StoryEditor

Švédi v Rige prepísali hokejovú históriu

23.05.2006, 00:00

Celé Švédsko oslavuje triumf svojich hokejových hrdinov na majstrovstvách sveta v Rige. Po zaslúženom víťazstve "troch koruniek" vo finále nad Českom (4:0) sa v krajine spustili bujaré oslavy. Tie vyvrcholili včera, keď zlatí hrdinovia doviezli majstrovskú trofej na rodnú zem a ukázali ju zaplnenému námestiu Kungsträdgarden v Štokholme.

Nemali prejsť ani cez štvrťfinále
Pritom severania ani zďaleka nepatrili na majstrovstvách medzi najhorúcejších favoritov. Pred turnajom síce figurovali v okruhu potenciálnych adeptov na zlato, no oveľa väčšie šance dávali odborníci Kanade alebo Rusku. Aj švédska víťazná zostava sa sformovala až v priebehu šampionátu. Švédsky stroj začal plne fungovať, až keď výber trénera Bengt-Ake Gustafssona posilnila detroitská légia na čele s Henrikom Zetterbergom, ďalej hviezdny center Michael Nylander z New Yorku Rangers a dlhoročný líder reprezentácie Jörgen Jönsson. Mužstvo nabralo zlaté kontúry až po nečakanej prehre 2:5 v osemfinálovej fáze so Slovenskom, vôbec jedinej porážky na MS. V bránke našlo oporu v podobe Johana Holmqvista, v obrane kraľovali Kronwall s Kennym Jönssonom, v útoku sa chytili viacerí mladíci. Vo finále už nikto nepochyboval, že Švédi získajú svoj ôsmy titul majstra sveta. "Počas turnaja nám doma niektorí predpovedali, že neprejdeme ani cez štvrťfinále. Vytvorila sa však skvelá partia, ktorá išla od začiatku za svojím cieľom," povedal kapitán tímu Kenny Jönsson.

Ôsmi majú double
"Tri korunky" sa naposledy zo svetového zlata tešili v roku 1998, odvtedy boli vo finále ešte dvakrát, ale vždy prehrali s Kanadou (2003 a 2004). Rižským triumfom zavŕšili svoju najlepšiu sezónu v histórii. Veď iba pred tromi mesiacmi slávili v Turíne olympijský titul. Doteraz sa žiadnemu tímu v jednom roku nepodarilo získať takéto zlaté "double". Dvojité zlaté opojenie prežívala osmička hráčov (obaja Jönssonovci, Zetterberg, Samuelsson, Hannula, R. Sundin, Kronwall a brankár Liv). Zaujímavosťou je, že aj počas spanilej olympijskej jazdy zakopli Tre Kronor tiež iba raz -- a znova so Slovenskom (0:3) v základnej skupine. "Zlato z Turína na najkvalitnejšom možnom turnaji bolo úžasné, ale zisk titulu s týmto mužstvo je niečo špeciálne. S potešením som sledoval, ako hráči zo švédskej ligy rástli od zápasu po zápas. Som veľmi šťastný," dodal kouč Gustafsson.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. júl 2024 14:32