Michal Čajkovský.

Nechce riskovať

Dôvod? Nechce riskovať zranenie a prípadné nepredĺženie kontraktu v ruskom Novosibirsku. Postoj drvivej väčšiny legionárov v KHL je rovnaký. Do Ruska, ktoré rozpútalo vojenskú inváziu na Ukrajine, sa po letnej prestávke nechcú vracať.

Niektorí z nich, najmä zámorskí, švédski a fínski hokejisti, sa rozlúčili so svojimi klubmi už pred začiatkom play-off.

Ďalší dodržali zmluvné podmienky a odišli po skončení sezóny. „Či si viem predstaviť, že by som pokračoval v KHL? Momentálne nie,“ uviedol Jakub Jeřábek zo Spartaka Moskva, ktorý sa momentálne s českým národným tímom chystá na nadchádzajúci svetový šampionát.

Naopak Čajkovský vidí situáciu trochu inak. Dvadsaťdeväťročný rodák z Bratislavy sa zapojil do prípravy Slovákov, ale po rozhovoroch s agentom a predstaviteľmi Novosibirsku reprezentáciu opustil.

Rozhodol sa dať prednosť svojej klubovej budúcnosti a na májovom turnaji, ktorý sa koná v Helsinkách a Tampere, štartovať nebude. „Bolo mu povedané, že v prípade zranenia mu nebude obnovená zmluva. Preto sa rozhodol zostať doma, aby neriskoval,“ uviedol pre web hockeyslovakia.sk generálny manažér reprezentácie Otto Haščák.

Bývalý obranca pražskej Sparty strávil v Rusku šesť sezón. Na Sibír, kde mu vyprší kontrakt budúci rok, sa presunul v septembri. Dovtedy hral za Jekaterinburgu a Dynamo Moskva.

S tohtoročným play off sa rozlúčil v prvom kole, kde v piatich zápasoch podľahol Ufe. Na majstrovstvách sveta mal ako jeden z bronzových medailistov z Pekingu patriť k ťahúňom slovenského tímu.

Viaceré absencie

Tréner Craig Ramsay si ale musí poradiť bez neho. A postrádať bude aj ďalšie tradičné opory. Do Fínska neodcestujú Branislav Konrád a Libor Hudáček, ktorého čaká operácia nohy.

Otázniky sa roja aj nad účasťou obrancu Martina Gernáta a ofenzívnych ťahúňov Marka Hrivíka a Petera Cehlárika. A čo fantóm extraligového play off Miloš Kelemen, ktorý podpísal dvojročnú zmluvu s Arizonou?

Má vážnejšie zranenie v dolnej časti tela. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať, je to otvorené,“ povedal Haščák. Z radov strojcov nečakaného olympijského úspechu majú Slováci zatiaľ k dispozícii len Patrika Rybára, Mateja Tomka, Mislava Rosandiča, Petera Čerešňáka, Pavola Regendu a Michala Krištofa.

Pri skladaní zvyšku finálnej nominácie sa musí porozhliadnuť inde.

01 - Modified: 2024-04-26 17:19:44 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli prvú tretinu, federálne derby v Trenčíne vyhrali Česi 02 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 03 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 04 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát 05 - Modified: 2023-05-21 08:25:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Cehlárik a Grman nastúpia proti Slovinsku. Návrat oboch hráčov prinesie zmeny v zostave
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 06:17