StoryEditor

Hokejové objavy z Rigy idú na dračku

30.05.2006, 00:00
Slovenský tím s dvanástimi debutantmi na hokejovom šampionáte v Rige síce nedosiahol na medailové stupne, no viacerí jednotlivci zanechali dobrý dojem. Dôkazom toho je, že o niekoľkých reprezentačných nováčikov sa začali hneď po majstrovstvách sveta zaujímať zahraničné kluby.

Slovenský tím s dvanástimi debutantmi na hokejovom šampionáte v Rige síce nedosiahol na medailové stupne, no viacerí jednotlivci zanechali dobrý dojem. Dôkazom toho je, že o niekoľkých reprezentačných nováčikov sa začali hneď po majstrovstvách sveta zaujímať zahraničné kluby. Svoje siete rozprestreli po slovenských vodách aj skauti z prestížnej zámorskej NHL.
Najviac opakujúcimi sa menami sú Karol Križan, René Vydarený, Richard Stehlík, Tomáš Harant. Z hráčov domácej extraligy už dal Miroslav Kováčik medzičasom zbohom Nitre a zamieril do Ruska, no a jeho bývalého partnera z útoku Andreja Kollára bude mať vedenie jeho nového zamestnávateľa Dukly Trenčín asi tiež problém udržať pod hradom Matúša Čáka.

MoDo si už hľadá nového brankára
Už počas aprílových prípravných zápasov brankár Karol Križan pripustil, že sa možno čoskoro vydá za more. Včera už nedokázal 25-ročný gólman švédskeho klubu MoDo Hockey zakryť, že je jeho agent v kontakte s nemenovaným klubom NHL. "Nechcem o tom bližšie rozprávať. Je pravda, že sa niečo vyvíja, ale všetko nechávam na môjho agenta Miroslava Michaleka (ten má licenciu Hráčskej asociácie NHL, pozn. red.). Cez majstrovstvá sveta prišli nejaké nové ponuky. Čas mám do 15. júna, to je termín, dokedy musím podpísať zmluvu s klubom NHL," povedal pre HN Križan, ktorý má v kontrakte s MoDo zahrnutú klauzulu, že ho klub uvoľní v prípade zaujímavej ponuky zo zámoria.
Bývalý brankár Zvolena si premiéru na svetovom šampionáte odbil už v roku 2004 v Česku, no vtedy odchytal iba poslednú tretinu zápasu s Dánskom (8:0). Reprezentačnou jednotkou sa stal až na majstrovstvách v Lotyšsku, kde odchytal sedem stretnutí s úspešnosťou 91,55 percenta. Vo Švédsku si medzitým vybudoval renomé jedného z najlepších brankárov Elitserien. Na severe Európy sa cíti spokojný. "Ak mi Amerika nevyjde, viem si predstaviť, že vo Švédsku zostanem aj ďalej," hovorí Križan, ktorý ešte nezačal s prípravou a chystá sa stráviť dovolenku na Ibize. Správy z "kuchyne" MoDo sú však jasné - klub počíta s Križanovým odchodom a začína zháňať nového brankára. "Karol dostal ponuku z NHL," prezradil manažér MoDo Erik Holmberg denníku Expressen a dodal: "Rátame preto so všetkými možnosťami. Zatiaľ však nič nie je isté."

