StoryEditor

Triumf Sörensena, Jurčo vzdal

16.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Dánsky cyklista Nicki Sörensen zvíťazil v 18. etape pretekov Okolo Španielska so štartom i s cieľom v Ávile a s dĺžkou 197,5 km. Svoj prvý etapový triumf na tohtoročnom vydaní Vuelty a najväčší výsledok profesionálnej kariéry 30-ročný dánsky jazdec zo stajne CSC získal po záverečnom finiši vedúcej trojice pretekárov, keď v prudkom stúpaní zdolal dvojicu Španielov Javiera Pascuala Rodrigueza a Josého Vicenta Garciu Acostu. Na čele celkového poradia sa však nič nezmenilo, naďalej s prehľadom vedie vlaňajší víťaz Španiel Roberto Heras, ktorý mieri už za svojím štvrtým celkovým prvenstvom. Jediný slovenský zástupca na tomto prestížnom podujatí Matej Jurčo v priebehu etapy vzdal a ukončil svoje účinkovanie na Vuelte tri etapy pred cieľom v Madride.
Na štart 18. etapy sa už nepostavil olympijský víťaz z Atén Paolo Bettini. Talian si utorňajším etapovým víťazstvom splnil osobný cieľ a rozhodol sa uprednostniť prípravu pred majstrovstvami sveta v cestnej cyklistike, ktoré odštartujú už 25. septembra v Madride. V pelotóne od začiatku chýbal aj Španiel Santos González z tímu Phonak. Lekári tímu jeho neúčasť zdôvodnili neprimeranými hodnotami, ktoré dosiahol v teste pred štartom. Vedenie Phonaku odmietlo špecifikovať, o aké parametre ide, no manažér John Velangue ubezpečil: "Bolo to len tímové vyšetrenie, ktoré nemalo nič spoločné s Medzinárodnou cyklistickou úniou. Všetky hodnoty sú pod maximom povoleným UCI. Santosa sme ani nesuspendovali, teraz však jednoducho nemôže pretekať."
VÝSLEDKY
Poradie v 18. etape (Ávila -- Ávila, 197,5 km):
1. Sörensen (Dán./Team CSC) 5:05:34, 2. Rodriguez (Šp./Comunidad Valenciana) v rovnakom čase ako víťaz, 3. Acosta (Šp./Illes Balears) +22, priebežné poradie: 1. Heras (Šp./Liberty Seguros) 74:30:48, 2. Meňšov (Rus./Rabobank) +4:30, 3. Sastre (Šp./Team CSC) +4:50.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 00:18