StoryEditor

Škandál na Veľkej cene Prahy

29.07.2005, 00:00
Medzinárodný škandál sprevádzal utorňajšie kritérium o Veľkú cenu Prahy v cyklistike. Po tom, ako organizátori odmietli vyplatiť zahraničným hviezdam vopred dohodnuté finančné kompenzácie s odvolaním, že tak urobia až ráno na druhý deň po pretekoch, medzi takmer dvadsiatimi jazdcami, ktorí na štart odmietli nastúpiť, boli Američan George Hincapi, Španiel Jose Luis Rubiera (obaja Discovery Channel), ale aj najväčší magnet podujatia, bronzový z tohtoročnej Tour de France Nemec Jan Ullrich (T-Mobil). Víťaz Tour z roku 1997 tak predtým nič netušiac päť hodín pred štartom odpovedal na otázky novinárov.

Medzinárodný škandál sprevádzal stredajšie kritérium o Veľkú cenu Prahy v cyklistike. Po tom, ako organizátori odmietli vyplatiť zahraničným hviezdam vopred dohodnuté finančné kompenzácie s odvolaním, že tak urobia až ráno na druhý deň po pretekoch, medzi takmer dvadsiatimi jazdcami, ktorí na štart odmietli nastúpiť, boli Američan George Hincapi, Španiel Jose Luis Rubiera (obaja Discovery Channel), ale aj najväčší magnet podujatia, bronzový z tohtoročnej Tour de France Nemec Jan Ullrich (T-Mobil). Víťaz Tour z roku 1997 tak predtým nič netušiac päť hodín pred štartom odpovedal na otázky novinárov.
Ani tento rok sa vám nepodarilo poraziť Lancea Armstronga. Už sa to ani nepodarí, Američan skončil s aktívnou činnosťou.
-- Ako tretí najlepší som sa dostal na stupeň víťazov, navyše sme vyhrali tímovú súťaž. Som spokojný. Ale za súbojmi s Lanceom mi bude ľúto. Plne rešpektujem, že odchádza zo scény po siedmich víťazstvách za sebou, to je fantastické.
Ako ste vnímali tvrdú kritiku, ktorou vás sprevádzali nemecké médiá najmä po úvodnej časovke a alpských etapách?
-- Pri pretekoch médiá nevnímam. O kritike som však vedel od svojej priateľky a od manželiek kolegov z tímu. Akosi rýchlo naši novinári zabudli, že deň pred štartom som mal nepríjemný pád, s ľahkým otrasom mozgu, udrel som si rebrá. To ma spomalilo. Ale zlepšoval som sa.
Rozhodlo sa teda o vašej ďalšej prehre už v úvode Tour?
-- Tak by som to nepovedal. V etapových pretekoch je všetko možné. Vieru, lepší výsledok som mal i vtedy, keď som strácal na Armstronga šesť minút. Neželám nikomu pády, ale aj tie patria k cyklistike.
Hovorí sa o tom, že T-Mobil nemá dobrú tímovú taktiku, keď sú v ňom traja kohúti na jednom smetisku. Spolu s vami krajan Klöden a Kazach Vinokurov. Zdalo sa, že najmä Vinokurov nie vždy pre vás naplno pracoval.
-- Nemám ten pocit. Bol som spokojný s tým, ako pracoval, aj keď mi možno v niektorých úsekoch chýbal. Jeho sila je vo výbušnosti, čo dokázal víťazstvom v záverečnej etape na Champs Elysées. Mal dostatok voľnosti. Ale ak by vyžadoval, aby naňho pracovali ostatní, to by nešlo. V tíme je vždy iba jeden kapitán, a tým som bol ja. Škoda, že Vino od nás odchádza (do Liberty Seguros -- pozn. red.).
Čo hovoríte na vyhlásenie Armstronga, ktorý vás pasoval za víťaza Tour v roku 2006? Dodal k tomu, že sa musíte zlepšiť v začiatkoch pretekov.
-- Tohto roku som bol výborne pripravený, rovnako ako celý tím. Opakujem, zabrzdili ma dva pády a sprievodné zranenia. Ale nechcem špekulovať o tom, čo by bolo, keby...

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 04:21