StoryEditor

Národný štadión je ohrozený

15.08.2007, 00:00
Národný futbalový štadión v Bratislave do stanoveného termínu nebude. Ním bol rok 2009, lenže na nový reprezentačný "domov" na Tehelnom poli si budú musieť futbalisti ešte počkať.

Naša vláda totiž stále nerozhodla o spôsobe financovania tohto projektu, akým spôsobom vstúpi ako investor do výstavby.

Zväz má plán
Slovenský futbalový zväz však už má svoj plán. Na rozhodnutie slovenskej vlády už nečaká. "My už na rozhodnutie vlády nečakáme, pretože sa to už ťahá veľmi dlho. Už nemáme čas čakať," povedal pre HN hovorca Slovenského futbalového zväzu Igor Čeredejev. Situácia je momentálne taká, že zväz sa obzerá po iných možnostiach a uvažuje nad tým, že štadión postaví bez účasti vlády.
"Jedna z možností je taká, že tri bratislavské futbalové kluby Slovan, Artmedia, Inter a náš zväz vytvoria akciovú spoločnosť, ktorá sa bude podieľať na výstavbe bez účasti našej vlády," vysvetlil Čeredejev.

Pozemok za korunu
Významnú úlohu pri vybudovaní projektu zohrá aj hlavné mesto, kde má štadión stáť. "Mesto je pripravené za jednu korunu poskytnúť ktorémukoľvek investorovi pozemky na výstavbu národného štadióna," potvrdila pre HN hovorkyňa primátora mesta Bratislava Eva Chudinová.
Národný futbalový štadión by mal stáť na Tehelnom poli, ktoré je domovským stánkom najúspešnejšieho slovenského klubu v histórii Slovana Bratislava. "My chceme preferovať najrýchlejší možný variant, ktorý túto situáciu rýchlo vyrieši," skonštatoval pre HN hovorca Slovana Martin Urmanič. Ten priznáva, že štadión na Tehelnom poli sa musí zrekonštruovať. "Štadión je v zlom stave, chceme zlepšiť podmienky pre divákov. Je pre nás teraz zbytočné doň investovať peniaze, keď sa má búrať o pol roka. Radšej využijeme prostriedky na iné aktivity," dodal Urmanič. Čo najrýchlejšie ukončiť výstavbu štadióna preferuje aj samotný primátor mesta Andrej Ďurkovský. Podľa jeho slov by to bola výborná reprezentácia Bratislavy.

Ďalšia výnimka
Isté je však to, že do roku 2009 štadión, ktorý by spĺňal podmienky Európskej futbalovej únie, postavený nebude. "Je jasné, že to nestihneme, je to nereálne," povedal pre týždenník Život generálny sekretár zväzu Miloš Tomáš. Futbalový zväz tak bude musieť opäť požiadať Európsku futbalovú úniu o výnimku. Jednu už má a platí do konca budúceho roka. "Ak to nestihneme, musíme požiadať o predĺženie výnimky," doplnil Čeredejev. Národný štadión však určite bude stáť na Tehelnom poli. Do úvahy ešte prichádzali bratislavské Pasienky (tam hráva Inter, a štadión ŠKP v Dúbravke. "Tehelné pole je najschodnejšia cesta. My potrebujeme štadión, na ktorom sa nebude hrať len najvyššia súťaž, ale bude to komplexný areál s nákupným strediskom, hotelom atď. Na to je najlepšie Tehelné pole," tvrdí Čeredejev.

Budapešť, Viedeň...
Na to, aby sme dostali opäť výnimku od futbalovej únie, budeme musieť zaručiť, že už ju nebudeme chcieť znovu predĺžiť. "Ak by sme ho začali čo najskôr budovať, tú výnimku nám dajú," ukončil hovorca zväzu. Inak by domáce kvalifikačné zápasy o postup na majstrovstvá sveta v roku 2010 musela hrať naša reprezentácia v zahraničí, napríklad Budapešti či vo Viedni.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. máj 2024 04:05