StoryEditor

Seriál F1 premiérovo v Turecku

19.08.2005, 00:00
Motoristický seriál MS F1 po prvýkrát v histórii zavíta do Turecka. Moderný okruh s názvom Otodrom leží neďaleko Istanbulu, počas dvojročnej výstavby zhltol takmer 200 mil. USD. Turecko sa tak cez víkend stane 26. krajinou, ktorá bude hostiť najrýchlejších mužov sveta.

Motoristický seriál MS F1 po prvýkrát v histórii zavíta do Turecka. Moderný okruh s názvom Otodrom leží neďaleko Istanbulu, počas dvojročnej výstavby zhltol takmer 200 mil. USD. Turecko sa tak cez víkend stane 26. krajinou, ktorá bude hostiť najrýchlejších mužov sveta.
Hlavným projektantom nového stánku F1 bol známy nemecký architekt Hermann Tilke, ktorý vypracoval aj okruhy v Malajzii, Bahrajne a Šanghaji. Okrem toho sa podieľal na prestavbe tratí v Nürburgringu a Hockenheime. Aj keď Tilkemu kritici vytýkajú pri výstavbe určitý stereotyp, nový okruh rozhodne nie je nudný. Oživujúcim faktorom je, že nestojí ako drvivá väčšina tratí na rovine, ale zahŕňa niekoľko stúpaní a klesaní. Po Sao Paole a Imole je Otodrom iba tretím okruhom, kde sa preteká proti smeru hodinových ručičiek. Najdlhšia rovinka meria 720 metrov a jazdci budú na nej dosahovať rýchlosť vyše 320 km/h.
Po trojtýždňovej pauze sú najlepšie naladení v McLarene, v celkovom poradí druhý Fín Kimi Räikkönen na posledných pretekoch v Maďarsku svojím štvrtým sezónnym víťazstvom stiahol stratu na vedúceho Španiela Fernanda Alonsa (Renault) na 26 bodov a stále je v hre o titul. "Ešte sa bojuje o 60 bodov, takže nič nie je stratené. Keďže sme túto trať ešte netestovali, ťažko povedať, čo môžeme od nej očakávať. Moderné okruhy však mám rád, verím, že sa dostanem na stupne víťazov," povedal pre britský denník Guardian Räikkönen. Sebavedomie neskrýva ani líder Alonso. "V Maďarsku sme nebodovali, to sa už nesmie opakovať. Trojtýždňová prestávka nám padla vhod na trochu odpočinku. Pred záverečnou časťou šampionátu máme jediný cieľ - udržať prvenstvo v jednotlivcoch i Pohári konštruktérov," konštatoval v rozhovore pre španielsky denník Marca Alonso.
V Istanbule môže prekvapiť aj v tejto sezóne nevýrazné Ferrari. Práve jazdci tohto tímu sa v posledných sezónach dokázali najlepšie vyrovnať s neznámymi podmienkami na nových tratiach. V roku 1999 zvíťazil v malajskej ouvertúre Eddie Irvine a o rok neskôr triumfoval v americkom Indianapolise Michal Schumacher. Jazdci Ferrari získali pre seba aj dve vlaňajšie premiéry, v Bahrajne bol opäť najrýchlejší nemecký šampión, v Šanghaji sa zasa postavil na najvyšší stupeň jeho tímový kolega Rubens Barrichello.
FORMULA 1
Priebežné poradie:
1. Alonso (Šp./Renault) 87 bodov, 2. Räikkönen (Fín./McLaren) 61, 3. M. Schumacher (Nem./Ferrari) 55, 4. Trulli (Tal./Toyota) 36, 5. Montoya (Kol./McLaren) 34, 6. R. Schumacher (Nem./Toyota) 32, 7. Barrichello (Braz./Ferrari) 31, 8. Fisichella (Tal./Renault) 30.
Pohár konštruktérov: 1. Renault 117, 2. McLaren Mercedes 105, 3. Ferrari 86, 4. Toyota 68, 5. Williams BMW 52.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. jún 2024 12:16