StoryEditor

Slovenský výbuch v šialených pretekoch

28.02.2007, 23:00
Naši dvaja najlepší bežci na lyžiach zlyhali a skončili až v druhej polovici štartového poľa.
Absurdné preteky, ale aj absurdný výkon dvoch najlepších slovenských bežcov na lyžiach Ivana Bátoryho a Martina Bajčičáka. Aj tak by sa dal pomenovať beh na 15 km voľnou technikou na majstrovstvách sveta v Japonsku.
Teraz číslami: Bátory skončil na 68. mieste, Bajčičák dobehol na 76. priečke. Preteky ovplyvnila prudká zmena počasia, keď počas nich začalo husto snežiť. "Na to sme absolútne neboli pripravení," priznal pre agentúru SITA tréner Peter Bartoň. Vyhral nórsky biatlonista Lars Berger. Paradoxné je, že našich najlepších bežcov predbehli aj ich menej známi slovenskí kolegovia: 45. Michal Malák a 55. Martin Otčenáš.

Ospravedlnenie alebo realita
Napriek tomuto výbuchu slovenských bežcov tréner Bartoň hovorí jasne. "Chlapci na tie podmienky, v akých sa štartovalo, odviedli veľmi dobrú robotu." Tieto slová znejú ako ospravedlnenie za ďalší neúspech dvoch bežeckých hviezd Bátoryho a Bajčičáka.
Muž prepadákov. Ivan Bátory sa nikdy výraznejšie nepresadil na veľkom podujatí. Zatiaľ sa mu to nepodarilo ani v Japonsku. Snímka TASR/R. Stoklasa
Náhla zmena počasia trvala dvadsať minút. Na každom z piatich medzičasov však naši najlepší bežci výrazne zaostávali a postupne stratili až zhruba štyri minúty na víťazného Bergera. "Netvrdím, že podali kvalitný výkon. Ale lyžovanie je závislé od počasia," ospravedlňoval bežcov vedúci slovenskej výpravy Peter Brüll. Potom však pre HN priznal: "Ostatní špičkoví jazdci sa s touto zmenou vyrovnali. Vedeli na ňu zareagovať."

Smiešny príbeh "šetrenia síl"
V prvých pretekoch na šampionáte dve slovenské ikony taktiež zlyhali. Bajčičák síce skončil osemnásty, ale vlastnou chybou sa pripravil o lepšie umiestnenie. Bátory dopadol horšie. Vybral si zlé lyže a po desiatom kilometri radšej odstúpil. "Nemalo význam pokračovať v pretekoch. Radšej nech si ušetrí sily na ďalšie štarty," povedal na Bátoryho problém s lyžami po pretekoch Bartoň. Sily ušetril. Nepomohlo to.
Na vysvetlenie: V tímových šprintoch štartovali neskoro večer za Nemecko Alex Teichmann a Tobias Angerer. Skončili štvrtí. Na druhý deň v pretekoch v skiatlone na 2 x 15 kilometrov získal Teichmann zlato, Angerer striebro. Zjavne nepotrebovali šetriť sily. "To znamená, že šetrenie sa na ďalšie preteky, keď sa pozrieme na súčasnú svetovú špičku, vyzerá ako alibizmus," uvažuje Brüll, ktorý ešte dodal: "Na majstrovstvách sveta by sa preteky nemali vzdávať."
Napriek týmto vyjadreniam príbeh "šetrenia síl" pokračuje.

Štafeta bez Slovákov, ale možno s dôsledkami
"Spolu s Bátorym a Bajčičákom sme sa dohodli, že zajtrajšiu štafetu nepôjdeme. Chcú sa koncentrovať na záverečné preteky, 50 km klasickou technikou," povedal pre HN Brüll, ktorý nám vysvetlil aj dôvod: "Doteraz sme nedosiahli žiadny dobrý výsledok. Vieme sa na to pozrieť reálne. Pri maximálnom výkone by sme skončili možno na desiatom mieste. Chcem im dať šancu v záverečných pretekoch, aby dosiahli to, na čo majú. Ak sa to nepodarí, budeme vyvodzovať dôsledky."

Čo dosiahli

Ivan Bátory
- striebro z MS juniorov (1995)
- 3. miesto v SP (2005) na 15 km klasicky
- 5. miesto v SP (2002) na 30 km klasicky
- 6. miesto na 15 km klasicky na MS v roku 2003

Martin Bajčičák
- 1. miesto v SP (2005) na 15 km voľne
- 3. miesto v SP (2005)
- 4. miesto na MS 2005 v skiatlone
- 8. miesto na OH 2006 v šprinte

01 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hamas nezloží zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 11:55