Stane sa z Haranta nashvillský dravec?
Ďalším hráčom z kádra reprezentačného mužstva z Rigy, o ktorého služby je vážny záujem v NHL, je obranca Tomáš Harant. Dvadsaťšesťročný zadák zapôsobil na skautov už svojimi výkonmi v Českých Budějoviciach, s ktorými v uplynulej sezóne postúpil až do semifinále play-off českej extraligy. Už pred rokom chcelo bývalého hráča Žiliny, Třinca, Dinama Moskva či Karlových Varov angažovať Nashville. Vtedy ešte k dohode nedošlo, teraz sa však obe strany vracajú za rokovací stôl. Predators draftovali Haranta v roku 2000 v 6. kole zo 173. miesta. "Máme za sebou prvé kontakty. Bude záležať na vyjadrení vedenia Predators. Tomáš urobil dojem aj na predstaviteľov iných klubov zo zámoria či z Európy," cituje server hokej.cz slová Harantovho zástupcu Roberta Spálenku zo spoločnosti Sport Invest. Definitíva by mala padnúť do polovica júna. Nashvillskí "dravci" už dlhé roky poľujú v Európe, spomedzi všetkých klubov NHL najviac dôverujú hráčom zo starého kontinentu. Harant by nebol v metropole Tennesee prvým slovenským hokejistom, v drese predátorov v minulosti už pôsobil brankár Ján Lašák či útočníci Marián Cisár a Vladimír Országh.

Kováčike kroky smerujú na ďalekú Sibír
Návrat z Moravy pod Zobor Miroslavovi Kováčikovi pred sezónou 2005/2006 pomohol. V Nitre patril k ťahúňom, stal sa žolíkom reprezentačného trénera Františka Hossu v prípravných zápasoch a aj na MS pokračoval tento bojovník na pohľadanie vo výborných výkonoch. To si nemohli nevšimnúť funkcionári z ďalekého Novosibirska. Po vystúpení v Rige netrvalo dlho a so 14. tímom uplynulého ročníka ruskej superligy podpísalo 27-ročné krídlo ročný kontrakt. Sibírsky klub vyplatil Nitranom aj stanovené odstupné. "Všetky rokovania prebehli cez agenta, pána Nevoľného. Novosibirsk prišiel s najrýchlejšou a najlepšou ponukou, hneď som si povedal, že ju beriem. Nebolo nad čím uvažovať, také podmienky sa nezvyknú odmietať," uviedol Kováčik, ktorý si však zatiaľ necháva pootvorené dvierka. "Ak by niečo nevyšlo, mám stále možnosť pokračovať v Nitre. Viem však dobre, do čoho idem. Od Tomáša Starostu, ktorý hrá rok a pol v Nižnekamsku, mám podrobné informácie. Sibir buduje nové mužstvo, prišiel tam nový tréner. Verím, že sa v Rusku presadím a tým pádom budem môcť pokračovať aj v reprezentácii," prezradil odchovanec nitrianskeho hokeja. Sibir Novosibirsk je pre Slovákov dosiaľ neprebádanou pôdou, no ruskú anabázu si už vyskúšali S rôznymi koncami mnohí. Úspešná bola okrem obrancu Starostu aj pre Ľuboša Bartečka či Martina Štrbáka, v dobrom spomínať na Rusko však napríklad nebude Martin Bartek, ktorý vydržal v Novokuznecku iba pár týždňov a po 26 zápasoch sa vrátil do Zvolena. Kováčik má cestu uľahčenú v tom, že je v Novosibirsku zatiaľ jediným legionárom. V superlige majú kluby dovolených najviac troch.

Kollár zostáva v Trenčíne. Dokedy?
Jedno z najpríjemnejších prekvapení na májových majstrovstvách sveta, útočník Andrej Kollár, má nasledujúcu sezónu odohrať v Trenčíne, kam prestúpil po vydarenej nitrianskej anabáze. Robustného centra, ktorý v Lotyšsku vsietil dva góly v oslabeniach, však Dukla ťažko udrží. Skôr či neskôr vedenie klubu kývne na lukratívnu ponuku zo zahraničia. Kollár zvýšený záujem o jeho osobu eviduje, no zatiaľ si z neho nerobí veľkú hlavu. "Momentálne to neriešim. Ak príde niečo skutočne zaujímavé a aj Dukla bude mať z toho prospech, tak sa dohoda môže zrealizovať. Zatiaľ sa tým tak nezaoberám. Mám podpísanú zmluvu s Trenčínom," tvrdí bývalý hráč Topoľčian, Popradu, Slovana Bratislava či Skalice.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. júl 2024 14:23