StoryEditor

Pavel Padrnos: Máme len jedného lídra

01.07.2005, 00:00

Už po piaty raz sa postaví na štart Tour de France 35-ročný Čech Pavel Padrnos. Spolu s ďalšími siedmimi členmi amerického tímu Discovery Channel sa pokúsi pomôcť lídrovi Lanceovi Armstrongovi, rodákovi z amerického Texasu, k zisku historického siedmeho prvenstva za sebou na týchto najprestížnejších cyklistických pretekoch na svete.
Na pretekoch Giro d´Italia vás príliš vidieť nebolo. Aké ste mali úlohy?
- Giro malo byť pre mňa viac-menej prípravou na Tour. Pred štartom som predpokladal, že z pretekov odstúpim pred záverečnými štyrmi horskými etapami. Ale, "žiaľ," Giro sa po 13. etape začalo priaznivo vyvíjať pre ďalšieho člena nášho tímu Savoldelliho, a tak som ho musel dokončiť. V pláne sme to vôbec nemali, lídrom mal byť Američan Danielson, ale v prvom týždni musel z pretekov odstúpiť pre problémy s kolenom.
Teraz na Tour je však líder už dávno jasný - Lance Armstrong.
- To je jednoznačné. Tím je už dlhší čas pod tlakom, nepopieram, že panuje aj určitá nervozita. Ide o posledné Armstrongove preteky. Všetci od neho očakávajú len a len víťazstvo, v tomto prípade už siedme za sebou.
K tomu by ste mali dopomôcť aj vy. Stačil ten čas od nedele 20. mája, keď sa skončilo Giro, na dostatok odpočinku?
- Hneď z cieľa v Miláne som odcestoval domov do Brna, a chuť sadnúť si na bicykel nebola taká, ako by mala byť. Rokmi však už mám zaužívaný systém oddychu, regenerácie i tréningov. Všetko by malo byť v poriadku. Poslednú komplexnú lekársku prehliadku absolvujem vo štvrtok už v dejisku pretekov, vo Francúzsku.
Akú budete mať v tomto roku úlohu?
- Jediným lídrom je Armstrong. Všetci ostatní sme na to, aby sme mu všemožne pomáhali. To znamená v prípade potreby na rovinách udržiavať tempo a likvidovať prípadné vážne úniky. V kopcoch sa budem usilovať zostať pri Lanceovi čo najdlhšie, tiež udržiavať tempo, aby čo najmenej za našimi chrbtami plytval silami a šetril si ich na záver etapy.
Savoldelli bezprostredne po víťazstve na Gire vyhlásil, že už sa teší na to, ako bude pomáhať Armstrongovi na Tour. Sympatické vyhlásenie.
- Stále platí. Opakujem, nastupujeme na štart s jediným lídrom, nie s dvoma.
Koho považujete za najväčších súperov Armstronga v jeho ťažení za siedmym triumfom?
- Klasickým favoritom číslo dva by mal byť Nemec Ullrich z T-Mobile, na pretekoch Okolo Švajčiarska ukázal najmä v kopcoch vzostup formy Austrálčan Rogers z Quickstepu, ktorý skončil celkove na druhej priečke. Určite vyskočí niektorý zo Španielov. A o prekvapenia takmer nikdy nebýva núdza.
Neodmysliteľnou súčasťou taktiky tímov je aj spojenie vedenia s pretekármi. Ako to funguje v Discovery Channel Pro Cycling Teame?
- Každý z nás deviatich pretekárov má svoju vysielačku, ktorá je prepojená medzi nami deviatimi, to znamená, že môžeme komunikovať medzi sebou. Na druhej strane s nami komunikuje zo sprievodného mechanického auta aj športový riaditeľ Bruyneel. Všetci počujeme všetko, v angličtine. Niekedy sú to mimoriadne dôležité informácie, ktoré, ak by sme rýchlo nemali, by mohli mať aj nedozerné následky.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 04:28