StoryEditor

Rozhodne sa na Tehelnom poli

09.09.2005, 00:00

Po stredajších kvalifikačných stretnutiach o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta v Nemecku sa situácia v našej kvalifikačnej skupine príliš nezmenila. Lídrom ostali úradujúci vicemajstri Európy z Portugalska, ktorí zaznamenali v Moskve bezgólovú remízu, čím potvrdili svoje neohroziteľné prvé postupové miesto. Na ďalších dvoch priečkach figurujú bok po boku reprezentácie bojujúce o účasť v baráži Slovensko a Rusko. Prevahu mohli mať opäť zverenci trénera Dušana Galisa. Tí však len remizovali na pôde Lotyšska (1:1). V súboji dvoch najväčších outsiderov skupiny podľa očakávania zdolali Lichtenštajnci najslabšie Luxembursko 3:0.
Po bezgólovej remíze vo Vaduze zaznamenala slovenská reprezentácia v Rige ďalší nešťastný zápas. Napriek hernej prevahe i väčšiemu počtu gólových príležitostí si odviezla z krajiny účastníkov posledných ME len jeden bod. "Škoda gólu v našej sieti, pri ktorom sme doplatili na chybu, ktorá by sa nemala stávať. Zápas sme si rozbehli dobre a mali sme ho doviesť do víťazného konca," povedal tréner Dušan Galis, ktorý dal príležitosť rovnakej jedenástke ako v prípravnom zápase s Nemeckom. Potešila ho najmä nová stopérska dvojica Škrteľ -- Kratochvíl, ktorá opäť výborne dirigovala slovenskú defenzívu. Príjemným prekvapením je najmä 20-ročný Škrteľ, ktorý absolvoval v drese "áčka" kvalifikačnú premiéru. "Nastúpil som na poste stopéra s Romanom Kratochvíľom v druhom stretnutí. Napriek tomu sme si na seba už zvykli. Počas celého stretnutia sme boli lepším tímom. Škoda tých nepremenených šancí," povedal hráč Zenitu Petrohrad. Nešťastný bol po zápase brankár Kamil Čontofalský. V 73. minúte zbytočne dlho váhal s odkopom (brankár musí po šiestich sekundách vykopnúť loptu) a rozhodca Plautz nariadil za zdržiavanie hry priamy kop. Túto štandardnú situáciu využili domáci na strelenie vyrovnávajúceho gólu. "Ešte sa mi to nikdy v kariére nestalo. Veľmi ma to mrzí. Chcel som loptu hodiť voľnému Vraťovi Greškovi, no on ma nepočul. Nerozumiem, ako to mohol rozhodca odpískať, keď ma predtým ani raz neupozornil." Aj pre ostatných hráčov bol verdikt rozhodcu prekvapením. "Treba však už myslieť dopredu a zvládnuť ďalšie dva zápasy. Ani naše víťazstvo by veľa neriešilo," povedal autor jediného slovenského gólu Róbert Vittek."
Postupovú tajničku definitívne rozlúskne októbrový dvojzápas v Bratislave, keď zverenci Dušana Galisa privítajú na Tehelnom poli Estónsko a Rusko. Práve druhé stretnutie bude zápasom pravdy a rozhodne o účastníkovi v baráži.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. september 2024 10:26