StoryEditor

Názor odborníka

19.06.2007, 00:00
Výber, alebo takzvaný draft je pre hokejistov jednoznačne vstupná brána do zámorskej NHL. Miesto, z ktorého si hráča niektorý klub vyberie neznamená vôbec nič. Svoju budúcnosť majú hráči stále vo vlastných rukách, a neurčuje im ju nejaká pozícia v drafte. Hokejisti musia svedomito pristupovať k svojím povinnostiam, napredovať, veľa záleží aj na tom, akými manažérmi budú vedení. Klub ktorý si hráča vyberie mu musí najneskôr do dvoch rokov predložiť návrh zmluvy. Ak sa tak nestane, hráč môže byť po tomto čase opäť k dispozícii ktorémukoľvek inému tímu zámorskej NHL. Draftovaní môžu byť iba hráči do 22 rokov, starší hokejisti môžu podpisovať kontrakty s klubmi zámorskej profiligy aj keď neboli v minulosti vyberaní.

Miroslav Michalek (hráčsky agent)
-- Výber alebo takzvaný draft je pre hokejistov jednoznačne vstupná brána do zámorskej NHL. Miesto, z ktorého si hráča niektorý klub vyberie, neznamená vôbec nič. Svoju budúcnosť majú hráči stále vo vlastných rukách, a neurčuje im ju nejaká pozícia v drafte. Hokejisti musia svedomito pristupovať k svojim povinnostiam, napredovať, veľa závisí aj od toho, akými manažérmi budú vedení. Klub, ktorý si hráča vyberie, mu musí najneskôr do dvoch rokov predložiť návrh zmluvy. Ak sa tak nestane, môže byť po tomto čase opäť k dispozícii ktorémukoľvek inému tímu zámorskej NHL. Draftovaní môžu byť iba hokejisti do 22 rokov.
Podľa mňa je pre mladých hráčov určite lepšie, keď zostanú trénovať a hrať v domácom prostredí a neodídu v juniorskom veku do zámoria. Vždy som bol zástancom tohto názoru. Je však dôležitá dohoda medzi hráčom a klubom o tom, koľko priestoru bude hráč dostávať na ľade, respektíve aké úmysly má s daným hokejistom vedenie tímu.
V tohtoročnom drafte (22. júna 2007 pozn. red.) sa podľa mňa výberu z najlepšej pozície zo slovenských hokejistov dočká topoľčiansky útočník Milan Kytnár. Je hráčom novotvoriacej sa reprezentácie Slovenska do 20 rokov a bude pre neho lepšie, ak ostane s týmto mužstvom a nepôjde do zámoria.
Skauti a vyhľadávači talentov nesledujú na talentovaných hráčoch iba ich hokejové schopnosti. Veľa času trávia komunikáciou s hráčmi aj s ich rodičmi.
Dnes títo skauti nemajú vyhradený typ hokejistu, ako tomu bolo v minulosti. Pred pár rokmi stačilo, keď bol obranca vysoký dva metre a vážil vyše sto kilogramov a už bol zaujímavý. V súčasnosti to tak nie je. Dnešný typ musí byť v prvom rade výborným korčuliarom, a je dôležité, aby mal veľmi dobrú prácu s pukom.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
14. máj 2024 10:58