StoryEditor

Najťažšie chvíle trénerskej kariéry

21.06.2005, 00:00
Rozhovor s hádzanárskym trénerom mužskej reprezentácie SR Petrom Hatalčíkom

Slovenská hádzanárska reprezentácia sa po víťazstve nad Rakúskom prebojovala na ME vo Švajčiarsku. Ako hodnotíte s menším odstupom tento úspech?
-- Som veľmi hrdý, že sa v tejto generácii hráčov podarilo získať pre Slovensko prvýkrát miestenku na vrcholné podujatie. Mužská hádzaná už potrebovala takýto výsledok. Samozrejme, aj pre mňa je to najväčší úspech mojej trénerskej kariéry.
Postúpilo podľa vás lepšie alebo šťastnejšie mužstvo?
-- Oba zápasy boli nesmierne vyrovnané, a to sme aj očakávali. Rakúšania tiež cítili obrovskú šancu prebojovať sa na šampionát a snažili sa urobiť pre postup maximum. Celkovo si myslím, že sme mali trošku prevahu.
Rakúsko zvíťazilo v úvodnom zápase o šesť gólov, čo bola pomerne ťažká východisková pozícia.
-- Všetci sme boli presvedčení, že po prvom zbabranom zápase v Rakúsku už tak hrozne hrať nemôžeme. Celý týždeň sme s chlapcami pracovali najmä na psychike, pretože tá bola v tomto zápase najdôležitejšia. Vtĺkali sme hráčom do hlavy, že si musia veriť a od prvej minúty na súpera vyletieť.
Na postup ste potrebovali zvíťaziť o sedem gólov, ale ešte v 42. minúte vyhrával váš tím iba 19:18. Verili ste ešte v úspešný záver?
-- Do konca zostávalo iba 18 minút, a tak som musel niečo urobiť. Zvolili sme preto osobnú obranu na dvoch kľúčových hráčov súpera. Vedel som, že to bude hop alebo trop, pretože sme súperovi otvorili našu obranu. Bol to risk, sme radi, že nám vyšiel.
V samotnom závere zápasu viedli vaši zverenci o potrebných sedem gólov, ale súper mal loptu. Na čo ste mysleli v tej chvíli?
-- Najprv som si hovoril, že ak majú dať Rakúšania gól, nech ho dajú čím skôr, aby sme mali ešte čas streliť rozhodujúci gól. Čas však postupne ubiehal a hostia mali loptu stále vo svojich rukách. Vtedy som myslel iba na to, aby sme výsledok ubránili a postúpili. Boli to najťažšie chvíle mojej trénerskej kariéry.
Už viete, aké budú odmeny za postup?
-- Nie je to tajomstvo, celý tím si rozdelí 160-tisíc korún. Nie je to síce nejaká horibilná suma, ale aspoň niečo.
Aký program čaká slovenskú reprezentáciu?
-- Kluby majú na jeseň bohatý program, hrajú ligu aj pohárové súťaže, a tak sa kompletné mužstvo aj s legionármi stretne až v novembri. Od tohto zrazu začneme postupne ladiť formu na majstrovstvá Európy, ktoré sa začínajú koncom januára. Vyťažený program čaká aj mňa, keďže okrem vedenia reprezentácie zostávam naďalej trénerom Nových Zámkov.
V budúcej sezóne sa už neuskutoční spoločná súťaž s českými klubmi. Nemrzí vás to?
-- Samozrejme, že zánik spoločnej ligy ma nepotešil, ale nevidím to veľmi skepticky. Na Slovensku je viacero kvalitných tímov, Nové Zámky, Prešov, Považská Bystrica, Košice, ŠKP Bratislava i ďalšie, a preto by mala byť slovenská liga celkom zaujímavá.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 04:22