StoryEditor

Zaujímavosti z Dakaru

03.01.2008, 23:00

História Dakaru
1982 --
Pretekov sa zúčastnil aj syn bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, Mark. Pri svojej prvej a poslednej účasti sa dostal do nebezpečenstva. S automobilom sa totiž stratil na hraniciach Alžírska s Marokom a usporiadatelia ho našli až po šiestich dňoch.
1991 -- Priebeh pretekov narušili banditi, ktorí prepadli sprievodný kamión tímu Citroën. Na incident doplatil francúzsky vodič Charles Cabannes, ktorého banditi v hádke zastrelili.
1998 -- Banditi prepadli dve české posádky kamiónov Tatra. Najskôr im prestrieľali všetky pneumatiky a po neúspešnom vyjednávaní s jedným kamiónom utiekli.
2000 -- Pred začiatkom súťaže pohrozil v Afrike obnovením vojenskej činnosti oslobodzovací národný front Polisario. Ten žiadal odtrhnutie Západnej Sahary od Maroka. Organizátori následne zdvojnásobili rozpočet na bezpečnosť pretekov.
2001 -- Priebeh pretekov poznamenal výbuch servisného kamiónu KTM, ktorý nabehol na mínu. Pri nehode prišiel o nohu portugalský vodič Ribeira. Výbušnina pochádzala z vojnových konfliktov v Afrike.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 14:04