StoryEditor

Najlacnejšia jednotka v NHL

22.01.2007, 23:00
J.Lašák a M. Staňa odohrali v minulosti zopár zápasov v zámorskej NHL. Žiadnemu z nich sa však za výkony nedostalo toľkej chvály a uznania verejnosti, ako brankárovi Colorada Avalanche P. Budajovi.

Ján Lašák a Miroslav Staňa odohrali v minulosti zopár zápasov v zámorskej NHL. Žiadnemu z nich sa však za výkony nedostalo toľkej chvály a uznania verejnosti, či už doma alebo v zámorí, ako brankárovi Colorada Avalanche Petrovi Budajovi. Stáva sa tak prvým slovenským gólmanom, ktorý sa presadil na pozíciu prvého muža v bráne tímu najprestížnejšej hokejovej ligy sveta.

Prvý úspešný slovenský brankár v NHL
Budaj si buduje veľmi dobré meno v zámorskej profilige postupnými krokmi najmä vďaka obdivuhodným výkonom, ktoré so záujmom sledujú aj zámorské médiá. Brankár Colorada už je v úplne odlišnej pozícii ako prví dvaja Slováci, ktorí okúsili zápasy NHL na brankárskom poste. Lašák odchytal v drese Nashvillu počas dvoch sezón iba šesť duelov v NHL. Podobný osud postihol aj Staňu, ktorý sa taktiež objavil v zámorskej súťaži vo farbách Washingtonu iba v šiestich zápasoch. Budaj zaujal pravidelné miesto v bráne Colorada už koncom minulého roka, keď sa zranila jednotka tímu Jose Theodore. "Už na konci minulej sezóny nám Budaj ukázal, že dokáže na seba vziať zodpovednosť a niekedy v kariére sa určite stane prvým brankárom v tíme. Nesnažím sa povedať, že sa tak už stalo, ale v súčasnosti naozaj podáva dobré výkony," povedal tréner Colorada Joel Quenneville.

Jose Theodore. Vyhodené peniaze
Pred začiatkom tohto ročníka NHL sa vedenie Colorada tešilo z kvality oboch brankárov, ktorých mali vo svojom kádri. "Peter Budaj nám v minulej sezóne ukázal svoje obrovské nadanie. Pevne veríme, že spoločne s Jose Theodorom vytvoria jeden z najlepších brankárskych tandemov v súťaži," uviedol generálny manažér Colorada Francois Giguere. Vtedy ešte nikto netušil, že slovenský gólman bude v lepšej forme ako jeho konkurent Theodore. V "lavínach" tak dochádza k pozoruhodnej udalosti. Theodore je druhým najlepšie plateným hráčom Colorada, po Joeovi Sakicovi, s príjmom 5,3 milióna dolárov ročne. Táto suma predstavuje osminu celkového rozpočtu denverského tímu na jeden rok. Kanadský gólman pritom nedosahuje také kvalitné brankárske výkony ako Budaj. Tréner Colorada ešte nedal Theodorovi v tomto roku možnosť chytať od začiatku zápasu. Budaj nastúpil do bránky už v jedenástich dueloch v rade a v utorok sa dokonca predstaví aj v Zápase hviezd mladých hráčov NHL, čo je taktiež dôkazom jeho brankárskych kvalít. Náš gólman sa teší i väčšej priazni domáceho publika ako najlepšie platený náhradník v súťaži Theodore. Svoju náklonnosť k Budajovi dokázali v zápase s Calgary, keď vyjadrili svoju nespokojnosť so striedaním slovenského brankára po piatom góle. Aj spoluhráči z tímu sa tešia z výkonov rodáka z Banskej Bystrice. "Jeho sebadôvera stúpa od zápasu k zápasu. V každom stretnutí máme jeho podporu spomedzi troch žrdí," povedal druhý najproduktívnejší hráč Colorada Andrew Brunette.

Peter Budaj:
Odohraté zápasy: 28
Víťazné zápasy: 15
Priemer inkasovaných gólov: 2,53
Úspešnosť zákrokov v %: 91,1
Ročný príjem: 600-tisíc dolárov

Jose Theodore:
Odohraté zápasy: 23
Víťazné zápasy: 9
Priemer inkasovaných gólov: 3,13
Úspešnosť zákrokov v %: 89,7
Ročný príjem: 5,3 milióna dolárov

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. september 2024 04:43