StoryEditor

Slovenskí vrcholoví športovci pod prísnym dohľadom ADV SR

23.01.2008, 12:37
Autor:
SITASITA

V snahe o maximálne možné sledovanie pohybu vrcholových športovcov v súvislosti so zintenzívnením boja proti dopingu nastali od 1. januára 2008 v medzinárodnom meradle viaceré zmeny zakotvené v kódexe Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Aj špičkoví slovenskí športovci so štatútom reprezentanta preto musia Antidopingovému výboru SR (ADV SR) nahlásiť miesto svojho pobytu na obdobie troch mesiacov dopredu. "Športovec musí oznámiť, kde sa bude zdržiavať najbližšie tri mesiace a na každý deň musí určiť jednu hodinu pre prípad návštevy antidopingových komisárov," informoval o novinke generálny sekretár ADV SR Miroslav Motyčík. "Ak ho na nahlásenom mieste nenájdu, okamžite o tom informujú príslušnú národnú a medzinárodnú športovú federáciu. V prípade, že ho v priebehu 18 mesiacov nenájdu trikrát, alebo sa bude zdržiavať na inom mieste, môže dostať zákaz činnosti od 3 až do 18 mesiacov."
Do tohto monitorovacieho programu zaradil ADV SR približne 500 reprezentantov v individuálnych športoch a ďalšie desiatky v kolektívnych. "Vyplnené formuláre o mieste pobytu na najbližšie obdobie nám zatiaľ poslalo 288 športovcov z individuálnych športov, takže oznamovaciu povinnosť si zatiaľ splnila o čosi viac ako polovica oslovených."
Nižší počet odovzdaných monitorovacích formulárov pobytov športovca predstavitelia ADV SR nepovažujú momentálne za problém. "Keďže ide o novinku, objavujú sa rôzne technické komplikácie, najmä v kolektívnych športoch, ktoré musíme postupne riešiť," vysvetľoval viceprezident ADV SR Pavel Malovič. "Vezmite si napríklad hokejových reprezentantov: sú roztrúsení po celom svete, a preto chvíľu potrvá, kým celú vec zrealizujeme. Ide o technicky zložitú administratívu. Preto sme aj my v prvopočiatkoch tejto novinky benevolentnejší." Predstavitelia antidopingového výboru však upozornili, že postupne dôjde k sprísneniu režimu.
Podľa prezidenta ADV SR Jozefa Juráška sa momentálne pri zavádzaní monitorovacích formulárov pobytov športovca najlepšie spolupracuje so športovými zväzmi, ktoré budú mať zastúpenie na olympiáde v Pekingu. "Jednoznačne najlepšia kooperácia je so Slovenským zväzom rýchlostnej kanoistiky," pripomenul generálny sekretár ADV SR Miroslav Motyčík. V prípade, že problémy s niektorým športovým zväzom budú pretrvávať dlhšie obdobie, antidopingový výbor o tom bude informovať sekciu štátnej starostlivosti o šport na Ministerstve školstva SR a hrozí mu zníženie dotácií.
Predstavitelia ADV SR informovali aj o udeľovaní terapeutických výnimiek pre športovcov, ktorí trpia chorobami vyžadujúcimi užívanie liekov patriacich do zoznamu zakázaných látok. "Existujú dva druhy výnimiek - štandardná a skrátená. V prvom prípade ide väčšinou o závažné ochorenia, v druhom o civilizačné choroby. Vlani sme dostali 166 žiadostí o terapeutické výnimky a športovec ju môže dostať len po odobrení lekárom - špecialistom. Najkratšie výnimky sú na obdobie 3 až 6 týždňov, pri dlhodobých diagnózach ich udelíme na jeden, maximálne však na dva roky," vysvetľoval Miroslav Motyčík. Na Slovensku žiadajú o terapeutické výnimky predovšetkým športovci s respiračnými problémami, alergiami, astmou a oslabeným imunitným systémom. "Pri akejkoľvek zmene liečebnej terapie musí športovec okamžite požiadať o novú terapeutickú výnimku," prízvukoval Pavel Malovič.
Minulý rok vykonal ADV SR 84 dopingových kontrol a v rámci nich 726 testov, 571 súťažných a 155 mimosúťažných. Pozitívny bol iba jeden: na dostihovom mítingu 9. septembra v Bratislave neprešiel skúškou na alkohol klusácky vodič Branislav Blatnický. Od 1. januára 2008 nastala pri posudzovaní dopingových prehreškov zmena. Za previnenie na úrovni pozitívneho testu sa považuje napríklad už aj pokus o požitie zakázaných látok, odmietnutie odberu, nezákonné obchodovanie s podpornými látkami či navádzanie na doping.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 15:34